Συνεχίζεται το διεθνές ρεζίλι της Ελλάδας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και τις διώξεις εναντίον της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των δημοσιογράφων, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη.
Δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) περιγράφοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Τουλουπάκη απομακρύνθηκε από την υπόθεση μετά τις εκλογές του 2019 που έφεραν στην εξουσία τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η υπόθεση “πάγωσε”».
Παράλληλα σε άλλο σημείο, το δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σημειώνει ότι «η Ελλάδα έκανε λίγα για να λογοδοτήσει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία (σ.σ. Novartis) και τους αποδέκτες των δωροδοκιών. Αντίθετα, η Τουλουπάκη ήταν μαζί με πολλά άλλα άτομα που κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας, παράλειψη καθήκοντος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που προσπαθούσε να εμπλέξει πολιτικούς στην υπόθεση δωροδοκίας της Novartis».
Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Novartis κλήθηκε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, στον οποίο αναγνώρισε ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους.
Ακόμη το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος αναφέρεται και στα «αδιευκρίνιστα ποσά» στις υποθέσεις των Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλου, οι υποθέσεις των οποίων αρχειοθετήθηκαν.
Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στις κλήσεις των δημοσιογράφων Γ. Παπαδάκου και Κ. Βαξεβάνη, γεγονός που όπως αναφέρει το δημοσίευμα πυροδότησε σημαντικές αντιδράσεις από οργανώσεις που υπερασπίζονται τους δημοσιογράφους.
Τέλος το OCCRP, σημειώνει και τις πολυάριθμες παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος «προειδοποίησε σε μια σειρά tweets ότι η απόφαση να συρθεί η Τουλουπάκη στα δικαστήρια μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ».