Ουκρανία: Διακόπηκαν και συνεχίζονται την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις – 90 παιδιά νεκρά από την αρχή του πολέμου (Συνεχής ενημέρωση)

Διακόπηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και θα συνεχιστεί την Τρίτη. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σειρήνες ηχούσαν στις 19 από τις 24 περιφέρειες της Ουκρανίας.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας το νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε επίσης εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του. «Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO». «Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Σοκ από την ρωσική επίθεση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία

Παράλληλα, ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες προκάλεσε σοκ πυροδοτώντας παράλληλα, μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου, με τα δύο μέρη να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά καθώς οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ασταμάτητα μέσω τηλεδιασκέψεων. «Ομάδες εργασίας λειτουργούν συνεχώς. Ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων χρήζει συνεχούς προσοχής» σημείωσε. Όπως τόνισε «σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία επαναλαμβάνει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα και έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών».

Αλλά και από τη ρωσική πλευρά ο διαπραγματευτής Λέονιντ Σλούτσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό «ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή». Πάντως δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο μίας συμφωνίας.

Από το χθεσινό ρωσικό βομβαρδισμό πάντως κοντά στην πόλη Λβιβ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Εν αναμονή νέων επιθέσεων

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμά πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια του Χάρκοβο, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Υπουργός Υγείας Ουκρανίας: Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο βομβαρδισμός συγκροτήματος παιδιατρικού νοσοκομείου όπου λειτουργούσε μαιευτήριο στη Μαριούπολη προ ημερών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η Μόσχα υποστήριξε πως το κτίριο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση και άρα ήταν θεμιτός στόχος. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη αντέτειναν ότι η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί ως νοσοκομείο όταν επλήγη.

Δείτε live τις εξελίξεις

16.45 ΔΟΜ: Περισσότεροι από 2,8 εκατ. πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες, μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων 127.000 υπηκόων από τρίτες χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάθε λεπτό», ανέφερε ο ΔΟΜ με ανάρτηση στο Twitter τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι χρειάζονται «συνεχή υποστήριξη».

Όπως μεταδίδει το CNN, σύμφωνα με τη UNICEF, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» σε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια παιδιά.

16:28 Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστούν αύριο

«Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις…» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

16.20 Βίντεο σοκ από Ντόνετσκ μετά τον ουκρανικό πύραυλο που κατερρίφθη

Ένα συγκλονιστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την κατάρριψη του ουκρανικού πυραύλου στο Ντόνετσκ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους – σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις – τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

Ο δημοσιογράφος Patrick Lancaster έκανε αυτοψία στην περιοχή και κατήγγειλε ότι δεκάδες πέθαναν από ουκρανική βόμβα διασποράς στο κέντρο του Ντονέτσκ. Με την κάμερα στο χέρι αντίκρυσε τη φρίκη του πολέμου, ενώ κυριολεκτικά έχασε τα λόγια όταν μπήκε σε ένα κατεστραμμένο λεωφορείο, καθώς αντίκρισε τουλάχιστον τρεις σορούς αμάχων.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ένας πύραυλος Tochka-U που εβλήθη από τον ουκρανικό στρατό κατά του Ντόνετσκ αναχαιτίστηκε πάνω από την πόλη, αλλά η πτώση του προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Ο επικεφαλής της Λαόκρατικής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε στο κανάλι Rossiya-1 για ανθρώπους που περίμεναν σε ουρά μπροστά από ATM και σε παρακείμενη στάση. Η έκταση των απωλειών κατά τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι ο πύραυλος έφερε κεφαλή με βομβίδια για βομβαρδισμό διασποράς.

16:15 Περίπου 250.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στη Ρωσία, λέει η Μόσχα

Την ώρα που πάνω από 2,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων καταστάσεων περίπου 250.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ρωσία. Αυτό μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

16.07 WSJ: Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο την Τετάρτη

Στο αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να απευθυνθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τετάρτη, σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται η δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Βίβιαν Σαλάμα.

«Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ ανακοίνωσαν την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο την Τετάρτη 16 Μαρτίου», αναφέρει η δημοσιογράφος στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

16:03 Η ρωσική αντιπροσωπεία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην ΚΣΣΕ

H ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναστέλλει την συμμετοχή της και δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις, δήλωσε μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα σταματήσει να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

15.55 BBC: Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τα στρατεύματα της Μόσχας να σφυροκοπούν από τα βόρεια και τα νότια, το BBC, δημοσίευσε χάρτες με τους οποίους περιγράφει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού και τις περιοχές που έχει καταλάβει μέχρι χθες στις 21:00.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το ρωσικό ναυτικό απέκοψε την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο ελέγχοντας τις ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσον αφορά στο Κίεβο, η επίθεση συνεχίζεται. Σύμφωνα με το ίδιο βρετανικό μέσο, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν την ουκρανική πρωτεύουσα, με τα στρατεύματα να κινούνται από πολλές κατευθύνσεις.

15:51 Δεκάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα με τους επιβάτες τους αποχώρησαν από τη Μαριούπολη

Δούλεψαν σήμερα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην πολύπαθη Μαριούπολη. Περισσότερα από 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη και κατευθύνονται προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επανειλημμένες προσπάθειες για την εκκένωση απέτυχαν.

15:44 ΗΠΑ – Κίνα συζητούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κινέζοι και αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Ρώμη, τη Δευτέρα, για να συζητήσουν την ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια ασφάλεια.

«Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Yang Jiechi» δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Έμιλι Χορν, σε δήλωση.

«Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε.

15:33 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η ομιλία του ακυρώθηκε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους κατάσταση ήταν αυτή που ανάγκασε τον Ζελένσκι να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία του. Αναμένεται πάντως, να πάρει τη θέση του με λίγη καθυστέρηση ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

15:15 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας καλεί σε ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ όλων όσων διεθνών εταιρειών διατηρούν ακόμα τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σε ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ όλων όσων διεθνών εταιρειών διατηρούν ακόμα τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, μετέδωσε το Reuters.

Σε σημερινή ενημέρωση, ο Κουλέμπα είπε ότι η πίεση των κυρώσεων πρέπει να αυξηθεί στη Ρωσία και κάλεσε επίσης τα διεθνή λιμάνια να απαγορεύσουν τη διέλευση σε ρωσικά πλοία.

14:56 Ζελένσκι: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

«Με τους εθελοντές υπερασπιζόμαστε το μέλλον μας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος ανήμερα της ημέρας των εθελοντών σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην ανδρεία των ένοπλων δυνάμεων που «αγωνίζονται έναντι του εισβολέα» και εκτίμησε πως «ο πόλεμος αυτός θέλει να εξουθενώσει την Ουκρανία συνολικά, όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, τις χαρακτήρισε «δύσκολες» είπε όμως πως αυτές συνεχίζονται.

Θέλοντας να εμψυχώσει το ηθικό του λαού του είπε «οι Ρώσοι καταστρέφουν τις υποδομές μας αλλά θα τα ξαναχτίσουμε όλα» και κατέληξε με την προτροπή «θα νικήσουμε μαζί».

14:23 Το δράμα της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη υφίσταται «συνεχείς βομβαρδισμούς και σημειώνονται οδομαχίες» λέει στο BBC ο αντιδήμαρχος της πόλης Serhiy Orlov.

Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη-λιμάνι της αζοφικής θάλασσας για σχεδόν δύο εβδομάδες, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα αναφέρει το BBC. Οι αρχές της πόλης λένε ότι υπάρχει απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
«Η ανθρωπιστική κρίση και η γενοκτονία συνεχίζονται», λέει ο Orlov.

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

14.20 Εισβολή και κατάληψη σε κατοικία Ρώσου «ολιγάρχη» στο Λονδίνο

Άγνωστοι εισάβαλαν το πρωί της Δευτέρας σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Όλεγκ Ντεριπάσκα και το κατέλαβαν, αναρτώντας πανό με υβριστικά συνθήματα κατά του Πούτιν και με το μήνυμα «αυτό το ακίνητο απελευθερώθηκε».

14:12 Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της για τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ διέψευσε του ισχυρισμούς.

 14:08 Πέφτει η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Με τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία να παραμένουν ζωντανές τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έφτασαν να κινούνται χαμηλότερα κατά 3,3%, στα 110 δολάρια ανά βαρέλι. Περίπου στο 12% υποχωρεί η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 114,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

13:54 Ντιμίτρι Πεσκόφ: Το σχέδιο μας θα υλοποιηθεί σε όλη του την έκταση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

13:39 Χτυπήθηκε συρμός του τραμ στο Κίεβο

Ρουκέτα στην περιοχή Kurenivka, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έπληξε συρμό του τραμ και υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό.

Άγνωστο παραμένει αν πρόκειται για ρωσική επίθεση ή αν προκλήθηκε από την αντιαεροπορική γραμμή άμυνας των Ουκρανών που φέρεται να έχει καταφέρει να αποτρέψει αρκετά χτυπήματα. 

