Ως ακόμα ένα πεδίο αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση εκλαμβάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το πολυσέλιδο πόρισμά της συνομοσπονδίας επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response (MFRR), που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μία σειρά από πεδία για τα προβλήματα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, και κυρίως, για τις ευθύνες και τους χειρισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι εκτιμήσεις ότι «η κρίση έχει βαθύνει ως αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον έλεγχο της πληροφορίας», ότι «η έρευνα για απειλές θανάτου κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, […] έχει οδηγήσει σε δυσπιστία για την ικανότητα της κυβέρνησης ή τη διάθεσή της να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα» και ότι η ένταση των προβλημάτων στον χώρο του Τύπου είναι «εξαιρετικά προβληματική και διαφοροποιεί την Ελλάδα από τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», είναι ενδεικτικές φράσεις για τις ευθύνες που εντοπίζει το MFRR στην κυβερνητική στάση απέναντι στην ελευθερία του Τύπου.
To MFRR συναποτελείται από τις οργανώσεις: ECPMF, Article 19, EFJ. Press Unlimited, InfAl, IPI, Osservatorio Balcani e Caucaso, και μεταξύ άλλων, βρίθει σε αναφορές για την στοχοποίηση του Documento και του δημοσιογράφου και εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη, τόσο για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του, όσο και με την παραπομπή του μαζί με τη Γιάννα Παπαδάκου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τον αποκλεισμό της εφημερίδας από τη Λίστα Πέτσα.
Ακόμα, το πολυσέλιδο πόρισμα κόλαφος περιλαμβάνει αναλυτικές αναφορές για τον προβληματισμό που προκαλεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τα ισχνά αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών, η πολωμένη και κατακερματισμένη αγορά των μέσων ενημέρωσης, τα πολλαπλά εμπόδια που μπαίνουν από την κυβέρνηση στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το προσφυγικό, η επιθετικότητα και η στοχοποίηση που υφίστανται από την αστυνομία οι ρεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις, αλλά και οι νομικές απειλές κατά δημοσιογράφων από εταιρείες, με τη γνωστή μέθοδο των ποινικών αγωγών και Στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs).
Παρότι όπως τονίζεται στην έκθεση, οι οργανώσεις ήρθαν σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη κατά την αποστολή τους, χρειάστηκε να περάσουν πέντε και πλέον ώρες από την επίσημη δημοσιοποίησή του για να αντιδράσει η κυβέρνηση, που σπεύδει ωστόσο να στρέψει τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσαν πυρά, χρησιμοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για να μετατρέψει τη συζήτηση σε «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση».
«Ο κ. Μητσοτάκης “έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας”. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η έκθεση 7 διεθνών οργανώσεων σε μία έκθεση κόλαφο για καθεστωτικές πρακτικές που μας μετατρέπουν σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία» έγραψε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανακοίνωσή του το κόμμα χαρακτηρίζει το πόρισμα «κόλαφο», καταλήγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αποτελούν στίγμα στη μεταπολίτευση για τον ελληνικό Τύπο, αλλά ευτυχώς, και γι’ αυτό τον λόγο, η στιγμή που η κυβέρνησή τους θα κλείσει τον κύκλο της πλησιάζει».
«Συνιστά τουλάχιστον ευτέλεια το να υιοθετεί και να χρησιμοποιεί ελληνικό κόμμα μια έκθεση η οποία προσβάλλει τόσο τον ελληνικό τύπο και τους λειτουργούς του όσο και τους θεσμούς της πολιτείας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την πολιτική του απαξίωση στο ψέμα» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, και υποβαθμίζοντας επί της ουσίας το πολυσέλιδο πόρισμα των οκτώ μεγάλων διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων.
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θυμούνται άριστα πόσο πάσχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι διαγωνισμοί των “βοσκοτοπιών” είναι πολύ πρόσφατοι για να ξεχαστούν. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η ελευθερία του λόγου και της κριτικής αποτελούν καθημερινή πρακτική. Κάθε πολίτης, έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα από το μέσον που εκείνος επιλέγει, από την πληθώρα που υπάρχουν. Και κανένα διεθνές θεσμικό όργανο δεν αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα» καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.
Λίγη ώρα νωρίτερα, χωρίς να αναφέρεται σε κανένα σημείο του πορίσματος, ωσάν αυτό να μην υπάρχει και στο ίδιο μήκος κύματος που ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναπαράγει μερικά από τα κύρια σημεία της αντιπολιτευτικής της ρητορικής του 2015-2019, ανεξαρτήτως εάν αρκετά από αυτά δεν αποτελούν καν πραγματικά γεγονότα.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ των στημένων τηλεοπτικών διαγωνισμών, του ελέγχου των αρμών της εξουσίας, της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, της στοχοποίησης δημοσιογράφων και των αυτόφωρων συλλήψεων, εμφανίζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας του τύπου, γελάνε και τα βοσκοτόπια. Η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα όχι μόνο είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, αλλά αποτελεί καθημερινή πρακτική στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου, με μεγάλο πλουραλισμό μέσων και άσκηση κάθε είδους κριτικής στην κυβέρνηση και στους θεσμούς. Αυτό το διαπιστώνει κάθε πολίτης, που έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα, οποιαδήποτε στιγμή, από το μέσον της επιλογής του» καταλήγει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε μια ανακοίνωση που περισσότερο εκθέτει παρά υπερασπίζεται την κυβέρνηση, που πλέον είναι εκτεθιμένη και απέναντι στις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και όχι μόνο στους πολίτες και την αντιπολίτευση.