Από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΑΑ&Τ φαίνεται να έχει ξεφύγει η κατάσταση με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μετά και τις καταστροφές από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης, τη ξηρασία, τα χαλάζια, τους καύσωνες, τις πυρκαγιές, την πολιτική της ΝΔ, δεδομένου ότι αποτελεί διαχρονικά, τη σοβαρότερη πηγή ρευστότητας του αγροτικού κόσμου. Καλλιέργειες όπως η επιτραπέζια ελιά, η ελαιοποιήσιμη ελιά και περιοχές ολόκληρες όπως η Ανατολική Μάνη και η Σκάλα Λακωνίας αλλά και ο νομός Άρτας για παράδειγμα έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.Η δε διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μένει “στον αέρα”, καθώς η χώρα μας ούτε έχει ετοιμάσει, ούτε έχει καταθέσει σχέτικο αίτημα στην ΕΕ για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.
Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις του Υφυπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Στύλιου στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτη, που συζητήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου στη Βουλή, σχετικά με τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ζήτημα με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων, την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης καθώς και την κατάθεση των φακέλων στην Ε.Ε για την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων του 2021 και την Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.
Η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στο επίπεδο της έγκυρης και έγκαιρης καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων, όσο και στο επίπεδο της εσωτερικής του διαφάνειας και αξιοκρατίας, ενόψει και του κομβικού ρόλου του στην επερχόμενη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων: Αποτελεί εθνική υπόθεση και γι΄αυτό δεν μπορεί κανείς να κάνει σπέκουλα με τα χρήματα των παραγωγών και να επιβαρύνει τη χώρα με δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα.
Οι απαντήσεις του υφυπουργού κου Στύλιου, ο οποίος απάντησε στη θέση του αρμόδιου υπουργού, γιατί ο κ. Λιβανός προτίμησε «άλλες δουλειές», παρά να δεσμευτεί για το χρόνο καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αλλά και να απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα κατατεθεί αίτημα έκτακτης βοήθειας από την ΕΕ για τους ανοιξιάτικούς παγετούς και πότε θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ στην κατάθεση του.
Στην πρώτη ερώτηση, αφού αναφέρθηκε σε γενικότητες για το διαγωνισμό του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει περάσει από 40 κύματα, για τις πληρωμές της προκαταβολής επί ΣΥΡΙΖΑ (λες και δεν το ξέραμε, αλλά τον ευχαριστούμε που το υπενθύμισε στον αγροτικό κόσμο), ψέλισε κατι για πληρωμή το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Όσο για τη δεύτερη ερώτηση για το αίτημα της χώρας για πρόσθετη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τυς ανοιξιάτικούς παγετούς, τα πράγματα ήταν χειρότερα. Καμία εξήγηση γιατί δεν έχει ακόμα κατατεθεί ο φάκελος, ούτε καμία δέσμευση για το εάν θα κατατεθεί και πότε, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα.
Μόνο κάτι γενικότητες για ad hoc πρόγραμμα για όσους δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Ποιες καλλιέργειες, σε τι ποσά, πως θα γίνει η εκτίμηση και η πληρωμή, αφορούν μάλλον κάποιον άλλο, και όχι το ΥπΑΑΤ. Για το μόνο που ήταν σίγουρας ο κος υφυπουργός, ήταν ότι δεν προλαβαίνουν να δώσουν τις προκαταβολές του ανοιξιάτικού παγετού μέχρι τέλος Οκτώβρη, όπως με πανηγυρισμούς είχαν νομοθετήσει και εξαγγείλει έξι μήνες πριν.
Δυστυχώς, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥπΑΑΤ, οδηγούν τους αγρότες στον αφανισμό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και την απουσία σοβαρής αγροτικής πολιτικής από την Κυβέρνηση και τη διάλυση δομών που εξυπηρετούσαν αγρότες και καταναλωτές, όπως το σ/ν για τις λαϊκές που συζητιέται αυτές τις μέρες, οδηγούν στη φτωχοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων.