ΗΠΑ: Συνεχίζεται το πάγωμα των εξώσεων με πρωτοβουλία της Αριστεράς των Δημοκρατικών

Παράταση δύο μηνών, μετά τη σκληρή μάχη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να σωθούν 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά

Δίμηνη παράταση για την απαγόρευση των εξώσεων κατάφερε να κερδίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών και να καταφέρει κάποιους συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής με τους Ρεπουμπλικανούς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η λύση που δόθηκε μπορεί να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, που θα έχουν προφανώς δυσάρεστες συνέπειες για τα 3,6 εκατομμύρια νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν άμεση έξωση, σε σχέση με τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, που συμπεριλαμβάνουν 15 εκατομμύρια άτομα, που δεν πληρώνουν τα ενοίκιά τους, ενώ οι συνολικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια.

Ο μεγαλύτερος ομοσπονδιακός οργανισμός δημόσιας υγείας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έσωσαν την τελευταία στιγμή τους ενοικιαστές υπό έξωση παρατείνοντας για εξήντα ημέρες, έως τις 3 Οκτωβρίου, την απαγόρευση των εξώσεων που είχε περάσει αρχικά από το Κογκρέσο ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και είχαν ανανεώσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών εξαιτίας του φόβου αύξησης των αστέγων στους δρόμους και πιθανού συνωστισμού στα κέντρα υποδοχής αστέγων οικογενειών μεσούσης της πανδημίας.

«Σήμερα κινήσαμε βουνά», σχολίασε από τα σκαλιά του Καπιτωλίου, όπου κοιμόταν από την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η πρώτη Αφροαμερικανίδα βουλευτής στην ιστορία του Μισούρι, η 44χρονη νοσοκόμα, σοσιαλίστρια, πρώην ακτιβίστρια του Black Lives Matter και θύμα τριών εξώσεων Κόρι Μπους, έχοντας δίπλα την επίσης βουλευτή της κινηματικής Αριστεράς των Δημοκρατικών Αλεζάντρια Οκάσιο – Κορτές.

«Ευχαριστώ όλους όσοι εστίασαν την προσοχή τους στο θέμα αυτό και ειδικά την Κόρι Μπους, που καταλαβαίνει πώς είναι να χάνεις το σπίτι σου και να μετατρέπεις το πάθος σε δράση», τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για την αποτυχία του Κογκρέσου και της Γερουσίας να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ενώ από τους πόρους των 45,5 δισ. δολαρίων που υποτίθεται ότι θα έφταναν στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές έχουν φτάσει μόλις 3 δισ. δολάρια και άλλα 25 δισ. δολάρια είναι απλώς καθ’ οδόν προς τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.

Το πρόβλημα των εξώσεων επιδεινώθηκε τρομακτικά με την πανδημία. Ας μην μας διαφεύγει ότι ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να αυξήσει από τα 7 στα 15 δολάρια τις κατώτατες ωρομίσθιες αποδοχές των εργαζομένων, στοχεύοντας κυρίως να μπορούν να πληρώνουν ένα αξιοπρεπές ενοίκιο. Στις ΗΠΑ, για το μέσο ενοίκιο μιας κατοικίας με δύο υπνοδωμάτια χρειάζονται 100 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας με βάση το σημερινό κατώτατο ωρομίσθιο, δηλαδή 2,5 οκτάωρα την ημέρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί