Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου. «Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 να μολυνθούν ή να μολυνθούν ξανά», πρόσθεσε.
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά. Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία» ευχήθηκε.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε ότι η παραλλαγή αποφεύγει με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές απαντήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται να ξεγλιστρά καλύτερα από ορισμένα εμβόλια για την Covid-19, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές ανοσίας που μπορεί να αποτρέψουν τη μόλυνση και την ασθένεια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
«Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια θα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά», είπε η Σουαμινάθαν.
«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Σύμφωνα με την ίδια αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.
Ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Abdi Mahamud πρόσθεσε: «Αν και βλέπουμε μια μείωση στα αντισώματα εξουδετέρωσης, σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα παραμένουν άθικτα, αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε».
Ενώ η άμυνα των αντισωμάτων έχει υπονομευθεί, υπάρχει ελπίδα ότι τα Τ-κύτταρα, ο δεύτερος πυλώνας μιας ανοσολογικής απόκρισης, μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες επιτιθέμενα σε μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα.
«Φυσικά υπάρχει μια πρόκληση, πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα λειτουργήσουν με το Όμικρον» είπε η Σουαμινάθαν χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.
Η ομάδα του ΠΟΥ πρόσφερε επίσης κάποια ελπίδα στον κόσμο σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς, περαιτέρω ανάπτυξη αντιμικροβιακών θεραπειών και άλλων καινοτομιών.
Τόσο ο Τέντρος όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν τόνισαν πάντως ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.