13:30 Γραμμή υψηλής τάσης επλήγη στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης .

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.

13.23 Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας

  • Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισαν τη Δευτέρα και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών «είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται», ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
  • Οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στη συνοικία Ομπολόν, στο Κίεβο, σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν.
  • Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
  • Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια ουκρανική επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα.
  • Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στις 14 Μαρτίου. 
  • Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ισχυρισμοί από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό για την εκστρατεία της στην Ουκρανία ήταν «παραπληροφόρηση» από τις ΗΠΑ.
  • Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να πείσουν την Κίνα να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Ρώμη.
  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης των Τσετσένων, φέρεται να βρίσκεται στην Ουκρανία μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε και πάλι το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
  • Νέες κυρώσεις στη Ρωσία αναμένονται από την ΕΕ.
  • Η γερμανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανέστειλε τις διαφημίσεις και τις επενδύσεις στη Ρωσία.

13.00 Συντρίμια πυραύλου που κατερρίφθη ήταν αυτά που χτύπησαν την πολυκατοικία στο Κίεβο

Με ανάρτησή του ο Kyin Independent αναφέρει ότι ο θάνατος και οι τραυματισμοί που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι αποτέλεσμα κατάρριψης ρωσικού πυραύλου πάνω από το Κίεβο.

12:44 Σε εξέλιξη ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο διαπραγματευτής και στενός σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους (…) Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα» σημειώνει στην ανάρτησή του.

12.40 20 άμαχοι νεκροί, πολλοί τραυματίες από ουκρανικό πύραυλο στο Ντόνετσκ κατά τη Ρωσία

Πύραυλος Tochka-U που εβλήθη από τον ουκρανικό στρατό κατά του Ντόνετσκ αναχαιτίστηκε πάνω από την πόλη, αλλά η πτώση του προκάλεσε μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS.

Συγκεκριμένα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ τους παιδιά, ενώ ακόμη 9 τραυματίστηκαν, όπως είπε ο επικεφαλής της Λαόκρατικής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Ντένις Πουσίλιν στο κανάλι Rossiya-1.

Πρόκειται κατά τον τελευταίο για ανθρώπους που περίμεναν σε ουρά μπροστά από ATM και σε παρακείμενη στάση. Η έκταση των απωλειών κατά τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι ο πύραυλος έφερε κεφαλή με βομβίδια για βομβαρδισμό διασποράς.

12:38 Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που άνοιξαν την Δευτέρα

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στις 14 Μαρτίου: Εφτά στην περιφέρεια του Κιέβου και τρεις στην περιφέρεια Λουχάνσκ.

Δεν υπάρχει πληροφορία για άνοιγμα διαδρόμου ασφαλείας στην πολιορκημένη Μαριούπολη ενώ οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να προσπαθούν να στρείλουν μια αυτοκινητοπομπή στην πόλη. 

12.14 Δεν τα κατάφεραν η έγκυος και το μωρό της

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της εγκύου τα πλάνα της οποίας έκαναν τον γύρο του κόσμου όταν η Ρωσία βομβάρδισε το μαιευτήριο όπου επρόκειτο να γεννήσει.

Την είδηση ότι κατέληξε και αυτή και το μωρό μεταδίδει σήμερα το Associated Press. Εικόνες της άτυχης γυναίκας καθώς μεταφερόταν εσπευσμένα σε ασθενοφόρο με φορείο έκαναν τον γύρο του κόσμου μετά την επίθεση της περασμένης Τετάρτης στη Μαριούπολη, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, μετά τη ρωσική επίθεση η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ένα άλλο νοσοκομείο, ακόμα πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι έχανε το μωρό της τους ζήτησε να σκοτώσουν και την ίδια ενώ λίγες ημέρες μετά έφυγε και εκείνη από τη ζωή.

12.13 90 παιδιά νεκρά από την έναρξη του πολέμου- 2.500 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη

Ενενήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ουκρανική γενική εισαγγελία.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων βρίσκεται στις περιοχές του Κιέβου, του Χάρκοβο, του Ντόνετσκ, του Τσερνιχίβ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάιεβ και του Ζιτομίρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Reuters επισημαίνει ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει αμέσως τις πληροφορίες ενώ η Ρωσία αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «απο-ναζοποίηση» της Ουκρανίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς.

12:12 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι

19η μέρα πολέμου και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας.

Βασικό αντικείμενο της συνομιλίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

11:59 Δεκάδες νεκροί στο Ντόνετσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια ουκρανική επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα, στο κέντρο αυτής της μεγάλης βιομηχανικής πόλης.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η διοίκηση του Ντόνετσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν πολλά πτώματα να βρίσκονται σε έναν δρόμο, μετέδωσε η Figaro.

11:55 Βαριές απώλειες στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

11:51 Τετ α τετ Ερντογάν – Σολτς

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Αγκυρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία καθώς οι δύο χώρες ασκούν πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 19 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

11:41 O Καντίροφ στην Ουκρανία

Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, προστατευόμενος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζουν την επίθεσή τους στη χώρα.

Ο τσετσένος ηγέτης , τον οποίο κατηγορούν μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Καύκασο, μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram βίντεο στο οποίο εικονίζεται με στρατιωτική περιβολή να μελετά σχέδια και χάρτες μαζί με στρατιωτικούς γύρω από τραπέζι σε αίθουσα.

Κατόπιν διαβεβαίωσε με μήνυμά του ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στο Γκοστομέλ, αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τις πρώτες ημέρες αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

11:23 Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης: Η Ουκρανία θα απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του τέταρτου γύρου διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό μαχών μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

11:19 Οι Κινέζοι για τη στρατιωτικοί βοήθεια στη Ρωσία

Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ισχυρισμοί αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό για την εκστρατεία της στην Ουκρανία ήταν «παραπληροφόρηση» από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, ανέφερε το Reuters.

11:10 Instagram τέλος, στη Ρωσία

To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

10:57 Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ

Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής για να υπογράψουν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά δεν συμφώνησαν σε ένα τελικό κείμενο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νομικές λεπτομέρειες είναι ασφαλείς. Μια νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με την απόφαση για τις κυρώσεις να περνά στη συνέχεια στη γραπτή διαδικασία για υπογραφή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν έδωσε μια πρόγευση του τι θα περιλαμβάνει ο τελευταίος γύρος κυρώσεων στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βερσαλλίες την Παρασκευή.

Μεταξύ των τομέων που θα πληγούν: Πολυτελή προϊόντα, αγαθά στους τομείς του σιδήρου και του χάλυβα, καθώς και απαγόρευση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, όπως η εξερεύνηση και η παραγωγή ενέργειας.

Δεν θα πληγούν: Ο ενεργειακός εφοδιασμός. Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει χτυπήσει τη Ρωσία εκεί που πονάει, μετά την πλήρη απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες ομολογουμένως εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια).

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ απέκλεισαν την απαγόρευση στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, παρά τις εκκλήσεις των Βαλτικών χωρών και άλλων χωρών να χτυπηθεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αλλά με την ΕΕ να δαπανά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια -κάθε μέρα- για τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συνδυαστεί η ανάγκη για ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία με τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το οικονομικό έγκλημα λαμβάνει σήμερα τη βασιλική συγκατάθεση. Η Βρετανία μπορεί να επιβάλει γρήγορα ισοδύναμα μέτρα σε όλους όσοι έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Υπάρχουν εικασίες σήμερα το πρωί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το χρέος της ήδη από την Τετάρτη, αναφέρουν οι FT, με τον υπουργό Οικονομικών της Anton Siluanov να απειλεί να κάνει πληρωμές εξωτερικού χρέους σε ρούβλια.

10:47 Εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα δυτικών εταιρειών στα «χέρια» των Ρώσων

Λιγοστεύουν οι ελπίδες μια χούφτας δυτικών εταιρειών να ανακτήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη τους που μίσθωσαν σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι προθέσεις του προέδρου Πούτιν για εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ξένων επιχειρήσεων ως αντίμετρο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στο Κρεμλίνο, προκαλούν τεράστιο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τους New York Times, μέχρι την Πέμπτη, στη Ρωσία βρίσκονταν 523 μισθωμένα αεροσκάφη από ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών (στοιχεία της εταιρείας συμβούλων IBA).

Από αυτά, τα 101 είναι μισθωμένα στην S7 Airlines και τα 89 στην Aeroflot. Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις διεθνείς πτήσεις, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ανάκτησης των αεροπλάνων.

