Κυβέρνηση και Ν.Δ. έκλεισαν τα αυτιά στις διαμαρτυρίες ● Δυναμικό «όχι» από χιλιάδες εργαζόμενους, όλη την ημέρα στους δρόμους ● Σφοδρή κριτική από τους πολιτικούς αρχηγούς και προκλητική εμφάνιση στην Ολομέλεια από τον πρωθυπουργό.
Κατά πλειοψηφία πέρασε το αντεργατικό και απεργοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής πλειοψηφίας που είχε ζητήσει από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν μόνο οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δείτε: Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων στην Κρήτη για το νομοσχέδιο – έκτρωμα (Φωτο)
Στους δρόμους ξανά όλη η χώρα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου (Βίντεο & φωτο)
Ημέρες κατά τις οποίες η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με βασικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας, αλλά και την υπουργό Παιδείας, έκλεισαν τα αυτιά τους στις διαμαρτυρίες και επιβεβαίωσαν πως, όπως και το ίδιο το νομοσχέδιο, δεν βρίσκονται στην πλευρά των εργαζομένων.
Επίλογος Χατζηδάκη με αυτοαποθέωση
Ο τελευταίος λόγος ανήκε, όπως προβλέπει η διαδικασία στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος επανέλαβε ότι το νομοσχέδιό του είναι ένα «μεγάλο βήμα μπροστά που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο και είναι μια παρέμβαση που ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να κάνει μια… ανασκόπηση της πολιτικής του καριέρας, επιχειρώντας να απαντήσει στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε και κάνοντας αναφορές στις πωλήσεις της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων και τις τελευταίες του ενέργειες στη ΔΕΗ.
«Για μένα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι όμως ακόμα περισσότερο, αυτό το νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο υπουργός Εργασίας.
«Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου»
Η σημερινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ενδεικτική, καθώς, αφού υπερασπίστηκε τις βασικές απεργοκτόνες και ανεργατικές διατάξεις, επιχείρησε να κατασυκοφαντήσει το απεργιακό και συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ απάντησε με προκλήσεις και εξυπνακισμούς στους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατά τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη την… τιμητική του είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό, στην προσπάθειά του να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει «βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτό το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση».
Υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει διγλωσσία στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ, για να ικανοποιήσει το ακραίο του ακροατήριο, έσπευσε ξανά να αναφερθεί στον Παύλο Πολάκη λέγοντας «ο μεγάλος επιστήμων και γνώστης των εμβολίων κ. Πολάκης λέει πώς βρήκαμε τόσο γρήγορα εμβόλια. Το στηρίζετε αυτό, κ. Τσίπρα; Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνετε είναι να έρθετε και να αποδοκιμάσετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
Θέλοντας να εμφανίσει ξανά ως «αναβάθμιση» τις σκληρές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
«Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς διά της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών. Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό, πρωτίστως για τη νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο» σημείωσε.
Στο άνοιγμα της πρωτολογίας του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επιτέθηκε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο. «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.
Στον πρώτο γύρο ομιλιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασυκοφάντησε το απεργιακό κίνημα επιβεβαιώνοντας το όραμα της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις απεργίες, αφού αρχικά είπε ότι «γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών» άρχισε τα κλισέ περί «κανόνων στη ζούγκλα» ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν το νομοσχέδιο τους κατέταξε στους οπαδούς «της συντήρησης και της καθήλωσης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις «δέκα τολμηρές τομές» του νομοσχεδίου που «θωρακίζουν τους εργαζόμενους». Τομές που «βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης», όπως είπε.
Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου.
Η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει κάποιο όριο
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι πως όλη η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη κατά την πανδημία, υπογραμμίζοντας την διχαστική αντιπολιτευτική γραμμή που είχε ακολουθήσει η Ν.Δ. στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε «δεν έχετε καταλάβει ότι επί 1,5 χρόνο η αντιπολίτευση ήταν στο σύνολό της εποικοδομητική και προσπάθησε να πείσει τον κόσμο για τον περιορισμό κάποιων δικαιωμάτων τους. Κυβερνάτε δύο χρόνια. Και η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει και ένα όριο».
«Αντί να πείτε συγγνώμη στους νέους που τους δώσατε μόνο ένα εμβόλιο. Αντι να ζητήσετε συγγνώμη βάζετε κάτω από τη γλώσσα την ίδια καραμέλα. Ο Πολάκης, είπε να δοθεί το εμβόλιο στους νέους ανθρώπους, ο Πολάκης είπε συγγνώμη λάθος και απέσυρε το εμβόλιο για τους κάτω των 60; Τάζατε θέσεις στα ψηφοδέλτια στους επιστήμονες» σημείωσε στην ομιλία του για να προσθέσει ότι η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη της στους επιστήμονες.
Επιστρέφοντας στην αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει και επισήμανε «κρύβετε την ουσία του, κρύβετε τη μεγάλη επιδίωξη των εργοδοτικών οργανώσεων και του ΣΕΒ, έρχεστε εδώ χωρίς πίεση για να περάσετε τις ατομικές συμβάσεις».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός, ανέφερε «εμείς υπηρετούμε τους εργαζόμενους και όχι τις επιχειρηματικές ελίτ. Τι είδους κοινωνικός αυτοματισμός είναι αυτές με τις απεργίες; Η Ν.Δ. είναι ακόμη αυτή η παλιά Δεξιά».
«Δεσμευόμαστε αυτό το νομοσχέδιο να το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική για υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αρχιερέα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη» για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου. «Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αποτελούν «δυσφήμηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται» εξηγώντας πως «απαξιώνονται τα συνδικάτα, όλες οι κοινωνικές οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συνίσταται στην λογική: «Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, χωρίς καμία προστασία». Επισήμανε ότι «φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο». Τόνισε ότι με τις διατάξεις του «καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία (…)».
Άλλο ένα παράδειγμα της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης
Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
«Αντεργατικά μέτρα που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο»
Σε πολύ υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Ολομέλεια.
«Καληνύχτα σας κύριε Χατζηδάκη»
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε την επίθεση κατά μέτωπο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για το τι θα ακολουθήσει.