Σκληρή «μάχη» δίνεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για το αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί η τριήμερη συζήτηση ενώ το απόγευμα αναμένεται και η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση στη Βουλή:
«Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω»
Την αρχή έκανε η η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά που μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες, εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας στην οποία γίνεται κανόνας η ασυδοσία».
«Σβήνετε μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών», τόνισε. «Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω», εκτίμησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία ξεκινώντας την τοποθέτησή της στη Βουλή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως η λέξη μεταρρύθμιση έχει γίνει συνώνυμο της ανασφάλειας.
Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ξεπληρώνει «προεκλογικά γραμμάτια».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αντί η κυβέρνηση να προετοιμάσει την αγορά για την ψηφιακη, ρομποτική εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα αύριο στο οποίο οδηγεί πιο γρήγορα η πανδημία, οδηγεί την αγορά σε μια «πλήρως απορρυθμισμένη εργασία». «Αρρύθμιστη ευελιξία, ό,τι ζητά ο ασύδοτος εργοδότης που οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας», είπε. «Δουλειά με 4ωρα και 8ωρα και διάλειμμα ενδιάμεσα», πρόσθεσε. «Δουλειά και τις Κυριακές», τόνισε.
«Οι εργαζόμενοι αναστατώνονται από απεργίες»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο πριν τις 12.30 για να υποστηρίξει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την ώρα που έξω από τη Βουλή από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις εναντίον αυτών των μεθοδεύσεων στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας. Σημειώνεται ότι ακόμη και επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά δήλωναν το πρωί «καλά κάνουν και απεργούν», για όσους κινητοποιούνται στην ακτοπλοΐα εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων. Οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένο να κορυφωθούν όταν θα έρθει η ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, το βράδυ της Τετάρτης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε επιτιθέμενος στην Φώφη Γεννηματά που είχε μόλις κατέβει από το βήμα, καθώς έχει κοστίσει σημαντικά στην ΝΔ το γεγονός ότι δεν είχε ούτε καν το ΚΙΝΑΛΛ, χρήσιμο συνοδοιπόρο στο παρελθόν, να υποστηρίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Της απέδωσε «κρεσέντο μηδενισμού» και «ξεπερασμένα κλισέ», χρησιμοποιώντας μάλιστα -για να κάνει μία σύνδεση με την σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ- την γνωστή ρήση ότι μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου οι πολίτες τελικά επιλέγουν το πρώτο.
Αμέσως μετά, έκανε πρακτικά απολογισμό της καταστροφικής περιόδου των μνημονίων και της πανδημίας, σαν να ήταν αντιπολιτευόμενος. Όπως ανέφερε, δεν δηλώνεται (πλήρως ή εν μέρει) το ένα τέταρτο της απασχόλησης στη χώρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αμείβονται λιγότερο και να στερούνται την κοινωνική ασφάλιση που δικαιούνται, ενώ το 63% των διαφορών σε χώρους εργασίας αφορούν την καταβολή δεδουλευμένων και τις απλήρωτες υπερωρίες. Και αντί να αναφερθεί στην υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνησή του και την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προτίμησε μία προσπάθεια διχασμού των εργαζόμενων, κάνοντας αναφορά σε «600.000 εργατοτεχνίτες που εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων».
Αμέσως μετά, ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε σε ρόλο αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι οι επαγγελματίες υπηρεσιών με ολόενα αυξανόμενη ζήτηση όπως οι ταχυμεταφορές δεν έχουν ακόμη εργασιακό πλαίσιο και ειδική προστασία. «Πληθαίνουν οι κάθε είδους διακρίσεις, απουσιάζουν τα δικαιώματα», σχολίασε, αλλά αντί να αναφερθεί στο εισόδημα, αυτό που αποτελεί τον λόγο της εργασίας των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να θεωρήσει μείζον το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τον… χρόνο, να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το πότε εργάζονται με βάση τις ανάγκες της ζωής τους. Διάνθισε μάλιστα τα παραπάνω με αναφορές σε «αλλαγές που φέρνει το αύριο» όπως η τηλεργασία, ή «ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών».
Αμέσως μετά, προχώρησε μία ακόμη πιο παράδοξη αναφορά, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι συχνά αναστατώνονται από τις ξαφνικές απεργίες! Κατά τον πρωθυπουργό (σε μία σαφή αναφορά στις μεθοδεύσεις εναντίον των ναυτεργατών τις τελευταίες εβδομάδες) ακόμη και αν κηρυχθούν παράνομες πραγματοποιούνται «από λίγους εις βάρος των πολλών». Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, δεν είναι οι μισθοί πείνας, η ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν, ή να ζητούν υπερωρίες που δεν θα πληρώνουν, αλλά τα παραπάνω, που συνιστούν «ζούγκλα της αγοράς» και «εργασιακό Μεσαίωνα», από τον οποίο επιδιώκουν να σώσουν την Ελλάδα «δέκα τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο», κάνοντας εκτενή αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που όπως παραδέχθηκε έχει εφαρμοστεί πιλοτικά ήδη από το ΠΑΣΟΚ «αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά», την άδεια πατρότητας με προστασία του πατέρα από απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες.
«Χρειάστηκε μπόλικο θράσος για να φέρει η κυβέρνηση ένα τέτοιο νομοθέτημα στη Βουλή»
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τις ανατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Είναι αλήθεια πως για να φτάσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης σήμερα εδώ στη Βουλή να νομιμοποιήσετε αυτό το τερατούργημα που ονομάζεται εργασιακό νομοσχέδιο, έχετε επιστρατεύσει μπόλικο θράσος. Μόνο ψέματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να επιβάλλεται τα τόσα αντεργατικά μέτρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.
«Ακόμα και εάν οι βουλευτές σας, πρόσθεσε, ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο – σκουπίδι, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Καταργείτε το οκτάωρο και περιορίζετε τη συνδικαλιστική δράση, ξεπεράσατε σε σκοταδισμό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία του λαού εάν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μπορεί όχι απλώς να αχρηστεύει αυτό το νομοθέτημα, αλλά να πάρει και τη ζωή του στα χέρια του. Τον φόβο τους να έχετε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα η κυβέρνηση επιχειρεί «να στήσει στο απόσπασμα και το απεργιακό δικαίωμα» ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας υπογράμμισε: «Μας λέει ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης πως οι ρυθμίσεις αυτές, που φέρνει σήμερα, ισχύσουν στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ, αυτό λέμε και εμείς, ότι είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και πρόσθεσε: «Αναγράφετε στο νομοσχέδιο το εξής εξωφρενικό: Ότι οι δύο επιπλέον ώρες πέραν του οκταώρου, δεν θα πληρώνονται αλλά θα μετατρέπονται σε ρεπό. Ξέρετε τι θα είναι αυτές οι παραπάνω δύο ώρες δουλειάς; Δανεικά και αγύριστα που λέει και ο λαός μας, ή όταν και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή οι δουλειές και τα κέρδη του μεγαλοεργοδότη, τότε ναι, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν και το ρεπό τους. Παραλίγο να μας πείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν καν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ότι περιμένουν ήδη στο γραφείο του προϊσταμένου να υπογράψουν τις επιπλέον ώρες εργασίας».
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση «τα αναγάγει όλα στην ατομική ευθύνη και στην ελεύθερη βούληση του εργαζομένου. Στους χώρους της δουλειάς όμως δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζομένου, αλλά η εντολή του εργοδότη. Μια καθαρίστρια, δηλαδή, σε ένα εργολαβικό συνεργείο που θα διαπραγματευτεί μόνη της με τον εργολάβο για να δουλέψει δέκα ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αυτή ελεύθερα θα επιλέξει δηλαδή; Ένας νέος εργαζόμενος που θα του πει ο εργοδότης: ή θα κάνεις αυτό που σου ζητάω ή περιμένουν πολλοί άλλοι απέξω για να πάρουν τη δουλειά σου, πιστεύετε ότι ελεύθερα θα επιλέξει;».