Υπόθεση με τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Εξειδικευμένοι επιστήμονες στις έρευνες

Εν αναμονή της τοξικολογικής και της γενετικής ανάλυσης

Μετά την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης με την εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα και την ανάθεση της υπόθεσης στο κορυφαίο στο είδος του τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αττικής, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες είναι αυτοί που θα φωτίσουν την πρωτοφανή υπόθεση της απώλειάς τους, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, όπως περιέγραψαν μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Θάνος Ασκητής και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος.

Ο κ. Πάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι το να χαθούν έτσι τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας «είναι σπάνιο. Συνήθως, τέτοιες περιπτώσεις τις συναντάμε όταν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο. Είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να διερευνηθεί, πιθανώς έπρεπε να διερευνηθεί πιο πριν. Έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να διερευνήσουμε είναι το αν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία κοινή για όλα τα παιδιά».

«Δεν είναι εύκολο. Αλλά είμαστε σε εξέλιξη στην τρίτη νεκροτομή. Νομίζω ότι θα απαντηθεί», όπως εκτίμησε, με την πλήρη νεκροτομή για το 9χρονο κορίτσι, που θα περιλαμβάνει ιστολογικές (θα δείξουν οποιαδήποτε άλλη παθολογία και αν συνδέεται με τα υπόλοιπα παιδιά), τοξικολογικές (αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου) και γενετικές εξετάσεις.

Υπογράμμισε ότι τα παιδιά αυτά ήταν νοσηλευόμενα, δεν κατέληξαν ξαφνικά στο σπίτι τους. «Έχουν κάποιες ασθένειες, νοσηλεύονται και από ότι φαίνεται καταλήγουν από ένα λόγο μάλλον άσχετο με την ασθένεια που είχαν. Άρα, χρειάζεται διερεύνηση … Για να το χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοι θεράποντες ιατροί “αιφνίδιο θάνατο”, είναι κάτι που δεν μπορούν να συνδέσουν με την κύρια ασθένεια», σημείωσε ο ίδιος.

Διευκρίνισε επίσης ότι «καρδιολογικό θέμα από καρδιολογικό θέμα έχει διαφορά. Θα ήταν μια εξήγηση, αν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα. Θα λέγαμε “πράγματι, όλα αυτά εξηγούνται”. Εδώ, ακούμε διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα. Υπάρχει ένα ερωτηματικό, είναι όντως αυτά τα προβλήματα που οδήγησαν στο θάνατο; Ή υπάρχει άλλος μηχανισμός;».

Να μπει και η δικανική ψυχιατρική στη διερεύνηση

Τον προβληματισμό του για την διαφορετική ηλικία θανάτου των τριών παιδιών εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Ασκητής. «Αν έχουμε ένα γενετικό πρόβλημα, θα ήταν ο θάνατος περίπου στην ίδια ηλικία», όπως είπε.

«Πρέπει να μπει και η δικανική ψυχιατρική (σ.τ.σ. υπηρεσίες ψυχιάτρου εξειδικευμένες για τις δικαστικές Αρχές), να διερευνήσει την εικόνα και τις προσωπικότητες των γονέων», προσέθεσε.

Διευκρίνισε πάντως, απαντώντας σε ερώτηση για την κατά τα φαινόμενα απουσία ενεργειών των γονέων για να διερευνήσουν τα αίτια θανάτου ήδη από την πρώτη απώλεια παιδιού τους, ότι «ο γονιός πολλές φορές πέφτει σε οξύ, βαθύ πένθος, που δεν τον αφήνει να σκεφτεί λογικά. Στο πρώτο παιδί “έχασες το παιδί σου”. Μπορεί να έχεις θυμό, μήπως οι γιατροί έκαναν κάποιο λάθος … ο δεύτερος θάνατος, εκεί είναι το ερωτηματικό. Πρέπει να υπάρξει πραγματική αναζήτηση των αιτίων και από ιατρικής πλευράς … είτε κάποιας άλλη πράξης. Το τρίτο παιδί, είναι το αποκαλυπτικό, η κοινωνία αρχίζει να έχει ανοικτά ερωτήματα».

«Η ζωή μας έχει τρία κριτήρια: η κοινωνία μιλάει, η βιολογία οριοθετεί, η ψυχολογία εκφράζει. Τώρα θα κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες και από την ιατρική κοινότητα και από την νομική διάσταση και από την ψυχολογική/ψυχιατρική προσέγγιση, να δούμε τελικά τι συμβαίνει», είπε ο κ. Ασκητής.

Δεν αναλαμβάνει εύκολα υποθέσεις της επαρχίας το Ανθρωποκτονιών της Αττικής

«Για να δίνουν οι δικαστικές αρχές την υπόθεση στην Ασφάλεια Αττικής και στο τμήμα Ανθρωποκτονιών, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά», εκτίμησε ο κ. Πάκος, «αναλαμβάνει να βρει αν υπήρξαν κενά, παραλείψεις, οτιδήποτε, κάποια λάθος ενέργεια. Για να μην κάνουμε εικασίες, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες, να διεκπεραιωθεί η δουλειά των συναδέλφων. Να μπορούμε να έχουμε πράγματα στα χέρια μας να συζητήσουμε». Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο, «καμία υπόθεση από την επαρχία δεν την αναλαμβάνει έτσι εύκολα το τμήμα Ανθρωποκτονιών».

Τρία νεκρά παιδιά σε τρία χρόνια

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να εμπλέκεται πλέον στην διερεύνηση της υπόθεσης έμπειρος παθολογοανατόμος που θα εξετάσει αν όσα έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα παιδιά συνάδουν με τις αιτίες θανάτου, ή αν υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στο τι ακριβώς συνέβη.

Σημειώνεται ότι με βάση τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας, οι Μανώλης Δασκαλάκης και Σωτηρία Πισπιρίγκου απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα 3 ετών:

το 2019 πέθανε η Μαλένα, σε ηλικία 3,5 ετών, ενώ νοσηλευόταν. Η αιτία θανάτου ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Ο πατέρας έκανε μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελία Αθηνών, που τελικά ετέθη στο αρχείο, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα από την έρευνα.

το 2021 πέθανε στο σπίτι της η Ίριδα σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε και πάλι η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.,Μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). 

Στις 29 Ιανουαρίου 2022 πέθανε σε νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα η Τζωρτζίνα σε ηλικία 9 ετών. Πρώτη ερμηνεία είναι και πάλι η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί