Σε εφιάλτη εξελίσσονται πλέον οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές ευρύτερα, καλπάζοντας σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν πιέζοντας προς τα πάνω τη ζήτηση.
Όπως γράφει η Αντιγόνη Ζούντα για την Αυγή, τα ρεκόρ δεν έχουν τέλος για την ελληνική αγορά, καθώς σήμερα η μέση τιμή στη βασική χονδρεμπορική αγορά της επόμενης ημέρας εκτοξεύτηκε στα 415,94 ευρώ / μεγαβατώρα, καταγράφοντας μέσα σε μία ημέρα αύξηση κατά 21,50%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 306,40 ευρώ, όταν τον Νοέμβριο “έκλεισε” στα 228,87 ευρώ και τον Οκτώβριο στα 198,32 ευρώ…
Στην Ευρώπη, οι τιμές παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές, με τη Γαλλία να κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας και σήμερα, με τιμή στα 452,94 ευρώ, ακολουθούμενη από τις Ελβετία (435,51 ευρώ), Ρουμανία (428,24 ευρώ), Κροατία – Αυστρία – Σλοβενία (427,09 ευρώ) και Βουλγαρία (421,59 ευρώ / μεγαβατώρα).
Σαφώς οι τιμές επηρεάζονται δραματικά από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, που χθες διαπραγματευόταν κοντά στα 180 ευρώ / μεγαβατώρα (Ολλανδικό TTF), όπως και των δικαιωμάτων CO2 που βρίσκονται στα 80 ευρώ / τόνο, όμως σοβαρές επιπτώσεις στους λογαριασμούς έχουν και οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς.
Οι υπέρμετρες ανατιμήσεις, βέβαια, μετακυλίονται μέσω των γνωστών ρητρών των προμηθευτών στην λιανική αγορά, σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, υποβαθμίζοντας περαιτέρω ακόμα και την πιο… ενισχυμένη, μερική επιδότηση των αυξήσεων στη χαμηλή τάση που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Νέα πρότυπα τιμολογίων και συμβάσεων
Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε χθες την τελική μορφή των λογαριασμών και των συμβάσεων (των Πρότυπων Εντύπων Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και του υποδείγματος Λογαριασμού Κατανάλωσης) για τη χαμηλή τάση που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι προμηθευτές ρεύματος από την καινούργια χρονιά. Στους προμηθευτές θα αποσταλούν λεπτομερείς και αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των πεδίων επί των πινάκων που περιέχονται στα εγκεκριμένα έγγραφα, καθώς και συναφή βοηθητικά αρχεία.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, σκοπός της τυποποίησης των πρότυπων αυτών εντύπων είναι η ενημέρωση των καταναλωτών με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία, τόσο πριν από τη σύναψη σύμβασης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης, όπως επίσης η κατανόηση του τρόπου διαμόρφωσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανόηση του κόστους που συνεπάγεται η εκάστοτε επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου και η πρόσβαση των καταναλωτών σε ενημερωμένες επιλογές.
Έως σήμερα -και εν μέσω έκρηξης τιμών και εφαρμογής των ρητρών αναπροσαρμογής χρεώσεων- είναι πλέον σαφές ότι όλοι οι προμηθευτές, ανεξαιρέτως, περνούν υπέρογκες αυξήσεις κατά το δοκούν, χωρίς εξηγήσεις, με ψιλά γράμματα και διάφορους καταχρηστικούς όρους, προκαλώντας συσκότιση στην πληροφόρηση των καταναλωτών, που απλώς πληρώνουν…
Θυμίζουμε ότι, κατά τη διαβούλευση των προτύπων, τη μεγαλύτερη αντίδραση από πλευράς προμηθευτών προκάλεσε η κατηγοριοποίηση τιμολογίων χαμηλής τάσης που εισάγει η ΡΑΕ στη βάση ενός συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών, με τα σταθερά τιμολόγια να προσδιορίζονται ως “μηδενικού κινδύνου”, τα κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης ως “οριοθετημένου κινδύνου” και τα κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης ως “υψηλού κινδύνου”. Οι κατηγορίες αυτές προφανώς συνδέονται με το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής των προμηθευτών.