Στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως, τη στιγμή που η Σλοβακία παίρνει τη σκυτάλη των lockdown
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται ακόμη μία φορά η Ευρώπη, με την επικράτηση μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Η Σλοβακία μπήκε κι αυτή στον χορό των lockdown μετά τη γειτονική Αυστρία, με την κυβέρνηση να επιβάλλει δύο βδομάδες εθνικό κλείδωμα, καθώς ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία είναι σε κρίσιμο σημείο και ο εμβολιασμός σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την κορωνοϊό παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου.
«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.
Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές στην Ευρώπη… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.
«Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου» προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών. Είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων.
Στο 40% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων από την μετάλλαξη Δέλτα
Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού, επισήμανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα. «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος.
Όπως υπογράμμισε «υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%».
Δύο εβδομάδες lockdown στην Σλοβακία
Μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και λόγω του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού τη χώρα αλλά και την πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας της χώρα, η κυβέρνησης της Σλοβακίας ανακοίνωσε εθνικό lockdown δύο εβδομάδων.
Οι μετακινήσεις περιορίζονται στις πλήρως απαραίτητες. Επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις. Εστιατόρια και μη αναγκαία καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί μετά από 10 ημέρες και όπως ανακοινώθηκε οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Η Σλοβακία κατέγραψε χθες περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν σε αυτό που το υπουργείο Υγείας αποκάλεσε «κρίσιμο σημείο», κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η παροχή φροντίδας σε ασθενείς μη Covid και πιθανόν θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες. Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως του αριθμού των μολύνσεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με το Our World in Data.