Βυθίσατε τη χώρα

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Δυόμισι χρόνια ΝΔ και το μεγαλύτερο επίτευγμα της είναι ότι βυθίζει τη χώρα κάθε μέρα και περισσότερο στο χάος και στην απελπισία, στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη διεθνή περιθωριοποίηση. Ήδη απ το Δεκέμβριο του 2019, ήτοι 6 μήνες μόλις μετά την ανάληψη της εξουσίας απ τη σημερινή κυβέρνηση, πολύ πριν την πανδημία, υπήρχαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια του επερχόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σήμερα απλά βιώνουμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στις 31.12.2021 ανέρχεται σε  388,3 δις ευρώ σύμφωνα με τονΟργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.)Κόλαφος είναι και οιπροβλέψεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για πληθωρισμό, που μπορεί να φτάσει στο 11,1%.

Αλλά και στην πανδημία δεν τα πήγαν καλύτερα. Ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, όπου αποκαλύπτεται πως από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας οι 16.519, ήτοι 2 στους 3 συνανθρώπους μας,πέθαναν εκτός ΜΕΘΘυμάστε που μας έλεγαν ευτυχώς που δεν ακούσαμε το ΣΥΡΙΖΑ να πετάξουμε εκατομμύρια στις ΜΕΘ.  

Στη δε εξωτερική πολιτική κατόρθωσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα από μέρος της λύσης, στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μέρος του προβλήματος. Μόνος του ο Πρωθυπουργός, αποφάσισε και απέστειλε στρατιωτικό υλικό. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εμπλακεί στρατιωτικά ενώ μόνο 10 απ τις 17 χώρες της Ε.Ε και 11 απ τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έστειλαν όπλα. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε κυρώσεις επέβαλε, ούτε στρατιωτικό υλικό απέστειλε, αλλά αναβάθμισε το γεωστρατηγικό της ρόλο.

Εντός συνόρων οι πολίτες είναι σε απόγνωση καθώς η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Τα είδη πρώτης ανάγκης, το ρεύμα, η βενζίνη οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Υπήρξε εγκληματική, πολιτικά, η επιλογή για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό. Το κόστος της βενζίνης έχει μετατρέψει τα αυτοκίνητα σε είδος πολυτελείας που μετακινούνται πια μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο, ενώ για πετρέλαιο θέρμανσης ούτε κουβέντα.

Αντί μέτρων στήριξης της κοινωνίας και ελέγχου της κερδοσκοπίας μας παροτρύνουν να μην ανάβουμε θερμοσίφωνα, να μη βάζουμε βενζίνη, καθώς άλλωστε βενζίνη βάζουν κατά τον Γεωργιάδη οι προνομιούχοι που έχουν Πόρσε και Τζάγκουαρ (οι φτωχοί δεν έχουν άλλωστε καν αυτοκίνητα όπως μας έχουν πει), ενώ όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χειμώνας είναι θα περάσει να μην χρειαζόμαστε θέρμανση. Το κυβερνητικό σχέδιο συνοψίζεται στο να μην πλενόμαστε, να μην τρώμε πολύ, να μην οδηγούμε, να μην ανάβουμε θέρμανση και να μη γκρινιάζουμε γιατί στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος και είναι ύβρις να δυσανασχετούμε, όπως με θράσος είπε ο Υπουργός Αποανάπτυξης. Ύβρις όμως είναι αυτοί και η κυβέρνησή τους, προς τον τόπο και τους ανθρώπους.

Προφανώς γίνεται πόλεμος και τον έχει καταδικάσει κάθε νοήμον άνθρωπος, αλλά το γεγονός αυτό ισχύει ως αρνητική συγκυρία και για την Κύπρο όπου, αν και προμηθεύεται βενζίνη από ελληνικά διυλιστήρια, φτάνει να πωλείται στον τελικό καταναλωτή 60-70 λεπτά φθηνότερα.  Βέβαια στην Κύπρο η δεξιά κυβέρνηση μερίμνησε και μείωσε το φόρο στα καύσιμα,πράγμα που πεισματικά αρνείται να πράξει η ελληνική.

