Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, βρισκόμαστε κοντά σε σταθεροποίηση πανελλαδικά, αλλά αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε φάση αποκλιμάκωσης που αναμένουμε να συνεχιστεί. Αντίθετα, η Αττική είναι σε αυξητική τροχιά που περιμένουμε να συνεχιστεί και αυτή δημιουργώντας ένα αυξητικό κύμα και πανελλαδικά από την επόμενη εβδομάδα.
Το πρόβλημα θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία και σε συνδυασμό με την διασπορά στην οικογένεια και την ανυπαρξία ουσιαστικής προωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων με συν-νοσηρότητες και υψηλή ευαλωσιμότητα στο νοσοκομείο, στη ΜΕΘ και τελικά στο θάνατο.
“Αυτή η πορεία θα πρέπει να ανακοπεί με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα σε ένα ενιαίο ΕΣΥ (Δημόσιο και Ιδιωτικό) ΤΩΡΑ (χωρίς χάσιμο χρόνου) και με κωδικοποίηση και κοινοποίηση πρωτοκόλλων πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ιδιώτες γιατρούς για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν στο νοσοκομείο με πολυοργανικό σύνδρομο που είναι δύσκολο να αναταχθεί εκεί. Οι παραπάνω κινήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα από τον ΕΟΔΥ και από το Υπουργείο Υγείας με τη συνδρομή της Επιτροπής ειδικών ώστε να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση των επιμολυσμένων πολιτών νωρίς, πριν αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο” σημειώνει ο καθηγητής.
Η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:
– 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.
– Τα υπάρχοντα ανοίγματα, θα πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.
– Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 25.000 ημερησίως.
Η επιταχυνόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, ως απόρροια της προοδευτικής μείωση της θερμοκρασίας και η επαγόμενης αύξηση της μεταδοτικότητας, που οδηγούν στην ανοδική τάση της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει, έχει πλέον δώσει τη θέση της σε σταθεροποίηση, που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό τεστ που αναφέραμε.
Με δεδομένη την αβεβαιότητα που αφορά κυρίως τις τρεις παραπάνω παραδοχές, οι προβλέψεις μας επαναεπικαιροποιούνται εάν παρατηρήσουμε αποκλίσεις που δε θα επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη πορεία. Χρειάζεται προσοχή στην πορεία της διασποράς του SARS-CoV-2 στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένη την επικράτηση του στελέχους Β.1.167 (στέλεχος Δ) στην Ελλάδα, το οποίο έχει αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν κατά 100%.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούσματα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός σε σχέση με προχθές, βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας και υφίσταται ανοδική τάση. Στα Χανιά με 44 κρούσματα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και η ανοδική τάση περιήλθε σε πτώση, έχοντας όμως ήδη βρεθεί πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 68 κρούσματα, και διαμορφώνεται έντονα ανοδική τάση, που το έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, η ισχυρή ανοδική τάση δείχνει να περιέρχεται σε πτώση, αλλά συνεχίζει βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.
Πηγή: enikos.gr