Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό…
Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού ήταν αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.
«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την ‘κατάπαυση του πυρός’, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Μια εκεχειρία… που δεν έγινε ποτέ
Στη Μαριούπολη νωρίτερα ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο οι άμαχοι.
Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.
«Μας θέλουν νεκρούς»
Η Μαριούπολη άρχισε να εκκενώνεται, στο πλαίσιο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, χιλιάδες κάτοικοι, που είχαν ξεκινήσςει το ταξίδι του ξεριζωμού, άρχισαν να επιστρέφουν στην πόλη τους, καθώς η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Κίεβο, την ώρα που η Μόσχα απευθύνει τις ίδιες κατηγορίες προς τις ουκρανικές αρχές.
Μιλήσαμε με την Νταϊάνα Μπεργκ, μεταδίδει το BBC, που έφυγε από την περικυκλωμένη πόλη την Πέμπτη, η οποία περιγράφει την εμπειρία της απόδρασης από μια «τρομακτική, τρομακτική κόλαση».
«Από χθες το πρωί, ήταν η τρίτη μέρα ολικού μπλακάουτ. Ο βομβαρδισμός ήταν συνεχής», λέει στην εκπομπή Today του Radio 4.
Προσθέτει ότι τα πάντα, «από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει διακοπεί – δηλαδή δεν υπάρχει θέρμανση, τρεχούμενο νερό ή συνδεσιμότητα, ούτε καύσιμα στα πρατήρια καυσίμων. Οι άνθρωποι μένουν σε κρύα, σκοτεινά κτίρια».
Συγκλονίζουν τα λόγια της, όταν περιγράφει πώς βιώνουν τον πόλεμο οι άμαχοι πολίτες: Η διακοπή ρεύματος έχει αφήσει μια ‘τρομακτική σιωπή’. Όταν υπάρχει πλήρης αποκλεισμός, ολικό μπλακάουτ, δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει. Τα μόνα νέα που λαμβάνεις είναι η κατεύθυνση του βομβαρδισμού – είτε είναι δεξιά, είτε αριστερά».
«Αποστολή αυτοκτονίας»
Η αποχώρηση από την πόλη ήταν μια «αποστολή αυτοκτονίας», τονίζει και προσθέτει: «Είναι θαύμα που ζούμε».
Αυτή και ο σύζυγός της δραπέτευσαν με αυτοκίνητο και διαρκώς, όπως λέει, πίστευαν ότι θα τους πυροβολούσαν ή θα φυλακίζονταν. Στην έξοδο, συνάντησαν δύο γραμμές ρωσικών δυνάμεων.
Είδαν ρωσικές μηχανές – «όχι τανκς, αλλά μεγάλες πολεμικές ένοπλες μηχανές» – να διασχίζουν τους δρόμους για να πάνε στα χωράφια.
«Απλώς στριμωχτήκαμε ανάμεσα σε δύο από αυτά, πολύ γρήγορα. Έδειξαν με τα χέρια τους πάνω μας… αλλά δεν πυροβόλησαν», λέει.
«Η Μαριούπολη ήταν σύμβολο αντίστασης, ήταν ένα σημάδι του πώς η Ουκρανία δεν τα παρατάει», προσθέτει η Νταϊάνα. Αλλά τώρα η Ρωσία απλώς «την γκρεμίζει».
«Δεν θέλουν να το καταλάβουν», επισημαίνει. «Δεν θέλουν να παραδοθεί. Τη θέλουν απλώς νεκρή».
Η Νταϊάνα Μπεργκ, τελικά, δραπέτευσε από την πόλη με αυτοκίνητο με τον σύζυγό της την Παρασκευή, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά όπως είπε άφησαν πίσω τη μητέρα της, επειδή αρνήθηκε να φύγει.
«Περάσαμε τρεις μέρες κάτω από τους βάναυσους συνεχείς βομβαρδισμούς και μετά αποφασίσαμε ότι ήταν αυτοκτονία στην πόλη ή αυτοκτονία στο δρόμο, και επιλέξαμε τον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τώρα είμαστε γεμάτοι ενοχές, έπρεπε να την είχαμε φέρει μαζί μας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι. Πώς θα πάρουν πληροφορίες; Είναι εντελώς αποκομμένοι», είπε για τη μητέρα της, που έμεινε πίσω.