Φυσικά υπάρχει εξήγηση γι αυτό, διότι σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουμε ακόμα «λίπος» να κάψουμε, καταθέσεις, όπως είπε με ύφος χιλίων τεχνοκρατών καρδιναλίων ο κ. Στουρνάρας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει η κυβέρνηση. Μάλιστα ευρωβουλευτής της ΝΔ μας ενημέρωσε ότι περνάμε καλύτερα απ το Ιράκ και τη Συρία. Κάποτε όταν μας χρεοκόπησαν οι ίδιοι άνθρωποι,  μας συνέκριναν με μισθούς Βουλγαρίας. Τώρα οι Μένουμε Ευρώπη μας συγκρίνουν με Μέση Ανατολή και περιοχές με πόλεμο.

Απαιτούνται άμεσα δραστικά μέτρα και όχι άλλα επικοινωνιακά ψεύδη: πλαφόν στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Αν και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα, η κυβέρνηση αδιαφορεί και συνεχίζει ακάθεκτη να κάνει αυτό που μόνο την ενδιαφέρει. Ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τα πάντα. Απ’ τη ΛΑΡΚΟ μέχρι το ΕΣΥ.

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτε. Φταίει η διεθνής συγκυρία, οι πολίτες, η ατομική ευθύνη, ο κακός καιρός. Αυτό που κύρια ευθύνεται είναι το εκλογικό ατύχημα του Ιουλίου του 2019 που τείνει να εξελιχθεί σε ολέθριο δυστύχημα για την χώρα που πρέπει να αποτραπεί. Μόνη δημοκρατική λύση οι εκλογές.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης βυθίσατε τη χώρα και έχετε τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Θα τις αναλάβετε είτε σας αρέσει είτε όχι. Η κοινωνία βυθίζεται στην φτώχεια, ο κόσμος ασφυκτιά και παντού ακούμε δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε. Έφτασε η ώρα για την πολιτική αλλαγή, για να δοθεί προοδευτική διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που μας οδήγησε η νεοδεξιά. Με μια κυβέρνηση προοδευτική με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή: «Σας εκλιπαρούμε, μην ταλαιπωρείτε άλλο τους εαυτούς σας και τον λαό. Κάντε εκλογές.….. Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο ξανά; Αλλάξτε τον και δυο και τρεις φορές. Ό,τι και να φέρετε, εκλογικό νόμο που να βγάζει 50 και 60 έδρες μπόνους στο δεύτερο κόμμα -γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε όποτε κι αν προκηρύξετε εκλογές– δεν θα το καταφέρετε, είναι αντισυνταγματικό».

Είναι κοντά η ώρα της πολιτικής αλλαγής της κοινωνικής απελευθέρωσης, της σωτηρίας της πατρίδας μας. Απ’ το λαό, με το λαό, για το λαό μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

*Δημήτρης Κλαράκης, Συντονιστής Ν.Ε Ηρακλείου 

του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Βυθίσατε τη χώρα”

  1. Κέντρα ξένων γλωσσών

    Ακόμα και αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα 800 ευρώ πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες εκμετάλλευσης π.χ. με ωρομισθιους. Για παράδειγμα στα κέντρα ξένων γλωσσών μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί καθηγητή δύο ώρες τη μέρα με το πολύ 6 ευρώ την ώρα καθαρά, δηλαδή πας στη δουλειά κάθε μέρα με αμοιβή 12 ευρώ τη μέρα… Αυτές οι καταστάσεις είναι απολύτως υποτιμητικές, αν σκεφτεί κανείς ότι με τα χρήματα που διέθεσε ένας καθηγητής για να σπουδάσει θα μπορούσε να επενδύσει σε κάτι άλλο που να αποφέρει εισόδημα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί