ην Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ένα μικρό αεροσκάφος Cessna 182 που είχε ξεκινήσει από το Ισραήλ και είχε προορισμό την Σάμο, κατέπεσε στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού. Στην περιοχή Ποτοκάκι του Πυθαγορείου έφτασαν και πραγματοποίησαν έρευνες πλωτά του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex, αλιευτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma. Τελικά, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε τα πτώματα δύο ατόμων.
Με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι «το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna, C182 απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Χάϊφα στο Ισραήλ με δύο (2) επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση και θα προσγειωνόταν λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στο αεροδρόμιο του νησιού. Λίγο πριν την προσγείωση του χάθηκε η επικοινωνία με τον Πύργο Έλεγχου στη Σάμο και η ΥΠΑ ενημέρωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης για την απώλεια επικοινωνίας. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Σάμου. Το Λιμενικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντόπισε και περισυνέλεξε τις σορούς των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους. Για το αεροπορικό συμβάν έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)».
Στη συνέχεια, ωστόσο, η διαδικασία ταυτοποίησης έδωσε άλλη διάσταση στο τραγικό συμβάν. Όπως προέκυψε, οι δύο νεκροί είναι ζευγάρι Ισραηλινών, η Έτσι και ο Χαΐμ Γκαρόν. Και ο τελευταίος, όχι απλώς έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας του, αλλά περιλαμβάνεται στους μάρτυρες κατηγορίας στην εδώ και χρόνια «δίκη του αιώνα» στη χώρα, αυτή του Μπένζαμιν Νετανιάχου για υποθέσεις διαφθοράς.
Το θέμα της εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και της δικαστικής διερεύνησης των πεπραγμένων του με το φαινομενικά ασύνδετο αεροπορικό δυστύχημα στο Αιγαίο έχει προβληθεί εκτενώς τόσο στα εγχώρια ΜΜΕ (δείτε εδώ ανάρτηση της Haaretz) όσο και από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.