Αυτό είναι το κράτος Μητσοτάκη! Αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε πλακίτσα με τους υπουργούς του πάνω στα ερείπια των χαλασμάτων του σεισμού του Αρκαλοχωρίου, κι αφού ήπιε τις ρακές του λες και πήγε σε κάποιο πανηγύρι , τα βάλε με τους σεισμόπληκτους επειδή… ΄έχτισαν, μετά υποσχέθηκε τα πάντα, αλλά δεν έγινε ούτε το ελάχιστο… Και τώρα οι κάτοικοι που ζουν στους οικίσκους μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι έκπληκτοι μαθαίνουν ότι πρέπει να υπογράψουν ένα «παραχωρητήριο» για να πληρώνουν το ρεύμα από την τσέπη τους για τον κάθε οικίσκο και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα υπογραφής την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.
Στο παραχωρητήριο, το οποίο εστάλη από το Υπουργείο και θεωρείται ως τυπική διαδικασία, υπάρχει όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής (…) έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».
Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι θορυβήθηκαν από το άρθρο του παραχωρητηρίου αφού το έλαβαν ως τελεσίγραφο από την πλευρά του κράτους προς τους ίδιους με αποτέλεσμα να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία και τον φόβο τους αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο δήμος από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι έχει επωμιστεί όλο το βάρος της δαπάνης προς το παρόν, ωστόσο το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την άποψή του επί του ζητήματος με συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε πανικό και να αγωνιούν για τα προβλήματα που ενδεχομένως να φέρει η επόμενη μέρα.
Δήμαρχος: «Ο Δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μανώλης Φραγκάκης επιβεβαιώνει ότι το χαρτί ζητά από τους κατοίκους να πληρώνουν ρεύμα και νερό ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία του Υπουργείου ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος έχει αναλάβει την πληρωμή των εν λόγω κοινωνικών αγαθών και δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αύξηση δημοτικών τελών ή άρνησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει στο cretapost «ότι πρόκειται για ένα απλό παραχωρητήριο καθώς το κράτος δίδει τους οικίσκους μόνο για δύο χρόνια, όχι εσαεί. Δεν μπορεί να παίρνεις ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους χωρίς μία έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα το επιστρέψεις στα δύο χρόνια και σε καλή κατάσταση».
Επιπλέον επισημαίνει πως «στο “παραχωρητήριο” αναφέρεται ότι οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν ρεύμα και νερό για τους οικίσκους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας καλύπτει όλα τα έξοδα σε ρεύμα και νερό».
Τέλος, ο κ. Φραγκάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι «μόνο αν μας υποχρεώσει η Πολιτεία να βάλουμε ρολόγια στους οικίσκους θα το κάνουμε. Προς το παρόν δεν είναι –και το τονίζω δεν είναι- στην πρόθεση του δήμου να μετακυλίσει το κόστος στους κατοίκους των οικίσκων ούτε στην παροχή ρεύματος, ούτε στο νερό, ούτε στην αποχέτευση. Όλα επιβαρύνουν τον Δήμο».
Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι που μένουν στους οικίσκους νιώθουν απέραντη αγανάκτηση καθώς καθημερινά είναι αντιμέτωποι με εκατοντάδες προβλήματα με αποτέλεσμα η παραμικρή νέα επιβάρυνση να ξεσηκώνει «θύελλα» αντιδράσεων.
Το κράτος από την πλευρά του οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης έμπρακτα δίπλα σε όσους έχασαν το βιος τους και τους κόπους μιας ζωής από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ανησυχία στον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων
Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων πολλά θέματα παραμένουν άλυτα με τους πολίτες να περιμένουν και να αγωνιούν ακούγοντας σειρά υποσχέσεων και «θα».
Αναφορικά με τα αιτήματα ο γραμματέας του Συλλόγου αναφέρει ότι «ο Σύλλογος, έχει επισημάνει εξ αρχής τους κινδύνους και τις δυσκολίες που έρχονται και με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες. Περιμένουμε λύση των προβλημάτων για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, να δοθεί η οικοσκευή σε όλους τους δικαιούχους, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τα σπίτια με ζημιές μικρής κλίμακας, να δοθεί παράταση στην αναστολή εργασίας όπως δόθηκε στους πυρόπληκτους στην Εύβοια».
Η ανησυχία παραμένει – Οι κάτοικοι ζητούν διαβεβαιώσεις και από το κράτος
Οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου είναι δεκτές από την πλευρά των κατοίκων στους οικίσκους ωστόσο ο φόβος δεν παύει να υπάρχει για το τί θα γίνει αν αποφασίσει κάποια στιγμή μελλοντικά ο δήμος ότι δεν αντέχει πλέον οικονομικά να επωμίζεται το βάρος της συγκεκριμένης δαπάνης.
Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά αναφορικά η αναλγησία του ελληνικού κράτους που ζητά από σεισμοπαθείς που έχουν καταταλαιπωρηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες να πληρώνουν από την τσέπη τους για κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να προσφέρει εκείνο δωρεάν.
Μάλιστα η απορία σχετικά με την ευαισθησία και την κοινωνική πολιτική του κράτους μεγεθύνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε εν μέσω σφοδρού ψύχους αλλά και μιας περιόδου τεράστιων ανατιμήσεων σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Η κοινωνική πολιτική λοιπόν διήρκησε μόλις τρεις μήνες και εξαντλήθηκε μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας;