Η κυβέρνηση δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά επί της ουσίας κινείται μεθοδικά, ώστε να σβήσουν μικρές επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμενόταν να απευθυνθεί σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είχε ισχυριστεί, για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία, κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι από το πρόγραμμα αποκλείονται οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων. Αυτό συμβαίνει γιατί τίθενται, ως προϋποθέσεις ένταξης, τόσο η απασχόληση προσωπικού, τουλάχιστον ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, όσο και η ενεργή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων αυτών (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας.
Τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ), με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα) και συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, αφού εκεί βρίσκουν απασχόληση τα μέλη της οικογένειας.
Συνεπώς, με τη θέσπιση αυτών των κριτηρίων, τα μικρά καταλύματα μένουν εκτός της ‘Επιδότησης παγίων δαπανών’ και του ‘Μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης’.
Για τους παραπάνω λόγους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση, με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας, Τζάκρη Θεοδώρας, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας να επανεξεταστεί το κριτήριο της απασχόλησης του προσωπικού, προκειμένου να ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021-27, το σύνολο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων, που κατά κύριο λόγο είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι Βουλευτές αιτούνται να εξεταστεί η αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης στο 20% του κύκλου εργασιών του 2019, αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου η ενίσχυση να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες επαναλειτουργίας των μικρών αυτών οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων.