4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την επιβολή και 4ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς συνεχίζεται για 16η μέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.

Μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλίες, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «αυτή η κρίση μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές. Μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Παράλληλα δήλωσε ότι ΕΕ «θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων». Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

Πρόσθεσε ότι «έως τα τέλη Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027. Θα υποστηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση».

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα» είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Μακρόν: Ο Πούτιν επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη

«Η επιλογή της Ρωσίας, του Προέδρου Πούτιν, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι’ αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Σολτς: Ανοιχτή η Γερμανία στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει με την πρόταση για διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Πιστεύω ότι κανείς δεν πίστευε ότι κάνει λάθος (αναφερόμενος σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ) όταν λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στην πρόταση του Μπορέλ να διπλασιαστεί η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ με τη διάθεση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό. «Το ποσό αυτό βρίσκεται στο τραπέζι», τόνισε ο Σολτς.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί