Κοινοβουλευτική παρέμβαση για να επιστραφούν τα υπέρογκα ποσά, που δόθηκαν μέσω του προγράμματος “ΣυνΕργασία”, λόγω κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, με το νόμο 4690/20, θεσπίστηκε ο μηχανισμός “ΣυνΕργασία”, με πρόβλεψη για την καταβολή του 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, βάσει του οποίου τους καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση, χωρίς ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο να προβλέψει ανώτατο όριο (πλαφόν) μισθού.
Συνέπεια αυτού ήταν, από τις 15 Ιουνίου 2020, να καταβληθούν υπέρογκες ενισχύσεις με δόλιο τρόπο, έως και τον Δεκέμβριο του 2020 οπότε με καθυστέρηση θεσπίστηκε πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.
Η ασάφεια αυτή, άφησε ανοιχτό παράθυρο σε ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι δήλωσαν κατά το διάστημα της αναστολής εργασίας τους, υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα “ΣυνΕργασία”, ακόμη και της τάξεως των 60.000 και 80.000 ευρώ, με σκοπό να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η επιδότηση να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως.
Μετά την διαπίστωση των περιστατικών αυτών και αφού το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά, από την παράλειψη νομοθέτησης πλαφόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 και ενώ ήδη το πρόγραμμα “ΣυνΕργασία” είχε εφαρμοστεί για 6 ολόκληρους μήνες, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.
Η διάταξη όμως του ν. 4764/2020 που θέσπισε το όριο αυτό, ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή από 23/12/20. Συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για όλο το προηγούμενο διάστημα των έξι μηνών, που υπήρξαν περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων, άνω του -με καθυστέρηση- θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού, από ψευδείς δηλώσεις, ως προς το ύψος του μισθού εργαζομένων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει πόσες είναι οι περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων άνω του με καθυστέρηση θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού και ποιό το συνολικό ποσό που έχασε το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον πόσο υπολογίζεται ότι είναι συνολικά το ποσό που δόθηκε ως ενίσχυση σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Ακόμη, επιθυμούν να μάθουν πότε και με ποια διαδικασία θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών αυτών στα δημόσια ταμεία, αλλά και αν Θα καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες για αυτή την “κακή” νομοθέτηση, η οποία κόστισε, άγνωστο μέχρι σήμερα τεράστια χρηματικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο.
Τέλος για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση στοιχείων, για όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών ή υπόπτως υπέρογκων μηνιαίων αμοιβών εργαζομένων σε αναστολή, που έχουν εντοπιστεί, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.