Με μετάθεση ευθυνών και αοριστολογία, απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, με θέμα την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου.
Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού τόνισε ότι η ανάγκη χωροταξικής ωρίμασης της περιοχής έχει αναδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη ενεργοποίησης του σχετικού νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, (Ν.4447/16), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα και τα εργαλεία στην Πολιτεία, να προχωρήσει σε ad hoc χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τον επανασχεδιασμό περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ζήτησε παράλληλα ενημέρωση σχετικά με το ποιο είναι σχέδιο της Κυβέρνησης για την χωροταξική ανασυγκρότηση και την πολεοδομική ωρίμανση των περιοχών, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της εφαρμογής, καθώς και από πού θα αντληθούν οι πόροι που απαιτούνται.
Τόνισε επίσης το ότι η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την ορθή πολεοδομική ανασυγκρότηση στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου με σεβασμό στις υφιστάμενες ιδιοκτησίες και μέριμνα για την αποκατάσταση τους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τα νέα σεισμολογικά δεδομένα, καθώς και τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και σε οικισμούς όπως ο Σαμπάς, τα Ρουσοχώρια και το Χουμέρι, όπου η καταστροφές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, καθώς και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν υπάρξει σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η λειτουργία της πλατφόρμας Αρωγή, ο περιορισμός των τετραγωνικών που αποζημιώνονται και που πλήττει τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αλαλούμ με τα ενυπόθηκα δάνεια, κ.α..
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αφού ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην επανάληψη των ήδη γνωστών κυβερνητικών θέσεων, επέρριψε ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις καθυστερήσεις, ενώ στην δευτερολογία του, συμφώνησε στο ότι πράγματι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί λύση. Δήλωσε τέλος ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα αναζητηθούν νέοι από την Ε.Ε..
«Μετά και από αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κανένα σχέδιο για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Για μια ακόμη φορά μεταφέρει τις ευθύνες σε τρίτους, για μια ακόμη κρύβεται, για μια ακόμη φορά αδιαφορεί. Από την πλευρά μας οφείλουμε να συνεχίσουμε τις πιέσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι εύκολες, απαιτούν σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και πολύ δουλειά κι αφού οι κυβερνόντες δεν δείχνουν πρόθυμοι να ανταποκριθούν, έχουμε χρέος να εντείνουμε τις πιέσεις μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.».
Υπενθυμίζεται ότι με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνιζε ότι η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και για την ορθή οργάνωση – και μετά την καταστροφή, αναδιοργάνωση – του δομημένου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Ειδικότερα, μέσα από την κατηγορία των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων μπορεί να οργανωθεί τόσο η άμεση ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών, όσο και η πολεοδόμηση τους με κατεπείγουσες διαδικασίες, με μέριμνες για την περιβαλλοντική προστασία και την σεισμική θωράκιση των νέων κατασκευών στο μέλλον, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και το γεγονός ότι για μέρος των πληγεισών περιοχών, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ωρίμανσης το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδα λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.