Ξεπερνά και το 80% σε περιοχές της χώρας η καθίζηση τζίρου στους δύο νευραλγικούς για την οικονομία κλάδους
Το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι νευραλγικοί για την οικονομία κλάδοι εστίασης και καταλυμάτων καταδεικνύουν στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς καταγράφουν δραματική καθίζηση τζίρου. Αυτή ανήλθε, αντίστοιχα, σε 55,4% και 68,6% τον Φεβρουάριο και αθροιστικά στα 117,68 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές ο τζίρος υποχώρησε άνω του 80%, καθιστώντας καίρια και επίκαιρη την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα εστίασης με τους προβλεπόμενους κανόνες και τις πρέπουσες αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα υπέρ του ανοίγματος τάσσονται και βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων με διπλογραφικά βιβλία για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση υποχώρησε τον Φεβρουάριο στα 24,60 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 68,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όταν είχε ανέλθει σε 78,22 εκατ. ευρώ. Η πτώση δηλαδή ανήλθε σε 53,62 εκατ. ευρώ. Από γεωγραφικής πλευράς, μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου υπερέβη και το 80% και εκτινάχθηκε στο 83,9%. Ακόμη και η μικρότερη μείωση, η οποία παρατηρήθηκε στη Μύκονο, ξεπέρασε το ένα τρίτο σε σύγκριση με τον περυσινό Φεβρουάριο και κυμάνθηκε στο 34,1%.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, επίσης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο συμπιέστηκε στα 51,67 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μείωση σε απόλυτο μέγεθος κατά 64,06 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 55,4% σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, οπότε είχε ανέλθει στο ύψος των 115,73 ευρώ.
Από τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Μαγνησία, όπου εξακοντίστηκε στο 87%, ενώ ακόμη και η μικρότερη ποσοστιαία μείωση, η οποία καταγράφηκε στην Εύβοια, κυμάνθηκε πάνω από το 20% (23,8%).
Μιλώντας στο Mega η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επανέφερε τη σχετική πρόταση του κόμματος: «Η ρύθμιση σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να έρθει μέσα από ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης». Μάλιστα και ο συνομιλητής της, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης βλέποντας θετικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με το συντονιστικό της πρωτοβουλίας “Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης” η Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τα μέλη του συντονιστικού εξέθεσαν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση στήριξης. Οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η άρση του lockdown δεν σημαίνει και άρση των προβλημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργαζόμενων, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους.
Δερμιτζάκης: Θα προτιμούσα να έχουμε “Πάσχα στο χωριό” – Αν είχε ανοίξει η εστίαση δεν θα είχαμε κορονοπάρτι
Σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα, την ανησυχία για τα πάρτι στις πλατείες και τον προβληματισμό για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως είπε στο MEGA, “νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-test για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα». Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».
«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Η Ελβετία που έχει μείνει πολύ πιο ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, φτάνει να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε νεκρούς με την Ελλάδα. Η ισορροπία που βρέθηκε από το Δεκέμβριο και μετά ήταν να απαγορευτούν κάποια πράγματα, αλλά να υπάρχει εύρος επιλογών. Το click-away λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια», εξήγησε ο ίδιος. Αναφορικά με τον προβληματισμό για τα κορονοπάρτι στις πλατείες, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «Τα κορονοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δε θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δεν θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».
Για τα εμβόλια
Μιλώντας, τέλος, για τον προβληματισμό γύρω από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «Οι αποφάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, και το όφελος για τους εμβολιασμένους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να πάθε κάποιος σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το να πάθει κάτι από το εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή το να κάνεις το εμβόλιο, και της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν αυτές τις επιλογές λέω να πάνε να το κάνουν. Ανησυχώ για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν ακόμα, παρά το ότι είχαν την επιλογή ηλικιακά. Για να έχουμε προστασία το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Ο κορωνοϊός θα ξαναέρθει εάν οι εμβολιασμένοι είναι 40-50%».