Αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και τροποποιήσεις στη λειτουργία των οπαδικών συνδέσμων προβλέπει το νομοσχέδιο για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σειρά διατάξεων αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία να είναι τα εξής:
→ Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
→ Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
→ Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, υποθέσεις οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.
→ Αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών.
→ Θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θύρας.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.», Τάσο Τσατάλη, η αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων μέχρι τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού αποτελεί μια οριζόντια διαδικασία που περιλαμβάνει δεκάδες συνδέσμους ειδικά στην επαρχία, που και νόμιμα λειτουργούν και αποδεδειγμένα δεν έχουν καμιά σχέση με εκδηλώσεις βίας και είναι αυτοί που πλήττονται από τη μόνιμη αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την πηγή των προβλημάτων.
Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα μέτρα για την οπαδική βία τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, με τη γνωστή συνταγή της αυστηροποίησης των ποινών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά για τον ρόλο των ΠΑΕ, των προέδρων τους και των «στρατών» που οργανώνουν οι τελευταίοι με ανεγκέφαλους χούλιγκαν, ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες άτομα του περιθωρίου ή κοινωνικώς αποκλεισμένα καταλήγουν στην τυφλή βία. Επίσης, κουβέντα δεν έγινε και για τις σχέσεις μερίδας οπαδών με ακροδεξιές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού.