Δύο κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Αφρική καταγράφουν ότι η Όμικρον έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικού φορτίου σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να εξηγούν και τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώθηκε τόσο ραγδαία παγκοσμίως.
Οι μελέτες καταγράφουν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που ήταν θετικοί στον ιό ωστόσο δεν είχαν συμπτώματα.
Η μελέτη Ουμπούντου, η οποία αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σε ανθρώπους που έχουν HIV, καταγράφει ότι το 31% από τους 230 συμμετέχοντες βρήκε θετικό στον κορονοϊό, ενώ όλα τα κρούσματα ήταν της παραλλαγής Όμικρον.
«Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση για το ποσοστό θετικότητας της Όμικρον σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, όπου το ποσοστό ήταν μεταξύ 1-2,4%» αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους.
Σε μια υποομάδα στην κλινική μελέτη Σισόνκε, η οποία μελετούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, το ποσοστό των ασυμπτωματικών της Όμικρον ανέβηκε στο 16% σε σχέση με το ποσοστό 2% που είχε καταγραφεί στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.
Οι επιστήμονες ανέφερα ότι «στην μελέτη Σισόνκε συμμετείχαν 557 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με τα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλό φορτίο ακόμη και σε εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικού φορτίου είναι πιθανότατα ο πιο βασικός παράγοντας για την ταχεία και μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής, ακόμη και ανάμεσα σε πληθυσμούς που είχαν από πριν υψηλά ποσοστά μόλυνσης με κορονοϊό».