Βίλια: Πύρινος στρόβιλος εκτοξεύει κορμό δέντρου προς τους πυροσβέστες – Τέταρτη μέρα ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς

Απίστευτο βίντεο δημοσιεύτηκε από το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, με κορμό δέντρου να εκτοξεύεται από έναν στρόβιλο φωτιάς

Ένα απίστευτο βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια έχει έρθει στη δημοσιότητα από την σελίδα Forecast Weather Greece. Το βίντεο δείχνει εναν στρόβιλο φωτιάς που σηκώνεται ψηλά και «πετάει» προς τους πυροσβέστες έναν κορμό δέντρου.

Στο μεταξύ η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη για τέταρτη μέρα, έχοντας σαρώσει στο πέρασμά της το φυσικό περιβάλλον και ορισμένα σπίτια.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε:

Δείτε επίσης: “Σοβαρές ελλείψεις και τραγικά λάθη στα Βίλια” – Τι καταγγέλλει ο πρώην δασάρχης (βίντεο)

Τέταρτη μέρα ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς – Κάηκαν σπίτια

Πύρινος εφιάλτης στα Βίλια με την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη για τέταρτη μέρα – Τρία ισχυρά μέτωπα – Η πυρκαγιά καίει κοντά στους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα – Προληπτικά εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί στις 4 τα ξημερώματα από την αστυνομία και όχι με μήνυμα από το 112 – Την έλλειψη συντονισμού κατήγγειλε ο πρ. της κοινότητας των Βιλίων στο OPEN.

Τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) πλησιάζουν αυτή την ώρα οι φλόγες, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη μέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν και αυτή η νύχτα στην περιοχή των Βιλίων, από την καταστροφική πυρκαγιά που εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ότι έχει απομείνει από το όμορφο δάσος.

Άγνωστο αριθμό σπιτιών και πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους έχει κάνει στάχτη η μεγάλη φωτιά.

Στα Βίλια βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στα Βίλια βρέθηκε χθες 18 Αυγούστου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μαζί με τον βουλευτή Δ. Αττικής, Γ. Τσίπρα. Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

Βρεθήκαμε χθες το απόγευμα, Τετάρτη 18 Αυγούστου, με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην πόλη των Βιλίων. Με τον βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργο Τσίπρα, κινηθήκαμε μέσα στην πόλη και στα όρια της πόλης, εκεί που κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες έδιναν τη μάχη, ώστε η πυρκαγιά να κρατηθεί εκτός. Ζήσαμε στιγμές από τη μεγαλειώδη διαρκή προσπάθεια των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και ειδικά των εθελοντών που κινδύνευαν και κινδυνεύουν για να σώσουν ζωές, κατοικίες, περιουσίες, ζώα, το δάσος και ότι άλλο μπορεί να σωθεί.

Αφουγκραστήκαμε την αγωνία των κατοίκων, τα παράπονα και το θυμό τους. Οι περισσότεροι κατέληγαν να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να πάει ακόμα χειρότερα. Στην πρόβλεψη, στον συντονισμό, στους ρυθμούς, στην όλη επιχείρηση. Τα ερωτήματά τους αμέτρητα. Η δε ανησυχία τους πως η πυρκαγιά δε θα σταματήσει πριν καούν όλα, έκδηλη.

Δυστυχώς η τρίτη μέρα ήταν η πιο κρίσιμη και όλα έδειχναν και πως και η τρίτη νύχτα θα ήταν η πιο δύσκολη. Το ξημέρωμα, με τα τέσσερα βασικά μέτωπα ενισχυμένα και πιο κοντά σε οικισμούς, δε διέψευσε αυτή τη χθεσινοβραδινή φρικτή αναμονή και μας βρήκε να μετράμε επιπλέον δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων να έχουν καεί.

Θλίψη, οργή και θυμός για ότι δεν προβλέφθηκε, για ότι παραλείφθηκε και ότι δεν αποφεύχθηκε. Αγωνία για τη ζωή των κατοίκων την επόμενη και την ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής μετά την ανυπολόγιστη και απέραντη οικολογική καταστροφή: Με αυτά αναγκαστικά διανύουμε τη τέταρτη μέρα του μεγαλύτερου πύρινου εφιάλτη που έζησε ποτέ η περιοχή, για τον οποίο δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ακόμα πως μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Η σκέψη μας θα είναι σε όσους μάχονται, επιχειρούν και υπερασπίζονται. Σε όσους βάλλονται, απειλούνται και μετρούν απώλειες Με την ελπίδα πως σύντομα θα μπει ένα τέλος. Πως ο συνδυασμός εναέριων, επίγειων επιχειρήσεων και δυνάμεων θα νικήσει και θα ξεκινήσουμε να μετράμε αντίστροφα μέχρι την πλήρη κατάσβεση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

«Δεν έχουν επαφή οι επιτελείς, όλοι δήλωναν αναρμόδιοι»

Ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας των Βιλίων, δήλωσε στο OPEN ότι δεν υπήρχε σωστός συντονισμός και δεν υπήρχε χαρτογράφηση της περιοχής, γεγονός που δυσχέρανε την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο. 

Μάλιστα, έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία των επιτελών περιγράφοντας απίστευτα περιστατικά με τους αρμοδίους για την κατάσβεση να μην μιλούν μεταξύ τους, να μην έχουν κανένα συντονισμό και να μην έχουν ακόμα και χαρτογράφηση της περιοχής με αποτέλεσμα όπως είπε να μην ξέρουν ούτε ένα δρόμο.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, κατήγγειλε ότι στις συζητήσεις με τους επιτελείς ο ένας πέταγε το μπαλάκι της αρμοδιότητας στον άλλο με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν, είπε ότι έφυγε η φωτιά από τα Βίλια, πέρασε στους οικισμούς της Μάνδρας και μετά τους έφυγε και γύρισε πάλι προς τα Βίλια διανύοντας πέντε χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την ένταση των ανέμων

Ασθενείς βόρειοι έως ανατολικοί άνεμοι επικρατούν στην περιοχή των Βιλίων το πρωί της Πέμπτης 19/08. Σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που λειτουργεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βιλίων, η ένταση των ανέμων δεν ξεπερνά τα 2 μποφόρ με ριπές που κυμαίνονται από 15 έως 30 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι βόρειοι άνεμοι (έως 4 μποφόρ) στην περιοχή θα συνεχίσουν έως το απόγευμα και θα εξασθενήσουν περαιτέρω μετά τη δύση του ηλίου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το πεδίο του ανέμου στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης 19/08.

Η φωτιά στα Βίλια όπως την κατέγραψαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το θλιβερό θέαμα της φωτιάς στα Βίλια συνέλαβαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  / meteo.gr. Το φως από τις φλόγες που έκαιγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το νέφος καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της πυρκαγιάς

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί