Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση με τον τίτλο “H μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί” με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ιστορική Μάχη της Κρήτης. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Αυγούστου, ώρα 21:30 στον Αίθριο Χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Κάθε μία μνήμη πονάει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Δώρο μεγάλο και μεγάλο βάρος που μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα. Και συχνά πυκνά μας κεντάει. Κι όχι ότι είναι κακό αυτό. Πολλές φορές, όμως, κάνουμε τον πόνο μίσος γιατί ξεχνάμε πως η μνήμη δεν είναι του τώρα.
Ανήκει στο παρελθόν και ξέρουμε ότι από εκεί δεν μπορεί να μας πειράξει, παρά μόνο να μας διδάξει.
Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών των Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη, παίρνουν αφορμή από την ιστορική Μάχη της Κρήτης για να μιλήσουν για έναν άλλο πόλεμο. Έναν πόλεμο που μαίνεται σήμερα και έχει ως πεδίο των μαχών τις ίδιες τις ψυχές μας.
Και το διακύβευμα του είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μας.
Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί, λέει ο Νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης. Αυτός και ο τίτλος της παράστασης.
Ο Χορός, η Μουσική, η Αφήγηση, το Τραγούδι, το Μοιρολόι, η Ποίηση, Φράσεις σπουδαίων, η Συμβολική Κινησιολογία, το Σωματικό θέατρο, είναι οι οδηγοί της παράστασης στην οποία ο θεατής παρακολουθεί αληθινές ιστορίες από τις δραματικές ημέρες της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη.
Οι αρχέγονοι Κρητικοί χοροί, φερμένοι από τον Θησέα στην Κρήτη, ταξιδεύουν στον χρόνο και συναντάνε την συγκλονιστική Μάχη της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την αντίσταση που συνάντησαν οι ναζιστικές δυνάμεις, όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.
Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο; Από ιστορική άποψη, υπήρξαν μόνο λίγα διάσπαρτα χρόνια που η γη αυτή ήταν πλήρως απαλλαγμένη από πολέμους.
Μόνο σ’ αυτόν τον 20ό αιώνα, γύρω στα 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε πολέμους!
Τι περιλαμβάνει η παράσταση :
Πρόκειται για ένα χορόδραμα στο οποίο οι χορευτές επί σκηνής : τραγουδούν , αφηγούνται, χορεύουν και χρησιμοποιούν το κορμί τους ως σκηνικό και μουσικό όργανο.
Μέσα από μία πρωτότυπη σκηνοθεσία και κινησιολογία, ο θεατής παρακολουθεί χορούς από ολόκληρη την Κρήτη,όπως : Ρουματιανή σούστα, Ανωγειανός πηδηχτός , Εθιανός πηδηχτός, Σητειακός πηδηχτός και άλλους.
Μοιρολόγια, Ριζίτικα τραγούδια, όπως και αγαπημένα τραγούδια της έντεχνης μουσικής ερμηνεύονται σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές της παράστασης.
Οι αφηγήσεις και οι συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες από τις δραματικές ημέρες της Γερμανικής κατοχής στην Κρήτη συνδιάζονται με δυναμικούς χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς – Solo.
Μέσα στους πόλλούς ρόλους των χορευτών είναι και την αυτή του αφηγητή – αγγελιοφόρου οι οποίοι μέσα από γράμματα και σημείωσεις φέρνουν στο φώς ανατριχιαστικές ιστορίες εκτελέσεων, βασανιστηρίων και ολοκαυτωμάτων.
Γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στον τρόπο που έχασαν την ζωή τους οι Μανούσος Μεγαλακάκης, Ανδρέας Πολέντας, Απόστολος Αποστόλου, Κώστας Μπαντουβάς, Γιάννης Δραμουντάνης ή Στεφανογιάννης, Σταύρος Ανδρεαδάκης και άλλοι.
Φράσεις και ποιήματα από σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες και προσωπικότητες όπως του Νίκου Καζαντζάκη , δημιουργούν μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.
Oι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης είναι τα βασικά μηνύματα της παράστασης.
«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»
Ένα χορόδραμα με αφορμή τα 80 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία – Έρευνα – Κείμενα – Μουσικές : Γιάννης Μεγαλακάκης
Χορογραφίες – Διδασκαλία Κρητικών Χορών : Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Ιστορικός σύμβουλος : Κώστας Μαμαλάκης
Κρητικοί χοροί : Επίλεκτοι χορευτές από την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Εισιτήρια : viva.gr
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒIΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ :
Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Κατάγονται από τον Αποκόρωνα Χανίων και Αρκάδι Ρεθύμνου.
Εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιούν οι ίδιοι επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγουν φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.
Εδώ και πολλά χρόνια, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσουν το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση. Όραμά τους είναι να διαδώσουν και να προβάλλουν τον κρητικό χορό ως παγκόσμια τέχνη.
Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, με Αιγύπτιους περιστρεφόμενους Δερβίσηδες καθώς και με χορευτές παραδοσιακών χορών από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Διδάσκουν κρητικούς χορούς σε πολλούς Πολιτιστικούς Φορείς της Αττικής και έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών, σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Το 1997 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Με την Χορευτική τους Ομάδα έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές παρουσιάσεις – διαλέξεις στην Ακαδημία Αθηνών, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη , στο θέατρο Παλλάς , στο Θέατρο Βράχων, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα , στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Χανιά), στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης (Λάρισα), στο Μέγαρο Γκύζη (Σαντορίνη), στο θέατρο Badminton, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, στο θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου και αλλού, συνεργαζόμενοι με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της κρητικής και έντεχνης μουσικής.
Έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες των ταινιών «El Greco» και «Καζαντζάκης» καθώς και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Έχουν κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις : «Όταν ακούω Κρήτη» το 2006», «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» το 2011 με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τους χορούς της Κρήτης . Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει συγγράψει 3 βιβλία : «Χορογράφοντας» το 2011, «Αγαπημένη λέξη μου, έγινε τ’ όνομά σου» το 2015 καθώς και το παραμύθι «Τα στιβάνια του παππού» το 2019.