Την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η Μεσόγειος φλέγεται, με πυρκαγιές να πλήττουν Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ ο υδράργυρος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Ελένη Μυριβήλη (Chief Heat Officer) επικεφαλής Αντιμετώπισης της Αστικής Υπερθέρμανσης του δήμου Αθηναίων, λέει στους Financial Times ότι οι καταστροφές που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι φωτιές σε Αττική και Εύβοια είναι μια πρόγευση του τι έρχεται: «Αυτά είναι η αρχή μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής, μιας διάλυσης των οικοσυστημάτων και των ζωών, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εγκληματικής έλλειψης προετοιμασίας για την ακραία ζέστη».
Η αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνη για την προστασία της ελληνικής πρωτεύουσας από τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας επέκρινε την «εγκληματική έλλειψη ετοιμότητας» από τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, καθώς η περιοχή της Μεσογείου υπομένει ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί.
Η κ. Μυριβήλη, τόνισε ότι οι πυρκαγιές που είχαν φτάσει στα περίχωρα της πόλης και κατέστρεψαν περισσότερα από 120.000 στρέμματα της χώρας ήταν μόνο μια πρόγευση για το μέλλον.
Ο «αόρατος» καύσωνας
«Η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος καλό θα είναι να αναπτύξουν αντοχή στην ζέστη, και γρήγορα, γιατί αυτό το καλοκαίρι είναι μόνο η αρχή», λέει, υπογραμμίζοντας ότι, παρότι οι καύσωνες είναι η μεγαλύτερη απειλή της κλιματικής αλλαγής «υπάρχει πολύ μικρή προετοιμασία. Κανείς δεν προετοιμάζει τις πόλεις για ακραία ζέστη».
Συμπληρώνει, δε, ότι αν δεν υπήρχαν οι φωτιές τα ΜΜΕ δεν θα αναφέρονταν ιδιαίτερα στον καύσωνα, καθώς οι θάνατοι από τη ζέστη είναι ένα λιγότερο «ορατό» γεγονός. «Οι καύσωνες πρέπει να είναι πιο “συγκεκριμένοι” στο μυαλό των ανθρώπων, γιατί είναι λιγότερο “ορατοί”», υπογραμμίζει.
Θερμοκρασίες Σαχάρας
Η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, καθώς καύσωνας σάρωσε πολλές χώρες και στη Σικελία καταγράφηκε θερμοκρασία… Σαχάρας την περασμένη εβδομάδα, όταν το θερμόμετρο έδειξε 48,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι ως το 2050 περισσότερες από 970 πόλεις στον κόσμο θα έχουν μέση θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου, επηρεάζοντας πάνω από 1,6 δισ. πολίτες. «Είμαστε σε κρίση, το είδαμε φέτος το καλοκαίρι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» τονίζει η Μυριβήλη στους FT.