Του Γιώργου Δημητρίου
Προέρχομαι από τον επιχειρηματικό κλάδο και με αυτό το άρθρο ειλικρινά και χωρίς καμία δόση υπερβολής θέλω να προειδοποιήσω τους επιχειρηματίες τόσο για την άθλια κατάσταση της οικονομίας όσο και για τις αναπόφευκτες επερχόμενες εκλογές εντός 6μήνου. Το 6μηνο χρονικό διάστημα μπορώ βάσει στοιχείων, όπως θα διαβάσετε παρακάτω να προσδιορίζεται από την 21 Αυγούστου του 2021 και 6 μήνες μετά, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2022.
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σταικούρα, δεν έχει καμία αξιοπιστία στις περιγραφές του για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Αλλά ας πάρουμε από την αρχή, τι έλεγε ο ίδιος άνθρωπος ως αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 για την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας τότε. Ολες οι παραπομπές μου είναι από φιλικά μέσα της τότε κυβέρνησης και της τωρινής, Ελεύθερος Τύπος, ΘΕΜΑ, Ναυτεμπορική και Capital. Aφορούν σε αυτούσιες δηλώσεις του κ. Σταικούρα:
- Eλεύθερος τύπος αναδημοσίευση από , https://www.naftemporiki.gr,την 16 Φεβρουαρίου 2014.Δήλωση X.Σταικούρα ’’η Ελλάδα θα έχει δυναμική ανάπτυξη’’..
- Στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, https://www.protothema.gr,2013.Δήλωση,’’το 2014 η Ελλάδα θα βγεί από την ύφεση’’Δήλωση Χ.Σταικούρα.
- Στο NEWSIT,3/02/2014,Δήλωση Χ.Σταικούρα,’’η Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, από το 2014,θα στηριχθεί, πέρα και πάνω από τα μνημόνια’’
- Απάντηση έδωσε το φιλικό Capital.’’με πτώση του ΑΕΠ και το 2014 κατά 1,9% έκλεισε το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σε 179 δις ευρώ για το 2014 έναντι 182,4 το 2013. https://www.capital.gr
Μιλά για αξιοπιστία, συνεκτικά οικονομικά προγράμματα, πραγματοποιεί απίθανες συγκρίσεις οικονομικών στοιχείων, τα οποία ’’μηχανεύεται’’ ως μηχανολόγος μηχανικός που είναι, και μαζί με τον κ. Σκυλακάκη τον άλλο ’’ογκόλιθο’’ της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, δίνουν ρεσιτάλ πολιτικής παραπλάνησης. Οι ίδιοι δεν είναι που το 2015 δεν άφησαν ούτε ένα ευρώ για τυρόπιτα στα κρατικά ταμεία; Αυτοί δεν είναι που διαβεβαίωναν για τις βελτιωμένες αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2013 και το 2014; Είναι οι ίδιοι, και εμείς οι ίδιοι πολίτες που ασχολούμαστε με αμετανόητους πολιτικούς που μας κάνουν μαθήματα σοβαρότητας και υπευθυνότητας.
Ανάπτυξη 6,1% το 2021 λένε, Θρίαμβος! Δεν λέει ύφεση το 2020 8,2% (πηγή https://naftemporiki.gr elstat). Το ΑΕΠ της χώρας το 2020 ανήλθε στα 189,4 δις δολάρια. Η κυβέρνηση έδωσε κατά δήλωσή της για την πανδημία 35 δις ευρώ, νάναι καλά το μαξιλαράκι-ταμείο που άφησε ο ’’απολιτίκ’’ κ.Τσακαλώτος. Αν δεν ήταν το ταμείο που τους άφησε ο Σύριζα η σωρευτική ύφεση θα ήταν πάνω από 25%.
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ευρωπαικό κοινοβούλιο την 1 Σεπτεμβρίου 2021. Επεξεργασία οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον τίτλο του εγγράφου << In – Depth Analysis,Economics Dialogue with Greece’’. Αποτελέσματα διαλόγου που έμειναν κρυφά από την Ελληνική κοινωνία χάρη της ’’σοβαρότητος’’ και της ’’υπευθυνότητος’’ των κυρίων Μητσοτάκη, Σταικούρα, Σκυλακάκη. Στις 20-21 Απριλίου του 2021 έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν ξέρω αν το ακριβές περιεχόμενο της έγινε γνωστό, έχω όμως τη γραπτή έκθεση που παραδόθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021, προχθές δηλαδή. Μέσα σε αυτή την έκθεση περιγράφεται η Ελληνική οικονομία με τα μελανότερα χρώματα. Συνοπτικά:
- Το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε την άνοιξη του 2021 το 9,7% ή το 6,3% του ΑΕΠ. Όλο το 2021 το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ ενώ αναμένεται να περιοριστεί το 2022 στο 3,2% του ΑΕΠ. (ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ)
- Το δημόσιο χρέος, από το 197% του ΑΕΠ το 2019, πήγε στο 200% του ΑΕΠ το 2020,και στο 206% του ΑΕΠ το 2021. (ΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ)
- Η ανεργία στο 2021 στο 16,3%. Πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά δραστηριότητας και απασχόλησης, 16,3% το 2020 η υψηλότερη ανεργία στη Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό δραστηριότητας είναι 5 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (73.1% έναντι 77,8% στην Ε.Ε). Το ποσοστό απασχόλησης ήταν στο 61% το 2020, 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2008. (ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ)
- Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί 25 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2020. Το δημόσιο χρέος είναι ευτύχημα που ευρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, EFSF, ESM, IMF σε προνομιακές τιμές, όπου μαζί με το απόθεμα μετρητών (Του Σύριζα εννοεί η έκθεση), απομονώνουν την Ελλάδα από τις διακυμάνσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών (ΝΑ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ)
- Η εξωτερική θέση της χώρας λέει η έκθεση αποδυναμώθηκε περαιτέρω, το έλλειμα του Ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών είναι υψηλό στο -6,7% του ΑΕΠ το 2020. Οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας αυξήθηκαν στο -176% του ΑΕΠ. Ευτυχώς λέει η έκθεση, ότι οι Ελληνικοί χρεωστικοί τίτλοι ευρίσκονται στα χέρια των επίσημων πιστωτών. (ΜΕΛΛΟΝ)
- Η μακροοικονομική ανισορροπία (ΜΙΡ) άρχισε να γίνεται υπερβολική από το Β’ εξάμηνο του 2019 (από το πρώτο 6μηνο του Μητσοτάκη). Οι ανισορροπίες οφείλονται στο υπερβολικό δημόσιο χρέος και στην ατελή εξωτερική εξισορρόπηση. (ΝΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
- Ο Τραπεζικός τομέας με επιπλέον επιβαρυμένο απόθεμα κόκκινων τραπεζικών δανείων, ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο (RRP) του πλαισίου των μνημονίων.(ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ)
ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ’’ΜΕΘΟΔΙΚΟΥΣ, ΣΩΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ’’ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ
Ζητούν οι ’’ανεύθυνοι’’ Ευρωπαίοι στην έκθεσή τους:
Ενισχυμένη επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας δυνάμει του κανονισμού 472/2013 της Ε.Ε, και ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε ως ’’υπεύθυνος, μεθοδικός, σοβαρός κλπ κλπ) ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ της αυξημένης επιτήρησης- μεταρρυθμίσεων, παράταση την οποία έλαβε δυνάμει της απόφασης της Ε.Ε 1279/2021, και αρχίζει από την 21 Αυγούστου 2021.
Ζητεί η ΕΕ από την Ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις πχ ολική μεταρρύθμιση του προσωπικού της ΑΑΔΕ,(Μάλλον έχουν Documento χειραγώγησης από τον… ’’υπεύθυνο’’ πολιτικό), την ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των δημοσίων και κρατικών συμβάσεων, (μάλλον κατάλαβαν το πάρτυ της ’’κακοδιαχείρισης’’), την προώθηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πολλά άλλα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Πάμε σε εκλογές, η οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση, τα κυβερνητικά ψέματα είναι πρωτοφανή και προφανή όπως περιγράφονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά αυτοί της κυβέρνησης ατάραχοι μας οδηγούν στον οικονομικό γκρεμό. Κανείς δημοσιογράφος δεν έχει τη διάθεση να μείνει άνεργος λέγοντας αλήθεια…
Εγώ νομίζω ότι μας χρειαζόταν ο Μητσοτάκης για να καταλάβει κυρίως η επιχειρηματικότητα ότι οι ακροδεξιοί πολιτικοί ασχολούνται με τους ολιγάρχες και όχι με αυτούς. Είναι σαν να ξαναπροσλαμβάνουν στο μαγαζί τον υπεύθυνο υπάλληλο της προηγούμενης ’’κλοπής’’ του ταμείου τους. Το μάθημα για τη μεσαία τάξη θα είναι σκληρό…