Ανακοίνωση από την θεματική ομάδα Οικονομίας των Πράσινων:
Σοβαρά ερωτήματα έχει δημιουργήσει η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα για τους κυβερνητικούς κλιματικούς στόχους του 2030, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο.
Για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών στόχων του 2030 ο υπουργός είχε πει: «Άρα, το 61% που είχαμε αρχικά καθορίσει να συμμετέχουν οι ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας αναμένεται να αυξηθεί, ίσως ξεπεράσει και το 67%»
Όμως:
- Οι αρχικοί ευρωπαϊκοί στόχοι του 2014 για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με το 1990, αναβαθμίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 31%: σε μείωση -55% αντί του αρχικού -42%.
- Στην κυβερνητική τοποθέτηση, η αντίστοιχη διεύρυνση στο μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, φθάνει μόλις το 10%: από 61% στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), «αναμένεται να αυξηθεί» σε 67%. Όμως οι νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι απαιτούν μερίδιο ΑΠΕ πάνω από 80% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τεκμηριώνεται και σε ειδικές μελέτες.
Δύο ενδεχόμενα μπορεί να υπάρχουν γι’ αυτή την απόκλιση:
- Είτε ο υπουργός έκανε απλώς ένα αριθμητικό λάθος. Στην περίπτωση αυτή προκαλεί εντύπωση, που μια τέτοια απόκλιση πέρασε ασχολίαστη και από όλη την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, δείχνοντας προφανώς πόσο επιφανειακά παρακολουθούν σοβαρά θέματα όπως η κλιματική κρίση.
- Είτε η κυβέρνηση ξέρει καλά τι λέει και έχει σχέδιο υπέρ του αερίου και στην ηλεκτροπαραγωγή, πολύ πέρα από τα στενά περιθώρια που αφήνουν η κλιματική κρίση και οι ευρωπαϊκοί στόχοι: οι τελευταίοι δεν είναι συμβατοί με μερίδιο μη ανανεώσιμης ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 12-17% το 2030. Με τα ποσοστά στην ομιλία Σκρέκα, όμως, το μερίδιο αυτό φθάνει στο 33%, τουλάχιστον διπλάσιο από τα διαθέσιμα περιθώρια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα έκανε ανέφικτη την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων, η σιωπή της αντιπολίτευσης θα ήταν απλώς ένδειξη επικίνδυνης διακομματικής συναίνεσης.
Μια εβδομάδα μετά τη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αισθανθεί την ανάγκη να διευκρινίσει, τι από τα δύο ισχύει: το νέο κόμμα των Πράσινων θέτει το ερώτημα δημόσια, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει μια υπεύθυνη και καθαρή απάντηση.
Τα μέτωπα της κλιματικής κρίσης είναι αμείλικτα και δεν χωρούν αλχημείες.
- Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε ως «κόμμα του λιγνίτη και των εξορύξεων υδρογονανθράκων», σωρεύοντας αδιέξοδα για τη χώρα και ιδίως τις λιγνιτικές περιοχές.
- Η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι πολιτεύεται ως «κόμμα του αερίου» σε βάρος του μέλλοντος της χώρας. Αυτή τη στιγμή προωθούνται συνολικά 7 επιπλέον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από αέριο, όταν επίσημα χείλη επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος το πολύ για δύο.
Για την υπεράσπιση λοιπόν του κλίματος, της φύσης και της κοινωνίας, είναι η ώρα να έρθει στο προσκήνιο ένας αυτόνομος, ενωτικός πράσινος πόλος.