Η οικονομική αξία των αεροσκαφών υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια με την ανάλυση των NYT να καταλήγει πως εάν προχωρήσει η εθνικοποίηση η Ρωσία θα αποκτήσει ένα βραχυπρόθεσμο όφελος ως προς το πτητικό κομμάτι καθώς διατηρεί στην κατοχή της τα φυλλάδια πτήσης των αεροσκαφών όμως γρήγορα θα τα αξιοποιήσει για άλλους λόγους καθώς οι ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών θα αναγκαστούν απελπισμένα να βρουν ανταλλακτικά για τα δικά τους αεροσκάφη που δεν μπορούν να προμηθευτούν από την Boeing και η Airbus.

10:07 Στρατιωτικό drone που συνετρίβη στην Κροατία: Πώς, πού, πότε, γιατί

Μυστήριο παραμένει με το στρατιωτικό drone που πέταξε όλη τη διαδρομή από την ουκρανική εμπόλεμη ζώνη και συνετρίβη την Παρασκευή στα περίχωρα της κροατικής πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έφερε βόμβα 120 κιλών και ήταν σοβιετικής κατασκευής όμως δεν χρησιμοποιείται πλέον από τους Ρώσους γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για προβοκάτσια.

Το κρατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στα συντρίμμια βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών και μιας σοβιετικής κατασκευής βόμβα. Δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές καθώς η ισχύ της βόμβας αποσβέστηκε από το χώμα ενώ εάν είχε προσκρούσει σκληρή επιφάνεια (τσιμέντο) οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τι συνέβη ενώ η Κροατία ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά: Από πού ξεκίνησε και πού πήγαινε; Τι σκοπό είχε; Ποιοί το χρησιμοποίησαν;   

09:43 Νεότερες πληροφορίες για το χτύπημα στο πολυώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Στον λογαριασμό της στο Telegram η υπηρεσία ανέφερε ότι ένα οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν στο βόρειο Κίεβο έγινε στόχος πιθανόν «του πυροβολικού», με αποτελέσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία έχει θέσει υπό έλεγχο η πυροσβεστική.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στα ερείπια του κτιρίου εντοπίστηκαν δύο νεκροί, προτού σβήσει το μήνυμα και αναθεωρήσει προς τα κάτω τον απολογισμό.

09:09 Βομβαρδισμός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο

Οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, μετέδωσε η κρατική ουκρανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερασένκο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Από το φλεγόμενο κτίριο 78 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη φωτιά να σβήνει λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εννιαώροφη πολυκατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες από ρωσικούς βομβαρδισμούς μετά τις 5 το πρωί.

► Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

09:02 Συνομιλίες για να βρεθεί διπλωματική λύση

Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ξεκινήσει στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών  επιβεβαίωσε την ώρα έναρξης σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram σήμερα το πρωί.

08:59 Xερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με το Ντονμπάς

graphicnews.com

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση.

Αρκετοί αναλυτές έκαναν την υπόθεση πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από τις περιοχές των αυτονομιστών, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ως τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

08:56 Ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει νέες επιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.08:53

Οι ρωσικές αρχές απείλησαν ανοικτά ορισμένες δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για ενδεχόμενες συλλήψεις ηγετικών στελεχών τους ή κατασχέσεις πόρων τους, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ρώσοι εισαγγελείς έκαναν τις προειδοποιήσεις αυτές με κλήσεις, επιστολές ή επισκέψεις σε εταιρείες όλων των τομέων — από την Coca-Cola, τη McDonalds, την Procter & Gamble, την IBM και τη Yum Brands, ως τη μητρική εταιρεία των αλυσίδων KFC και Pizza Hut, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

Απείλησαν να συλλάβουν στελέχη τους που επικρίνουν τη ρωσική κυβέρνηση ή να κατασχέσουν πόρους τους, συμπεριλαμβανομένης πνευματικής ιδιοκτησίας.

08:50 Ζελένσκι ζητά ξανά ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού

Ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Καμία ανταπόκριση της Δύσης στο αίτημα του που αν ικανοποιηθεί θα σημάνει την έναρξη του Γ΄ παγκοσμίου πολέμου.

08:44 Τηλεφωνικές επικοινωνίες Mακρόν με Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν είχε χθες Κυριακή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνδιαλέξεις ακολούθησαν αυτή που είχε ο Γάλλος πρόεδρος το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μακρόν-Μπάιντεν συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Στην επικοινωνία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο πρόεδρος Μακρόν του εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ευρώπης και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις επικείμενες διαβουλεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε διαρκή επαφή.

08:43 Με κυρώσεις και στην Κίνα απειλούν οι ΗΠΑ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

08:42 Καταστροφές σε νοσοκομεία

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο Λιάσκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί