Την οριστική απαλλαγή του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Novartis Νίκου Μανιαδάκη, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Ο ίδιος ενώ αρχικά ήταν προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση, στη συνέχεια κατέστη κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία την περίοδο 2010-2014.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Αυγή, το δικαστικό συμβούλιο, συντάχθηκε πλήρως με το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατά του οποίου στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελέα Εφετών.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Οκτώβριο, το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε τον κ. Μανιαδάκη από την κατηγορία που απήγγειλε εναντίον το 2018 του η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία τότε, είχε ανακαλέσει και την ιδιότητα του ως προστατευόμενος μάρτυρας καθώς ο ίδιος είχε καταθέσει με το κωδικό όνομα «Ιωάννης Αναστασίου».
Το σκεπτικό της τότε απαλλακτικής απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου βασίστηκε στο ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ουδέποτε ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο, είχε παραδεχτεί στο παρελθόν ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας είχαν δει και 13 e-mail μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του τότε υπουργού Υγείας, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014.
Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια μέρα (18/10/21) που ανακοινώθηκε το απαλλακτικό βούλευμα ο Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να πανηγυρίσει ομολογώντας και πάλι ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν συνεργάτης.
Στη συνέχεια, και μετά τον σάλο που ξέσπασε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών άσκησε έφεση κατά του τότε απαλλακτικού βουλεύματος.
Σήμερα, το συμβούλιο Εφετών εξετάζοντας την έφεση συντάχτηκε πλήρως με την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι δηλαδή, στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο βούλευμα αναφέρει ότι:
«Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο”. Αναφέρεται επίσης ότι δεν προκύπτουν ισχυρισμοί του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” και ότι εν τέλει δεν προέκυψε “η λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω νόμο 4254/2014».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Νίκος Μανιαδάκης απαλλάσσεται οριστικά, για την ίδια υπόθεση η Εισαγγελέα Εφετών προχωρά σε περίεργες αρχειοθετήσεις των υποθέσεων του Άδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο, ενώ διώκονται και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης.