Ξεκάθαρες απαντήσεις για το διαφορετικό πολιτικό πρόταγμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε από τη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, άσκησε, όμως, και σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.
Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ανάγκη από μια νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή – Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ (Βίντεο)
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποτε αυτός επιθυμεί» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ γιατί δεν ζητάει πρόωρες εκλογές και εάν φοβάται πιθανή ήττα.
«Έχω απαντήσει πολλές φορές λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα εδώ έδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει στο χέρι του είναι» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μίλησε για παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης στην πανδημία, ενώ ερωτηθείς για το σχέδιό του για τη νεολαία απάντησε: «Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς. Θέλουν όραμα προοπτική και σχέδιο για να μπορούν να σπουδάσουν».
Δριμεία κριτική άσκηση για το πρόγραμμα της ΝΔ στήριξης της νεολαίας λέγοντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε το εξευτελιστικό για κάποια gigabyte που κοστίζουν άπαξ 20 ευρώ και ένα πρόβλημα του ΟΑΕΔ που δεν πρόκειται για 1200 ευρώ το μήνα αλλά ένα πρόγραμμα που αφορά 100 το μήνα για 6 μήνες. Αυτά δεν είναι μέτρα που μπορούν να φέρουν μία ριζική αλλαγή στην καθημερινότητα των νέων».
Και πρόσθεσε: «Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και όραμα για να δημιουργήσουμε μία νέα αρχή στον τόπο και τις προϋποθέσεις για μία αξιοπρεπή διαβίωση. 1) αλλαγή πλαισίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση – που δεν θέτει ταξικούς και οικονομικούς φραγμούς σε όσους θέλουν να σπουδάσουν. 2) Καταθέσαμε πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά κυρίως τους νέους – εμείς άλλωστε καταργήσαμε και την ρατσιστική διάταξη για τον υποκατώτατο και το σχέδιό μας για να δημιουργήσουμε συνθήκες κανονικότητας στην εργασία. Απαιτείται η προοπτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος – η χώρα γερνάει και στέλνει τα παιδιά της στο εξωτερικό».
Για τις επιλογές του πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό, την πολιτική φυσιογνωμία της κυβέρνησης αλλά και την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα είπε: «Είναι οξύμωρο να ομιλεί διαρκώς ο πρωθυπουργός για το πολιτικό κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Τι άλλο μένει; Μπορεί να περιμένουμε και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου. Αυτό που αποτέλεσε ένα πλεονέκτημα για τον κο Μητσοτάκη, ότι κατάφερε να διεμβολίσει το χώρο της δεξιάς αλλά και με οξύ λαϊκιστικό λόγο – όπως στο Μάτι- κατάφερε να διεμβολίσει το χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μία ευρύτερη πλατφόρμα, δεξαμενή ψηφοφόρων, μία πολυσυλεκτικότητα. Αυτό είναι σήμερα το μειονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατάει σε δύο βάρκες».
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την επιλογή του Θάνου Πλεύρη για τη θέση του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως είπε: «Είναι ένας άνθρωπος που είναι γνωστός για τις αντισημιτικές θέσεις του – ένας άνθρωπος που είχε ταχθεί εναντίον των εμβολίων στην περίπτωση του Η1Ν1, είχε ταχθεί με σθένος για την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα για το αν θέλουμε να διατηρήσουμε την πατρίδα. Λίγους μήνες πριν είχε πει δημόσια ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και αυτός ο άνθρωπος έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή» και πρόσθεσε:
«Ο κος Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει με πολιτικούς που προέρχονται από το χώρο της ακροδεξιάς. Αυτό είναι ανησυχητικό για την πολιτική ζωή του τόπου. Όπως ανησυχητικό είναι ότι δεν βρήκε μία λέξη να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου. Αλλά την ίδια στιγμή σε ένα κρεσέντο υποκρισίας μας παρουσίασε την πολιτογράφηση Αντετοκούμπο και έσπευσε να το κάνει μαζί με τον υπουργό του τον κο Βορίδη που είχε φροντίσει να φέρει διατάξεις που καθιστούν αδύνατη την πολιτογράφηση. Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού».
Η μεσαία τάξη: Ο Μητσοτάκης θα νομοθετήσει για το 0,4% των Ελλήνων
«Αυτή την έρμη μεσαία τάξη πρέπει να την ορίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και την χαρακτήρισε φάντασμα που πλανιέται πάνω από την χώρα.
Και συνέχισε: «Όταν είδαμε τα νούμερα στην διάθεση του ΥΠΟΙΚ είδαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ έχει το 13% των φορολογουμένων. Στο τέλος θα μπερδέψουμε και τις γνώσεις μας στα μαθηματικά. Αν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα το πήγαινε στις 200.000 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ;
Είδαμε ότι τέτοια περιουσία έχουν 24.000 φορολογούμενοι το 0,4%. Γι’ αυτούς θα νομοθετήσει ο κ. Μητστοάκης. Αν ήθελε να νομοθετήσει φορολαφρύνσεις ας έλεγε ότι καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης και σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων. Τον δικό του κύκλο ευνόησε. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί για τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Να γλιτώσουν 250.000 οι πολύ πλούσιοι είναι ανήθικο.
Εμείς, έχουμε μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και κάθε φορά που καταθέτουμε προτάσεις είναι κοστολογημένες. Μια προς μια. Τα μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 2 δις. Είναι 1,8 δις.
Τα υπόλοιπα είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άπαξ. Και εκεί υπάρχει και διάσταση απόψεων για την χασούρα του Δημοσίου. Αν δεν κάνεις την διαγραφή χρέους που είναι 1,7 δις άπαξ προοπτικά θα χάσεις περισσότερα. Και κάποια από αυτά τα μέτρα είναι έκτακτα όσο θα διαρκεί η ακρίβεια».
Δε θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι
«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».
Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.
Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».
Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».
Για τις δημοσκοπήσεις
«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.
«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ’ ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».
Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά
Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».
Επιδοτούν την κερδοσκοπία
Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.
Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.
Οι αρμοί της εξουσίας
Σε σχέση με τους «αρμούς της εξουσία» ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναφορά δεν αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, «είναι παραθεσμικοί αρμοί, δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία, μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «η αναφορά έγινε για παρασύστημα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση, αυτό για κάθε δημοκρατική πολιτεία είναι ένας αντίπαλος, ένας εχθρός που πρέπει να νικήσουμε».
Είπε πως μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών, αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία.
Σχολίασε ότι «προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε».
«Εμείς γενικά δεν είμαστε ενάντια στη λογική της σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό έχει να κάνει με το αντικείμενο και τους όρους της σύμπραξης. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι το αντικείμενο και οι όροι;», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι «στο χώρο της υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει σχεδιασμό “ιδιωτικοποίησης” δημόσιων νοσοκομείων, προσφέροντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο Δημόσιο»και συμπλήρωσε: «Και πού ήταν στην πανδημία ο ιδιωτικός χώρος της υγείας; Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας το δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας έμεινε “καθαρός”».
Σημείωσε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος για τη Θεσσαλονίκη η ανάπλαση της ΔΕθ να μη γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ.
Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι δεδομένοι
«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.