Με αιχμές κατά Τουρκίας και κρατών-μελών, η τοποθέτηση της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της Ε.Ε., Όλιβερ Βάρχελι απάντησαν στην επιστολή που είχαν στείλει ο κ. Μηταράκης μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ομολόγους του προς την Κομισιόν στις 9 Αυγούστου 2021, σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν αιχμές τόσο προς τη γειτονική Τουρκία, όσο και προς άλλες χώρες της Ε.Ε., τις οποίες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η διαχείριση των συνόρων της Ε.Ε. αποτελεί κοινή ευθύνη.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν πως «οι προσπάθειες τρίτων χωρών να διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ δεν είναι αποδεκτές». Σημειώνουν επίσης πως «τα εξωτερικά σύνορα των κρατών- μελών είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και η διαχείριση τους αποτελεί κοινή ευθύνη, μία θέση που υποστήριξαν όλα τα κράτη- μέλη και η Επιτροπή σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2021».

Παράλληλα, στην επιστολή των Ευρωπαίων γίνεται λόγος στα μέτρα ενίσχυσης που θα πρέπει να ληφθούν με σκοπό τη στήριξη των κρατών-μελών εκείνων που υφίστανται τις συνέπειες της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ διατυπώνεται η πρόθεση για προσαρμογή του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου στα δεδομένα που θέτουν οι νέες αυτές προκλήσεις, καθώς και για θεσμοθέτηση ειδικού νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στα ζητήματα και τις συνέπειες της εργαλειοποίησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί