Ακάθεκτη συνεχίζει η νόσος Covid-19 την εξάπλωσή της στη χώρα. Το απόγευμα του Σαββάτου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλους 69 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό να αγγίζει πλέον τους 17.237.
Την ίδια στιγμή, στα όριά του βρίσκεται εδώ και καιρό το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς προσεγγίζει τους 600 ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών (αρκετοί από τους οποίους δεν βρίσκονται σε ΜΕΘ, αλλά σε απλές κλίνες), ενώ τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται σταθερά πάνω από τις 400.
Παρά την έξαρση της πανδημίας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν με απόλυτο τρόπο, το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε ένα γενικευμένο lockdown, με το σκεπτικό ότι αυτό θα επιδεινώσει την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία. Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε πως «η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού».
Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Αυστρία έχει ήδη γίνει η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δεινή θέση (όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία) έχουν υιοθετήσει πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα και φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου «κλεισίματος» πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια…»
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ουσιαστικά δεν απέκλεισε την πιθανότητα η χώρα μας να υποχρεωθεί τελικά να εφαρμόσει γενικό lockdown στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η πρόθεση είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο» λέγοντας πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός».
Συνεπώς, όσο παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, τόσο δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο στο πλαίσιο της αναχαίτισης τού κύματος πανδημίας.
Τι λένε οι ειδικοί
Επίσης, ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τη Γερμανία, η οποία το εξετάζει. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα, γιατί «πρέπει να απαντήσουμε κατάλληλα στον ιό».
Παράλληλα, επισήμανε με νόημα ότι οι ελληνικές αρχές δεν λογάριασαν την αντεπίθεση του ιού, ειδικά το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι ο ιός αλλάζει και να επιμένουμε σε παρωχημένα σχήματα.
«Καλύτερα να μην κλείνει η κοινωνία» είπε, αλλά με μεγάλο αριθμό θανάτων, και το ΕΣΥ κουρασμένο και υπό πίεση, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος, καθώς οι θάνατοι και οι χρόνια πάσχοντες συνιστούν επίσης κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.
Επίσης, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αφού επισήμανε ότι «η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα» και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί «δεν είναι αρκετά», σημείωσε ότι ένα γενικευμένο lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς βλέπουμε ότι με την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, όλα είναι ανοιχτά.
Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση εφαρμόζει «lockdown» στους μη εμβολιασμένους πολίτες, καθώς τα νέα έκτακτα μέτρα στοχεύουν σε αυτούς και τους αποκλείουν από μια σειρά δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων», υποστηρίζοντας ξανά –χωρίς να πείθει– πως τα μέτρα αυτά «δεν θα είναι τιμωρητικά».