«Είμαι συντετριμμένη, είμαι σαν ρομπότ, έχω μουδιάσει τελείως»
Ο Μαξίμ, ένας 27χρονος προγραμματιστής πληροφορικής, ανέφερε στο BBC ότι, από την πολυκατοικία του στη Μαριούπολη, φαινόταν καπνός από εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης και τόνισε ότι καπνός υψωνόταν και από τον αυτοκινητόδρομο προς τη Ζαπορίζια – την προγραμματισμένη οδό διαφυγής κατά την κατάπαυση του πυρός.
«Μπορούμε να ακούσουμε βλήματα και να δούμε καπνό να βγαίνει από κτίρια γύρω μας», είπε ο Μαξίμ. «Η πολυκατοικία μας είναι γεμάτη κόσμο τώρα, γιατί όλοι φεύγουν από τους βομβαρδισμούς στο κέντρο της πόλης. Μερικοί άνθρωποι ήρθαν από την περιοχή της αριστερής όχθης και είπαν ότι ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή εκεί και υπήρχαν πτώματα στους δρόμους».
Τα μέλη της οικογένειας των εγκλωβισμένων στην πόλη είπαν ότι φοβούνται πως τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν έπαιρναν καμία έγκυρη πληροφορία για το τι συνέβαινε.
«Μίλησα με τον θείο μου τον Ντμίτρι για λιγότερο από ένα λεπτό, πριν διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση», είπε η Juliana Ivliova, 26 ετών.
Και εξήγησε: «Δεν ήξεραν για την εκκένωση ή τον πράσινο διάδρομο. Στους ανθρώπους που το γνωρίζουν και προσπαθούν να βγουν, τους λένε να γυρίσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η πόλη εξακολουθεί να βομβαρδίζεται. Είμαι συντετριμμένη, είμαι σαν ρομπότ, έχω μουδιάσει τελείως. Όταν άκουσα τη φωνή του θείου μου στο τηλέφωνο, ήθελα απλώς να κλάψω».
Η Kate Romanova, μια 27χρονη σχεδιάστρια από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι γονείς της ήταν παγιδευμένοι στην πόλη και εντελώς αποκομμένοι.
«Μιλήσαμε μαζί τους στις 8 το πρωί και δεν είχαν καμία πληροφορία για την εκκένωση. Ζουν στο κέντρο της πόλης και είπαν ότι έγιναν ασταμάτητα βομβαρδισμοί. Κρύβονται μέσα στο κτίριό τους.
Κάποιος μου είπε ότι υπήρχαν μεγάφωνα στην πόλη, που διέδιδαν πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση, αλλά οι άνθρωποι εκεί δεν ξέρουν αν μπορούν να τα εμπιστευτούν – πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ψεύτικες ρωσικές πληροφορίες».
Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας και τα δύο μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, είτε όχι.
«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.
«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η Οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη.
Δείτε live τις εξελίξεις
ΗΠΑ και Τουρκία σε «στενό συντονισμό» για διπλωματική λύση
«Σε στενό συντονισμό» θα παραμείνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία, στην προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία ήρθε ύστερα από συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υφυπουργοί της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Άγκυρα, αναφέρεται ότι οι σύμμαχοι «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό «να παραμείνουν σε στενό συντονισμό για τη διαχείριση των πολύπλευρων επιπτώσεων της κρίσης» αλλά για να στηρίξουν μια διπλωματική λύση. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.
«Επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μέσω ενός βιώσιμου και θεσμοθετημένου διαλόγου και τονίστηκε ότι, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν θετική ατζέντα σε πολλά ζητήματα», πρόσθεσε.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική πως θα διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη, που πάντως δεν έγινε, θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που τόνισαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε έτερη διπλωματική πηγή, επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Γαλλία αποφάσισε τελικά, μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Για το Μεξικό, μολονότι το ρωσικό βέτο είναι βέβαιο, έχει σημασία να φανεί εκ νέου η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας στη στρατιωτική περιπέτειά της αυτή, με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη είναι δυνατόν.
Προχθές Πέμπτη η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να οργανώσουν “ανθρωπιστικούς διάδρομους” ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Το εάν, το κατά πόσον και το πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι “διάδρομοι” αυτοί μένει να αποδειχθεί.
Το ρωσικό αίτημα για το Ιράν και η αντίδραση της Τεχεράνης
Το αίτημα της Μόσχας, να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν, «δεν είναι εποικοδομητικό» όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας έγινε λίγο αφότου η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον «οδικό χάρτη» που θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του αποτελούν πρόσκομμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα. Τόνισε ότι η Ρωσία θέλει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί κατά κανέναν τρόπο από τις κυρώσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
«Προτρέπουν» τους Βρετανούς να φύγουν από τη Ρωσία
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλους τους Βρετανούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή, στην περίπτωση που δεν έχουν κάποιο «ουσιαστικό λόγο» για να μείνουν εκεί.
Αν και οι απευθείας πτήσεις δεν είναι διαθέσιμες, το ταξίδι επιστροφής των Βρετανών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πραγματοποιηθεί π.χ. μέσω Κωνσταντινούπολης και Ντόχα.
Για να διευκολύνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι δεν χρειάζεται η συμπλήρωσης μιας ειδικής φόρμας επιβατών –που συνήθως απαιτείται για τη συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορονοϊό– όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
UK citizens in #Russia without an essential reason are now advised by @FCDOGovUK to consider leaving. In order to support Brits returning we’ve removed the Passenger Locator Form and travel tests for anyone who began their journey in Russia. https://t.co/y78SSqy4RJ
— Rt Hon Grant Shapps MP (@grantshapps) March 5, 2022
Ο Μπένετ είχε επικοινωνία με Μακρόν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, ο Μπένετ συντονίζει συντονίζει τις ενέργειές του για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Φεύγοντας από μια βομβαρδισμένη περιοχή
Ουκρανοί πολίτες κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα, ενώ επιχειρούν να φύγουν από τα περίχωρα του Κιέβου.
Ukrainians crowd under a destroyed bridge as they try to flee crossing the Irpin river in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. pic.twitter.com/4OUFbemLXJ
— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022
Η Μόσχα «προειδοποιεί» τις χώρες της Βαλτικής
Η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες, αφού ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.
«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή «ένας Ρώσος διπλωμάτης στη λιθουανική πρωτεύουσα δέχτηκε επίθεση με χρήση σωματικής βίας» ενώ «έγιναν προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στον πρεσβευτή».
Πολιτοφύλακες απείλησαν με όπλο τον εικονολήπτη του OPEN
Δείτε την περιγραφή του ανταποκριτή του OPEN
ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για όλον τον κόσμο
Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.
Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.
«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους.
Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι «ήδη σαφές» ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολάρια. Το αίτημα αυτό ενδέχεται να υποβληθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
CNN: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο για να διασφαλίσει τις πτητικές λειτουργίες σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει λεπτομέρειες.
Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου. Η περιοχή είναι σχετικά περιορισμένη για τις μεταφορικές δραστηριότητες λόγω του αριθμού των μικρών νησιών και της έντονης εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας.
«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», θα μπορούσε να πει στο Πολεμικό Ναυτικό να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος. «Εάν η Ρωσία επιδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ», τότε το αεροσκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Στενό των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η Τουρκία διαχειρίζεται την άδεια διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικά πλοία και υπάρχει ανησυχία για τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας εκεί. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά αεροπορικές περιπολίες για αποτροπή και δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε σύγκρουση.
Τα μαχητικά αεροσκάφη του Τρούμαν πετούν επί του παρόντος πάνω από τη Ρουμανία ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν παρουσία και αποφασιστικότητα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από το καταδρομικό USS San Jacinto στο Βόρειο Αιγαίο. Πέντε άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένας νορβηγικό μαχητικό επιφανείας βρίσκονται νοτιότερα στο Αιγαίο.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το Πεντάγωνο αναγνωρίζει επίσης ότι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει και να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Ζελένσκι: Οι Ρώσοι κατευθύνονται προς τρίτο πυρηνικό σταθμό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον καταλάβει δύο ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια και προχωρούν προς ένα τρίτο, μιλώντας στους Αμερικανούς γερουσιαστές.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ο τρίτος σταθμός που απειλείται αυτή τη στιγμή είναι ο πυρηνικός σταθμός του Γιουζνουκράινσκ, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα βόρεια του Μικολάιβ, μια από τις πολλές πόλεις που οι Ρώσοι προσπαθούσαν να κρατήσουν περικυκλωμένες το Σάββατο.
Στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων την Δευτέρα
Ο Νταβιντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της κυβερνώσας παράταξης Υπηρέτης του Λαού στην ουκρανική Βουλή, διευκρίνισε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και θα πραγματοποιηθεί στα Πολωνο-Λευκορωσικά σύνορα, αναφέρει το το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.ua.
Μαχητικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ζητά το Κίεβο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επανέλαβε κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Ουκρανός ΥΠ.ΕΞ. και χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.
Στο Βερολίνο ο Μπένετ μετά τη συνάντηση με Πούτιν
Μετά τη «μυστική» συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφυγε από τη Μόσχα και κατευθύνεται στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Ναφτάλι Μπένετ, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε τη ρωσική πρωτεύουσα, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις εξελίξεις στη Βιέννη για την στις προσπάθειες αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη συνάντηση. Ο Μπένετ ταξίδευσε κατά παράβαση του Σαμπάτ, επειδή ο ιουδαϊσμός επιτρέπει κάτι τέτοιο όταν ο στόχος είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, είπε ο Μπένετ.
Υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας η Κίνα
Το Πεκίνο απεύθυνε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
«Ενθαρρύνουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν (…) και θα εμποδιστεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο Ουάνγκ αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.
Ο Μπλίνκεν είπε στον Ουάνγκ ότι ο κόσμος «παρακολουθεί για να δει ποιες χώρες υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επικρατήσει η ειρήνη.
Στο Λονδίνο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο Πούτιν σκοτώνει» και «Πλήρες εμπάργκο στη Ρωσία». Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο». «Όταν θα πέσει ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης, ο Πούτιν θα έρθει για εσάς κυρίες και κύριοι» έγραφε ένα τεράστιο πανό.
Στο Παρίσι, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υποσχόμενοι ότι θα επιστρέφουν κάθε Σαββατοκύριακο «μέχρι ο Πούτιν να φύγει, να αποσύρει τα άρματα», όπως είπε η Αλίν Λε Μπάιγ-Κρεμέρ, μέλης της οργάνωσης «Στηρίζουμε την Ουκρανία» που είχε την πρωτοβουλία αυτής της κινητοποίησης. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Ουκρανούς έγιναν σε περίπου 100 πόλεις της Γαλλίας σήμερα.
Μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Ρώμη, τη Ζυρίχη, τη Βέρνη, την Μπόχουμ και αλλού. Η κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών εάν θα παραχωρήσει ειδικό καθεστώς προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Να δώσει σοβαρή ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις η Μόσχα
«Προς το παρόν δεν έχουμε σχέδιο κυρώσεων. Πρώτα απ’ όλα δεν θέλουμε να πιεστούμε να βρεθούμε στη θέση να γίνουμε μέρος αυτού του πολέμου. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και στις δυο πλευρές. Φυσικά δεν θέλουμε να έχουμε και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Οταν όλοι κόβουν τους δεσμούς με τους Ρώσους, πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος θα μιλάει με τη Ρωσία; Εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ρόλο μας σε αυτό. Αλλιώς δεν θα είναι δυνατόν όλόκληρη η περιοχή να γλυτώσει την καταστροφή. Επομένως όλες μας οι προσπάθειες είναι τώρα να σταματήσει ο πόλεμος, οι επιθέσεις, οι βομβαρδισμοί, οι πύραυλοι και η αιματοχυσία» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, στο τουρκικό δίκτυο NTV:
Οσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε πως «χωρίς να θέλει να ακουστεί απαισιόδοξος», θα είναι «αφελές να περιμένει κανείς συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα επηρεάσουν θετικά την κατάσταση στο έδαφος, όσο συνεχίζονται οι εντατικές επιθέσεις. Η ρωσική πλευρά θα πρέπει να δώσει μια πολύ σοβαρή ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Δεν θα πρέπει να συνεχίσει με περαιτέρω καταστροφή…»
Διαμαρτυρία Ουκρανών πολιτών στην Θεσσαλονίκη
Κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους και πλακάτ, Ουκρανοί που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν νέα πορεία, από την πλατεία Αριστοτέλους προς το ρωσικό προξενείο. Φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από την Ουκρανία» και «όχι στον πόλεμο», συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, όπως επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους συμπατριώτες τους που δοκιμάζονται σκληρά.
Tα γερμανικά ARD και ZDF αναστέλλουν τις μεταδόσεις τους από τη Μόσχα
Τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD και ZDF , αναστέλλουν τις μεταδόσεις τους από τα στούντιο που διατηρούν στη Μόσχα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της νέας ρωσικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ. Οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις εξελίξεις από άλλες τοποθεσίες.
Τη Δευτέρα οι νέες συνομιλίες αναφέρουν οι Ουκρανοί
Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, δήλωσε ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης Υπηρέτης του Λαού του Ζελένσκι. «Ο τρίτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα», έγραψε στο Facebook.
Το ΝΑΤΟ τάσσεται ενάντια στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να αποφευχθεί η «ενεργητική μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων», λέει ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ.
Ενόσω στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου πετούσαν προς τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ απέφυγε να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πολιορκημένη χώρα, αναφέρουν οι New York Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες 29 χώρες που αποτελούν το ΝΑΤΟ παραμένουν απρόθυμες να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν το Σάββατο, παρόλο που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συνεχίζει να πιέζει τη συμμαχία να προστατεύσει πιο δυναμικά τη χώρα του από τη σφαγή που προκλήθηκε από επανειλημμένες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.
«Εάν υπήρχε κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έπρεπε να την επιβάλει», είπε ο σύμβουλος, στρατηγός Mark A. Milley, ο πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Επιτελείου. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έπρεπε να μπει και να πολεμήσει ενεργά ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις».
Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Λόγω της απροθυμίας των εθνικιστών της Ουκρανίας να τηρήσουν την εκεχειρία, ο ρωσικός στρατός άρχισε πάλι τις ενέργειές του
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε την επίθεση στη Μαριούπολη
Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ δήλωσε: «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας».
«Ούτε ένας πολίτης δεν μπόρεσε να φύγει από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα κατά μήκος των ανακοινωθέντων διαδρόμων ασφαλείας. Ο πληθυσμός αυτών των πόλεων κρατείται από εθνικιστικούς σχηματισμούς ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα εθνικιστικά τάγματα εκμεταλλεύτηκαν τη σιωπή για να ανασυνταχθούν και να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Λόγω λόγω της απροθυμίας της ουκρανικής πλευράς να επηρεάσει τους εθνικιστές ή να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, οι επιθετικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν ξανά από τις 18:00 ώρα Μόσχας», δήλωσε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Tass
Ερντογάν σε Πούτιν: Ο Ζελένσκι θέλει μεταξύ σας συνάντηση στην Τουρκία
O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Ria Novosti, την πρόθεση του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συναντηθεί μαζί του στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Νωρίτερα, ο Καλίν είπε ότι ο Ζελένσκι είχε πει στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα .
