“Προχωράμε νομίζω με πολύ μεγάλη επισφάλεια. Η κυβέρνηση πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί το άνοιγμα κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. Και κυρίως βασιζόμενη σε μια διαγνωστική μεθοδολογία, όπως είναι τα self test, η οποία είναι αδοκίμαστη, δεν έχουμε δεδομένα και αξιολόγηση της αξιοπιστίας τους στη χώρα μας, αλλά ούτε και σε άλλες χώρες, και θεωρώ ότι πραγματικά μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης επισφάλειας” δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
“Άκουσα χθες τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Κοντοζαμάνη, σε ένα επιστημονικό συνέδριο, και είπε ότι η πανδημία βαίνει προς το τέλος της. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Θεωρώ ότι δίνουν λάθος μήνυμα. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εφησυχασμού και μειωμένων, ας πούμε, στάνταρτ, στην επανέναρξη κρίσιμων τομέων” τόνισε.
“Η πανδημία συνεχίζει να μας δείχνει τα δόντια της. Ανησυχώ ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν θα είναι κύμα με την επιδημιολογική έννοια, οι ειδικοί το προσδιορίζουν για κάποια στιγμή προς το τέλος του καλοκαιριού προς το Φθινόπωρο, ένα τέταρτο δηλαδή επιδημικό κύμα, αλλά ότι υπάρχει κίνδυνος αναζοπύρωσης τοπικών εστιών, μιας έξαρσης κρουσμάτων ιδιαίτερα μετά που θα προκύψει το αποτύπωμα της περιόδου του Πάσχα και της επανεκκίνησης της εστίασης και του τουρισμού, νομίζω ότι πρέπει να το περιμένουμε” σημείωσε.
“Θέλω να θυμίσω ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Σωτήρης Τσιόδρας, σχεδόν έναν μήνα πριν σε μια ομιλία του σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, είχε εμφατικά αναφερθεί στο αρνητικό παράδειγμα της Χιλής, όπου τότε με 35% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 48%, είχε 1,2 εκατ. κρούσματα και 27.000 νεκρούς. Επειδή ακριβώς προσπαθώντας να ανοίξει και να πετύχει το τουριστικό ρεύμα του Γενάρη, χαλάρωσε πάρα πολύ, υπήρξε κλίμα θριαμβολογίας τότε από την κυβέρνηση, άνοιξαν ανεξέλεγκτα τα πάντα και οδηγήθηκαν σε μια δραματική επίπτωση. Δεν θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια εξέλιξη στη χώρα μας. Είναι ένα αρνητικό παράδειγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, θεωρώ ότι είναι λάθος αυτή η συζήτηση ότι η είσοδος των επισκεπτών στη χώρα μας μπορεί να γίνεται είτε με αρνητικό τεστ είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρέπει να γίνεται με αρνητικό μοριακό τεστ, τελεία” τόνισε.
“Και στους εμβολιασμούς τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται, δεν υπάρχει success story” ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας.
Ακούστε το ηχητικό:
Ξανθός στον Realfm 97,8: Η είσοδος των επισκεπτών πρέπει να γίνεται με αρνητικό μοριακό τεστ