Συνάντηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με τον Πρόεδρο ΚΕΟΣΟΕ
Με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου πραγματοποίησαν εσπευσμένα συνάντηση εχθές, Τρίτη, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, κ. Σ. Αραχωβίτης και Φ. Κουρεμπές, με αφορμή την πρωτοφανή και υπέρογκη αποθεματοποίηση που παρατηρείται στο κρασί και οδήγησε ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ να απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ανακοίνωσή του ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρει:
Μαζί με τον Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Φ. Κουρεμπέ είχαμε εσπευσμένα συνάντηση, την Τρίτη, 29 Ιουνίου, με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου. Αφορμή και κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρωτοφανής και υπέρογκη αποθεματοποίηση που παρατηρείται στο κρασί και που οδήγησε ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ να απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά από την δυσμενέστατη αυτή χρονιά, όπου είχαμε πολύμηνο κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα της εστίασης και του τουρισμού, και ενώ ο τρύγος πλησιάζει, η συσσώρευση της περσινής παραγωγής είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσει όσο ποτέ άλλοτε την τιμή του σταφυλιού στον παραγωγό για τη νέα φετινή σοδειά, αλλά και την τιμή διάθεσης των προϊόντων μεταποίησης.
Δεδομένης της δύσκολης αυτής προοπτικής, οι λύσεις που συζητήσαμε προβλέπονται από τα έκτακτα μέτρα της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να δοθούν άμεσα, ώστε να αποσυρθούν τα περσινά πλεονάσματα και ν’ αποκτήσει σχετική δυναμική η φετινή τουλάχιστον παραγωγή.
Εκτιμάται ότι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η απόσυρση των πλεονασμάτων, απαιτούνται 30 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης στο κρασί. Συζητήθηκε ακόμη, η απόσυρση και της σταφίδας μέσω απόσταξης για παραγωγή απολυμαντικών, αφού πολύ μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής είναι επίσης αδιάθετο και αποθηκευμένο.
Δυστυχώς το Στρατηγικό Σχέδιο για την αμπελουργία, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλήρως “παγώσει” και τώρα με την πανδημία, αναδεικνύεται ακόμη παραπάνω η κρισιμότητα της έλλειψής του.
Όλα τα παραπάνω, απαιτούν την γενναία, χωρίς καθυστερήσεις και αποκλεισμούς παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις, πριν ο τόσο σημαντικός αλλά δοκιμαζόμενος κλάδος της ελληνικής αμπελουργίας, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του κλάδου, βρεθούν στο όριο της κατάρρευσης.