“Ο πρόεδρός μας έχει ήδη μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Πούτιν. Θα συνεχίσουμε το έργο μας προς αυτή την κατεύθυνση. Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε», δήλωσε ο Kalyn, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber.
Δημοσιογράφος του Sky News τραυματίστηκε από πυρά
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, ρωσικές δυνάμεις έστησαν ενέδρα στο συνεργείο του τη στιγμή που επέστρεφαν οδικώς στο Κίεβο και ο ίδιος τραυματίστηκε από σφαίρα στην πλάτη. Ο Βρετανός Στούαρτ Ράμσει, ειδικός ανταποκριτής του βρετανικού σταθμού για τις εξελίξεις του πολέμου που μαίνεται.
H Rai διακόπτει τις ανταποκρίσεις από Ρωσία
Η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai αποφάσισε να ζητήσει από τους ανταποκριτές της στη Ρωσία να σταματήσουν, στη φάση αυτή, την επαγγελματική τους δραστηριότητα υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν λόγω του ελευθεροκτόνου νόμου περί λογοκρισίας που προβλέπει και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.
Η Rai υπογραμμίζει ότι η δημοσιογραφική εργασία απαιτεί πλήρη ελευθερία και προσθέτει ότι, στο εξής, θα καλύπτει τις εξελίξεις στη Ρωσία από τις γειτονικές χώρες και από την Ιταλία, με τη βοήθεια των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.
Βίντεο με ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν κατά πολιτών στο Novopskov
Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου εμφανίζει, σύμφωνα με εκείνους που το ανήρτησαν, Ρώσουν στρατιώτες να πυροβολούν κατά πολιτών στο Novopskov στα βόρεια του Λουγκάνσκ.
Η τοποθεσία του βίντεο έχει επιβεβαιωθεί από ανάλυση του CNN.
#Novopskov. #Russians opened fire on civilians. pic.twitter.com/NPU2eYhAtD
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
Στην Μόσχα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Ναφτάλι Μπένετ βρίσκεται στην ρωσική πρωτεύουσα για να έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Korczowa στην Πολωνία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Korczowa στην Πολωνία μαζί με τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Zbigniew Rau για να συναντηθεί με Ουκρανούς που εγκατέλειψαν πρόσφατα τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Blinken, και όπως μεταδίδει το CNN, κύματα Ουκρανών προσφύγων πέρασαν τα σύνορα με την Πολωνία όσο ο Blinken ήταν εκεί. Έσυραν ο καθένας από μια ή δύο τσάντες πίσω τους, με μικρά παιδιά με σακίδια πλάτης να κρατιούνται χέρι-χέρι με ενήλικες, ενώ βρέφη να μεταφέρονταν ενώ κοιμούνταν. Πολωνοί στρατιώτες που τους συνόδευαν μετέφεραν μωρά για τους κουρασμένους γονείς τους, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους και κουβαλούσαν τσάντες.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αμερικάνους πολίτες: Εγκαταλείψτε την Ρωσία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλεψε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν αμέσως από τη Ρωσία σε ταξιδιωτική οδηγία που ανακοινώθηκε το Σάββατο. Η ανακοίνωση ανέφερε την εισβολή στην Ουκρανία, την «δυνατότητα παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ από αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης ασφαλείας» και την περιορισμένη ικανότητα της Πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες της στη χώρα.
Ουκρανικά ΜΜΕ: Τη Δευτέρα πιθανότατα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση «Strana.ua» με αναφορά στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας.
“Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου. Τουλάχιστον, μια τέτοια πρόταση έγινε από το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας”, ανέφερε το κανάλι Telegram της έκδοσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κίεβο «περιμένει την αντίδραση των Ρώσων».
Στον έλεγχο των Ουκρανών το Mykolaiv, λέει ο τοπικός περιφερειάρχης
«Τους διώξαμε όχι μόνο από την πόλη, αλλά και το αεροδρόμιο Kulbakino, και τώρα απλά τρέχουν. Κυρίως προς την κατεύθυνση της Χερσώνας. Και προς την κατεύθυνση του Σεφτσένκο, Λουτς, Σνιγκίρεφκα» υποστήριξε με μήνυμά του στο Telegram o Βιτάλι Κιμ, περιφερειάρχης του Mykolaiv, στα νότια της Ουκρανίας.
Κάλεσε τους πολίτες να συλλάβουν τα «πεινασμένα ορκ».
Παράλληλα όμως αναγνώρισε πως «δυστυχώς έχουμε και θύματα στον άμαχο πληθυσμό» και ανακοίνωσε ότι παύει ο συναγερμός για εναέριες επιθέσεις.
Ο Ζελένσκι ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμβάλλουν για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια κλήσης Zoom με αμερικανούς βουλευτές, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση της συνομιλίας.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους γερουσιαστές των ΗΠΑ μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς τις ουκρανικές δυνάμεις. Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, αλλά το συνολικό του μήνυμα ήταν ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια καθώς ασκεί πιέσεις ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Το τηλεφώνημα κράτησε μια ώρα.
Στο τέλος της κλήσης, δεκάδες νομοθέτες ευχαρίστησαν τον Ζελένσκι και εξέφρασαν την υποστήριξή τους, με μερικούς να λένε «Slava Ukraini», σύμφωνα με κάποιον που ήταν στο τηλεφώνημα και που είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος συγκινήθηκε σαφώς από τη χειρονομία.
Ο Μπλίνκεν στα Πολωνο – Ουκρανικά σύνορα
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken επισκέφθηκε σήμερα συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας όπου εκατοντάδες Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα σε διάστημα μιας ώρας, αναφέρουν οι New York Times
Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ουκρανική στρατιωτική βάση στην Χερσώνα
Όπως μεταδίδει το Ria Novosti, η Ρωσία κατέλαβε μια ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στο χωριό Ράντενσκ στην περιοχή Χερσώνα
Η Ινδία ζητά κατάπαυση του πυρός μετά την έκκληση 700 φοιτητών στην Ουκρανία για εκκένωση
Η ινδική κυβέρνηση συνομιλεί με αξιωματούχους τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία πιέζοντας για κατάπαυση του πυρός μετά την έκκληση για εκκένωση Ινδών φοιτητών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ινδίας το Σάββατο.
Τουλάχιστον 700 Ινδοί φοιτητές έχουν εγκλωβιστεί στο Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο.
Διαδήλωση στη Χερσώνα ενάντια στην κατοχή της πόλης από τους Ρώσους
Γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην Πλατεία Ελευθερίας στη Χερσώνα, την κεντρική πλατεία στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά από διαδηλωτές στο σημείο. Εμφανίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, που φώναζαν και κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.
Βίντεο που επαληθεύτηκε από τους New York Times έδειχνε έναν άνδρα πάνω σε ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, να κυματίζει μια ουκρανική σημαία καθώς οδηγούσε στον δρόμο, προκαλώντας επευφημίες από τους θεατές.
Remarkable video from a protest in Kherson today – a person waving a Ukrainian flag on top of Z-marked equipment, in a city that Russia says it has seized. pic.twitter.com/RyLXv61ZXH
— Nathan VanderKlippe (@nvanderklippe) March 5, 2022
150 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν κατά την ελληνική επιχείρηση «Νόστος 4»
150 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν κατά την ελληνική επιχείρηση «Νόστος 4», σύμφωνα με tweet του υφυπουργού εξωτερικών
🇬🇷🇺🇦Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η επιχείρηση #Νοστος4. Συνολικά, έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε @PrimeministerGR, @NikosDendias και στα στελέχη των προξενικών μας αρχών στην Ουκρανία.
Συνεχίζουμε!— Andreas Katsaniotis (@katsaniotis) March 5, 2022
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 350 άμαχοι επιβεβαιωμένα νεκροί στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε αποστολή παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών.
Πολλές από τις απώλειες αμάχων οφείλονται σε εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, αποκάλυψαν παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η υπηρεσία πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές τελούσαν ακόμη υπό επιβεβαίωση», αναφέρεται.