Την ώρα που η χώρα θρηνεί το νέο θύμα οπαδικής βίας στο πρόσωπο του 19χρονου Αλκη, ανακαλύπτοντας ξανά τη δράση δολοφονικών ομάδων γύρω από τους οργανωμένους συνδέσμους, η οικογένεια του δολοφονημένου από το 2014 φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, από την Κρήτη, αναζητά ακόμα δικαίωση για τον θάνατο του παιδιού της.
Για την Τετάρτη 23/2 είναι προγραμματισμένη η συνέχιση και πιθανότατα ολοκλήρωση της δίκης τριών κατηγορουμένων στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Οι τρεις δικάζονται με την κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα αλλά και στο Εφετείο σε 13 χρόνια κάθειρξης οι δύο εξ αυτών και σε 12 χρόνια ο τρίτος.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό επαναλαμβάνεται καθώς επί της καταδικαστικής απόφασης είχε υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, ο οποίος την έκανε δεκτή με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων μέχρι τη νέα εκδίκαση. Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ από την υπεράσπισή τους γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποδοθεί ο θάνατος του άτυχου φιλάθλου όχι στα σφοδρά χτυπήματα που δέχτηκε αλλά σε… παθολογικά αίτια.javascript:”;
Το ιστορικό
Ο Κώστας Κατσούλης δέχτηκε οργανωμένη επίθεση από τουλάχιστον 30 άτομα στο γήπεδο του Ηροδότου, στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, όταν χούλιγκαν της κρητικής ομάδας επιτέθηκαν με βία σε λιγοστούς φιλάθλους τους Εθνικού κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για την Γ’ Εθνική. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες (εκ των οποίων μόνο τρεις κάθονται στο εδώλιο) χτυπούσαν με μανία τον Κατσούλη που προσπάθησε να προφυλάξει τους λιγοστούς φιλάθλους του Εθνικού, μεταξύ αυτών και παιδιά. Τα χτυπήματα συνεχίστηκαν ακόμα και όταν εκείνος είχε πέσει στο έδαφος της κερκίδας, καταφέροντάς του μπουνιές και κλοτσιές αλλά και με έναν μεταλλικό κάδο που βρισκόταν στο σημείο. Ο Κατσούλης είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση αρχικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και κατόπιν με αεροδιακομιδή στο 401 όπου και εξέπνευσε 15 ημέρες μετά.
Επί οκτώ χρόνια, σε σειρά δικαστηρίων γίνεται συστηματική προσπάθεια ο θάνατος του Κώστα Κατσούλη, παρά τη βάναυση επίθεση που δέχτηκε, να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια και για τον σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί ακόμα και ιατροδικαστικές εκθέσεις που κάνουν λόγο για προϋπάρχουσα αμυλοειδική αγγειοπάθεια του εγκεφάλου, μια ασθένεια που πλήττει συνήθως ανθρώπους άνω των 60-65 ετών. Ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη δίνει όλα αυτά τα χρόνια μάχη για να ακουστεί η αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του, καταγγέλλοντας συστηματικά τις προσπάθειες συγκάλυψης της οπαδικής βίας.
Η νεκροψία
Σημαντικό στοιχείο που εισφέρει στη νέα δίκη η πλευρά της οικογένειας του θύματος είναι ένας φάκελος με 22 φωτογραφίες από τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στη σορό του παιδιού τους στις 30/9/2014. Η οικογένεια υποστηρίζει πως σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα σημάδια χτυπημάτων, με εμφανείς εκχυμώσεις τόσο στο κεφάλι όσο και στους ώμους, οι οποίες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το μένος με το οποίο του επιτέθηκαν οι δράστες. Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται από την πλευρά τους η φωτογραφία που δείχνει δύο βαθιά συρραφέντα θλαστικά τραύματα διαστάσεων 3,5 εκατοστών το καθένα, τα οποία αποκαλύφθηκαν αφού ξυρίστηκε το τριχωτό της κεφαλής. «Περιέργως, αυτές οι φωτογραφίες δεν εντάχθηκαν ποτέ στη δικογραφία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης, τονίζοντας πως ίσως τα τραύματα αυτά να ήταν εκείνα που αποδείχτηκαν μοιραία για το παιδί του.
Για το ίδιο θέμα η οικογένεια Κατσούλη έχει προχωρήσει και σε μήνυση εις βάρος των ιατροδικαστών που διενήργησαν τη νεκροψία, κατηγορώντας τους για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων. Από την πλευρά των ιατροδικαστών τα δύο εμφανιζόμενα συρραφέντα τραύματα αποδίδονται σε δύο κρανιοανατρήσεις που έγιναν στον Κώστα Κατσούλη όσο ήταν εν ζωή με σκοπό την τοποθέτηση ενδοκοιλιακών καθετήρων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης, «για τις κρανιοανατρήσεις αυτές έγιναν μετωπιαία μικρότερες οπές σε διατομή ανάλογη με το μέγεθος του καθετήρα και όπως μας ενημέρωσαν οι θεράποντες ιατροί, δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους τομές και μάλιστα χωρίς να ξυριστεί το τριχωτό της κεφαλής».
«Οι συρραφές έχουν γίνει με διαφορετικό χρώμα ράμματος απ’ ό,τι η κρανιοανάτρηση και η μία από αυτές (η αριστερή) φαίνεται πλήρως επουλωμένη, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εφόσον ο Κώστας πέθανε τρεις μέρες μετά και η επούλωση χρειάζεται τουλάχιστον 15 μέρες, που είναι συμβατός χρόνος από την ημερομηνία τραυματισμού και της νοσηλείας του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πατέρας του άτυχου φιλάθλου, το 401 ΓΣΝ έχει βεβαιώσει πως εκτός των δύο κρανιοανατρήσεων δεν πραγματοποιήθηκε άλλη τομή ή χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Βασίλης Κατσούλης καταγγέλλει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό δεν περιλήφθηκε στη δικογραφία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δικαστές και τους ενόρκους να κρίνουν έχοντας την πλήρη εικόνα.
Για το θέμα των «παθολογικών αιτίων», πάντως, έχει κάνει πλήρη αναστροφή και ο καθηγητής Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Αγαπητός, ο οποίος πρώτος εισέφερε την εκδοχή της αμυλοειδικής αγγειοπάθειας. Σε απολογητικό του υπόμνημα, ύστερα από μήνυση που δέχτηκε από την οικογένεια του θανόντος, ο κ. Αγαπητός καταλήγει στο συμπέρασμα πως «βασική αιτία θανάτου παραμένει η πλήξη και ανατάραξη της κεφαλής κατά τα βίαια επεισόδια και η εξ αυτών προκληθείσα υπαραχνοειδής εγκεφαλική αιμορραγία», αποδίδοντας μόνο ρόλο… «συνεπικούρησης» στην αμυλοειδική αγγειοπάθεια του εγκεφάλου ως προς την κατάληξη του άτυχου φιλάθλου.
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών