Τρίτο κόμμα οι Πράσινοι
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έρχονται ισόπαλοι με 25%, η Χριστιανοδημοκρατία (CDU-CSU) έρχεται δεύτερη με 25%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%, η ακροδεξιά (AFD) με 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11% ενώ τελευταία τερμάτισε η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνοντας το 5% των ψήφων.
Τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται από τις γερμανικές κάλπες βγάζουν ισοπαλία, αντιστρέφοντας το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όπου έδειχναν τους Σοσιαλδημοκράτες να προπορεύονται με 2-3 μονάδες.
Ωστόσο σε άλλο exit poll του ZDF επισημαίνεται ότι η διαφορά είναι δύο μονάδες υπέρ του SPD, δηλαδή 26% με 24%.
Ο δρόμος προς τη συγκρότηση κυβέρνησης αναμένεται να είναι μακρύς και δύσβατος. Ειδικότερα, πιθανολογείται ότι διαρκέσει λίγους μήνες και η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη καγκελαρία ως υπηρεσιακή.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες κέρδιζαν με ελάχιστη διαφορά 3 μονάδων και συγκέντρωναν το 25% των ψήφων έναντι της Χριστιανοδημοκρατίας.
Τα πρώτα στοιχεία που είχε ανακοινώσει το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο έδειχναν ότι στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.
Τα μετεκλογικά σενάρια
Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να λήξει τους επόμενους μήνες έπειτα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις. Οπότε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να υπηρετεί την Γερμανία ως υπηρεσιακή.
Ο συνασπισμός των κομμάτων που εν τέλει θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει λήξει ακόμη. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και όλοι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες. Το μόνο σενάριο που έχει λήξει είναι η απομόνωση της της Ακροδεξιάς (AFD) από τον θώκο της εξουσίας.
Εάν κερδίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς τερματίσουν πρώτοι, τότε θα γίνουμε μάρτυρες ενός σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μετά από 16 χρόνια. Από εκεί και έπειτα όλα τα σενάρια είναι υπό αίρεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Σολτς δεν φαίνεται να έχει καταλήξει και κρατάει τα χαρτιά του κλειστά ώστε να διαπραγματευτεί καλύτερα την επόμενη μέρα.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι οι Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους «γνώριμους» Χριστιανοδημοκράτες με τρίτο εταίρου ή τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους. Το άλλο σενάριο που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες είναι μία προοδευτική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατίας, Πρασίνων και Αριστεράς.
Βέβαια, η τελευταία προοπτική έχει δύο προβλήματα για τον Σολτς. Καταρχάς θα εξωθήσει τη Χριστιανοδημοκρατία στην αντιπολίτευση, υποσκάπτοντας την κυβέρνηση του. Δεύτερον, η Αριστερά έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Χριστιανοδημοκρατίας και θα δημιουργήσει πολλούς πονοκεφάλους στον Σολτς.
Ως προς τη Χριστιανοδημοκρατία εάν αυτή είναι η νικήτρια τότε θα δούμε μία κυβέρνηση συνασπισμού, βασισμένη στην εμπειρία των τελευταίων χρόνων, δηλαδή με τους Σοσιαλδημοκράτες και με τρίτο συνέταιρο ή τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους.
Πέραν των άλλων, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το CDU-CSU και το SPD δεν λαμβάνουν το 50% των ψήφων, οδηγώντας σε έναν κατακερματισμό του κομματικού συστήματος με πολλούς πόλους, γκρεμίζοντας παράλληλα τον «αιώνιο» γερμανικό δικομματισμό.
«Μεγαλώνει» η Μπούντεσταγκ
Όπως μεταδίδει το Politico, η Μπούντεσταγκ αναμένεται να μεγαλώσει κατά 151 έδρες, από 709 σε 860, δημιουργώντας ένα δυσκίνητο σώμα, το οποίο ίσως να μην είναι τόσο ελαστικό όσο απαιτείται για να λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις.
Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Όπου ο πολίτης επιλέγει δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον υποψήφιο για την τοπική εκλογική περιφέρεια και ένα για το κόμμα προτίμησης. Εάν ένα κόμμα κερδίσει περισσότερες έδρες από τον υποψήφιο, τότε ξεκινάει μία διαδικασία όπου το κόμμα κρατάει τις έδρες ενώ τα άλλα κόμματα «αποζημιώνονται» με έδρες για τις ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί.