Σφοδρή κριτική στην τροπολογία που εξαιρεί από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τους μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και δεν υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση(παρ. 3 άρθρου 8 του Ν. 3310/2005), άσκησε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος
Εκτελώντας καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση επικαλείται την πολυμετοχικότητα αυτών των εταιρειών και το γεγονός ότι μπορεί να είναι εισηγμένες σε ξένο κράτος προκειμένου να ισχυριστεί ότι είναι ανέφικτη η εφαρμογή της διάταξης. Όμως, η δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται αφού κλείσει το έτος αναφοράς και αφορά μια “φωτογραφία της στιγμής”, δηλ. την 31/12 του έτους αναφοράς. Δεν ισχύει το αναφερόμενο στην αιτιολογική έκθεση ότι υπάρχει ταχύτητα στις συναλλαγές που εμποδίζει τον προσδιορισμό των δηλωτέων περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρνει διάταξη που αφορά το πόθεν έσχες εταιρειών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα τη στιγμή που ο ίδιος ελέγχεται για το πόθεν έσχες, και η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου ελέγχεται από τη δικαιοσύνη, μετά από έγκληση τριών τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση κρατικού χρήματος στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων».
Οσον αφορά την τροπολογία για την επιβολή φυλάκισης στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, τόνισε μεταξύ άλλων: Κατ’ αρχάς είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Ελάχιστοι είναι οι γονείς, που για λόγους πανδημίας, μάσκας τεστ, δεν τα στέλνουν. Και για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις όμως πρέπει να βρεθεί λύση. Όχι όμως με οριζόντια ρύθμιση. Εσεις επιβάλλετε φυλάκιση 2 ετών, όπως ισχύει με παράνομη βία. Σας διαπερνά η λογική της αυστηροποίησης, για κάθε κοινωνικό πρόβλημα, έχετε μια ποινική αντιμετώπιση. Χωρίς καμία αναλογία. Η σχολικά διαρροή αφορά ομάδες με πρόβλημα κοινωνικής ένταξης. Εμείς στην Αριστερά, είμαστε τέκνα του ορθού λόγου. Τα εμβόλια και το ΕΣΥ η μόνη άμυνα μας απέναντι στην πανδημία. Με τη στάση σας τροφοδοτείτε τους ανορθολογιστές. Αποσύρετε την διάταξη, αυτή, και ελάτε να διαβουλευτούμε για να βρούμε την βέλτιστη λύση».
Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε σωστή την παράταση της ασφυκτικής προθεσμίας που είχε τεθεί για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και η οποία δείχνει την προχειρότητα των επιλογών της, σε αντίθεση με την προκλητική επίκληση της ΠΝΠ του Μαρτίου του 2020, για τις ανάγκες της πανδημίας, προκειμένου να παραταθούν αυθαίρετα συμβάσεις καθαριότητας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αναφερόμενος στο ν/α για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι εκτός από την εξαιρετική ποιότητα στο επιστημονικό πεδίο οι δικαστές πρέπει να έχουν όσμωση με κοινωνικό γίγνεσθαι. Επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση της ίδρυσης της σχολής, σημείωσε πως είναι έλλειμμα να προωθείται η μονομέρεια της κατάρτισης των δικαστών σε σχέση μόνο με νομική επιστήμη. «Πρέπει να θεσμοθετήσουμε παράλληλες διδακτικές δραστηριότητες με τα αμιγώς νομικά μαθήματα, π. χ η εμπειρία με το ΚΕΘΕΑ είναι γόνιμη. Ο δικαστής πρέπει να αντιλαμβάνεται την κοινωνική δυναμική και στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Η κρίση μιας απεργία ως παράνομης και καταχρηστικής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τι διακυβεύεται, αποτελεί ξερά νομική προσέγγιση που αφυδατώνει τη νομική από τη κοινωνική της λειτουργία. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι παράμετροι που πρέπει να εισαχθούν στην κατάρτιση των Ελλήνων δικαστών»., τόνισε.
Οι δύο παρεμβάσεις του κ. Ξανθόπουλου