Στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας στην εστίαση βρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον κ. Γεωργιάδη, ενώ στις εικόνες που κατέγραψε το Newsbeast ακούγεται μια γυναίκα να του φωνάζει: «Θα μας πεις και αχάριστους!».
Τελικά ο υπουργός αποχώρησε από το σημείο χωρίς να γίνει κάποιος διάλογος με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι νωρίτερα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να ανέβουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.
Αμετανόητος και για την εστίαση – «Κλείστε τα!»
Την απόλυτη αδιαφορία του για το πώς θα ζήσει ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης εστίασης και η οικογένειά του, πέραν της εξασφάλισης των λειτουργικών δαπανών από τον δραματικά μειωμένο τζίρο λόγω των μέτρων, επέδειξε μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Επανέλαβε την θέση ότι τα αιτήματα του κλάδου, που σήμερα προχωρά σε πανελλαδικό λουκέτο και κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 11 για να επιδώσει ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι υπερβολικά σε σχέση με την ενίσχυση που είχαν λάβει στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις της εστίασης μαζί με τα μέτρα είχαν φτάσει στον τζίρο που είχαν το 2019. «Ο καθένας μπορεί να λέει “καταστράφηκα”, “δεν έχω λεφτά”», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα πει κάποιος “ήθελα να βγάλω και κέρδος”. Έ, εντάξει, δεν βγάλαμε κέρδος μέσα στην πανδημία», είπε ο κ. Γεωργιάδης, παρότι για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση το «κέρδος» είναι τα χρήματα με τα οποία θα ζήσει και όχι χρήματα που θα διανεμηθούν σε μετόχους.
Μάλιστα, υποβάθμισε το πρόβλημα από τα στοχευμένα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων που σε συνδυασμό με τα μέτρα για τους χώρους έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν στο 65% του δυναμικού τους, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των αναψυκτηρίων της Αττικής. Έκανε λόγο για «ζημιά 1, 2, 3 εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα» και μάλιστα το συνέδεσε με τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων το να «συνηθίσουν να κάνουν τα 2-3 rapid test την εβδομάδα».
«Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων, δεύτερον το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα, κάνουν απεργία χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Λεφτά αυτή τη στιγμή για να δοθούν δεν υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η εστίαση έχει στηριχθεί δυσανάλογα με άλλους κλάδους όπως το λιανεμπόριο, θέση που προβάλλουν συστηματικά και άλλοι υπουργοί (όπως έκανε λίγο αργότερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο ΣΚΑΪ).
«Η εικόνα στην αγορά είναι ότι η εστίαση πήρε τη μερίδα του λέοντος και πράγματι είναι αλήθεια αυτό», επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης.«Όταν οι υπόλοιποι κλάδοι λένε επισήμως στον πρωθυπουργό “έχεις ευνοήσει την εστίαση” και η εστίαση στο πρώτο μέτρο … ως πρώτη αντίδραση κλείνει τα μαγαζιά, ε τι να πω ρε παιδιά; Κλείστε τα!», είπε χαρακτηριστικά, με το ίδιο ύφος που τον Οκτώβριο δήλωνε «να μην σώσουν!» να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ως τώρα.
Προέβαλε επίσης το παράδοξο επιχείρημα ότι επειδή η εστίαση επωφελήθηκε στις τουριστικές περιοχές από την ανάκαμψη της κίνησης, δεν θα πρέπει να αντιδρά ο μικρός επιχειρηματίας στις αστικές περιοχές και την ελληνική περιφέρεια. «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι κάνουν ένα πολύ καλό εξάμηνο. Βλέπω τα μαγαζιά στις Κυκλάδες, που είχαν τουρισμό μέχρι 14 Νοεμβρίου, πρώτη φορά. Να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά…», όπως σχολίασε. «Πραγματικά, καλώ τον κόσμο σήμερα να μην κλείσει τα μαγαζιά του. Πρώτον, απλώς θα ταλαιπωρήσει τους πελάτες του, που θα πάνε σε άλλα καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά, γιατί δεν θα κλείσουν όλα, σίγουρα. Δεύτερον, βλάπτουν την επιχείρηση, στερώντας μία μέρα τζίρου σε μία περίοδο που ήδη έχουν κάμψη στα έσοδα και λόγω των μέτρων και λόγω του ότι τελείωσε η τουριστική περίοδος».