Γερμανική μελέτη αναφέρει ότι το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID δεν το γνωρίζουν, ενώ και τα μακροχρόνια συμπτώματα του ιού (σύνδρομο Long-Covid) μπορεί να μην αναγνωριστούν.
Το σύνδρομο γνωστό ως «Post-Covid» ή «Long-Covid» αφορά συμπτώματα που αφήνει στον ασθενή ο κοροναϊός μετά τη νόσηση. Τα συμπτώματα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, παραμένουν έως και 12 μήνες μετά τη λοίμωξη.
Ο καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mainz και συντάκτης της μελέτης, Philipp Wild, παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ως κύριος ερευνητής της Μελέτης Gutenberg COVID-19, πώς εσείς και η ομάδα σας διαπιστώσατε ότι πάνω από το 40% των Γερμανών δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν COVID-19;
Πήραμε δείγμα βάσει πληθυσμού από τοπικά ληξιαρχεία και ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες στη μελέτη εάν είχαν λοίμωξη δύο φορές, σε απόσταση τεσσάρων μηνών. Τους ζητήσαμε να παρέχουν ένα τεστ PCR, το οποίο χορηγήσαμε εμείς, και μετρήσαμε τα αντισώματα τους. Αυτά τα αντισώματα υποδεικνύουν εάν είχατε λοίμωξη, ανεξάρτητα από το εάν έχετε εμβολιαστεί ή όχι.
Και έχετε εξετάσει πάνω από 10.000 άτομα σε διάστημα έξι μηνών.
Ναι. Μεταξύ των ηλικιωμένων, ειδικά, υπάρχουν περισσότερες άγνωστες λοιμώξεις – περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ατόμων στη μελέτη μας σε ηλικίες 75 ετών και άνω. Ενώ, μεταξύ 25 έως 30 ετών, ήταν μόνο το ένα τρίτο.
Θεωρείτε πως, είναι καιρός να γίνουν αυτοδιαγνωστικοί ελέγχοι- όχι μόνο για να δουν οι άνθρωποι αν έχουν μολυνθεί, αλλά και για να μάθουν αν είχαν στο παρελθόν τον ιό;
Σίγουρα είναι καλή ιδέα να αρχίσουμε να τεστάρουμε καλύτερα τους ανθρώπους, ειδικά τώρα όταν σταματούμε τα προληπτικά μέτρα. Έχουμε και πάλι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, επομένως χρειαζόμαστε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Και τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει επίσης να κάνουν εξετάσεις, επειδή μπορούν ακόμα να μεταδώσουν μια λοίμωξη σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αλλά μάθαμε επίσης ότι πρέπει ακόμη να βρούμε ποια αντισώματα πρέπει να μετρήσουμε στα άτομα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εμφανίζει μόνο ορισμένα αντισώματα [σ.σ.: και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι]. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια αντισώματα πρέπει να αναζητήσουμε, ανάλογα με κάθε άτομο, προτού ξεκινήσουμε τον έλεγχο για μακροχρόνιο COVID.
Πόσες από αυτές τις άγνωστες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνιο COVID;
Αυτό είναι θέμα συζήτησης. Εξετάζουμε ακόμη τα δεδομένα μας και θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, επειδή ο ορισμός του μακροχρόνιου COVID είναι έξι μήνες μετά την [αρχική] μόλυνση.
Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μεταξύ των γνωστών περιπτώσεων, το 10% θεωρείται ότι αναπτύσσει μακροχρόνιο COVID, και στη συνέχεια το 10% από αυτά, που είναι το 1% όλων των γνωστών περιπτώσεων, αναπτύσσουν μια σοβαρή μορφή μακροχρόνιου COVID. Και αυτό που πρέπει να μάθουμε τώρα είναι πόσες από τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορούν να έχουν μακροχρόνιο COVID.
Θα μπορούσε να υπάρχει ανησυχία για τους νεότερους ανθρώπους ότι θα μπορούσαν να έχουν COVID, αλλά μπορεί να μην το γνωρίζουν, και τα όργανα τους μπορεί να υποστούν βλάβη, αλλά αυτό μπορεί να εμφανιστεί μόνο χρόνια αργότερα;
Πράγματι, αυτό φοβόμαστε. Τι ψάχνουμε; Αν υπάρχει μια μοριακή υπογραφή, κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε στο αίμα, που υποδηλώνει ότι είστε στο δρόμο προς την ανάπτυξη σύνδρομου μακροχρόνιου COVID. Αλλά αυτό είναι ακόμη θέμα έρευνας. Όλα όσα κάνουμε εκεί είναι ακόμα διερευνητικά. Πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των [περιπτώσεων] και για τον εντοπισμό τους. Όμως, ναι, φοβόμαστε ότι είναι πιθανό, ακόμη και σε ασυμπτωματικές λοιμώξεις ή ήπιες λοιμώξεις, ότι μερικά άτομα κινδυνεύουν να αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID.