Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή
Με πλήρως τεκμηριωμένη κριτική για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε μια ακόμα τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο ν/σ με θέμα «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε με δυο βασικές παρατηρήσεις:
Η πρώτη αφορούσε την τροποποίηση που έφερε αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, με την οποία αλλάζει άρδην μια κεντρική νομοθετική παρέμβαση του παρελθόντος, με πολύ καλά αποτελέσματα, η οποία αφορά τον τρόπο ελέγχου των έργων που έχουν ενταχθεί σε Αναπτυξιακούς Νόμους. Με την αλλαγή που αποφάσισε η Κυβέρνηση, δίνεται πλέον η δυνατότητα να ορίζονται οι ελεγκτές με απλή Υπουργική απόφαση, χωρίς να δίνονται απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως: Ποιος και με ποιες διαδικασίες θα συστήνει τα όργανα ελέγχου; Πως θα εξασφαλίζεται το τυχαίο, απρόσωπο και αδιάβλητο στη συγκρότησή τους; Πώς θα αποφεύγεται η καθυστέρηση στην περίπτωσή τους ενώ στην ισχύουσα διαδικασία αυτό δεν ήταν εφικτό; Η ανάθεση σε ελεγκτικές εταιρείες, με τι κριτήρια θα γίνεται; «Νομοθετείτε σήμερα και δεν έχετε προνοήσει για τα κριτήρια; Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, γίνεται αντιληπτό διαφορετικά. Τώρα πρέπει να υπάρξουν τα κριτήρια. Ειδάλλως ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω επίπλαστων πιστοποιήσεων. Επαναφέρεται μια παθογένεια προηγούμενων δεκαετιών, που μας οδήγησε στην κρίση χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορούσε τις τροποποιήσεις στην εφαρμογή e-katanalotis, αλλαγές που μαρτυρούν την ταύτιση των θέσεων της Κυβέρνησης με αυτές του Σ.Ε.Β. και αποδυναμώνουν την κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος, που είναι να παρέχει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει όπου διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφερόμενος στον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου, τόνισε αποτελεί, κατά το πλείστο μέρος του, επέκταση του νόμου 4442/2016 που ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη σταδιακή απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας. Γεγονός που όπως ανέφερε «Αποτυπώνει, τουλάχιστον σε γενικό επίπεδο, μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο εγχείρημα της απλοποίηση της αδειοδότησης. Παρόλα αυτά όμως, οι πολιτικές διαφορές παραμένουν ευδιάκριτα και σε αυτό το νόμο, αφού για τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από όλα την ασφάλεια δικαίου και το δημόσιο συμφέρον, ενώ για τη ΝΔ, το «όραμα» της απελευθέρωσης των αγορών συχνά θυσιάζει την δημόσια ασφάλεια σε αυτόν το βωμό.».
Τέλος, ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που είτε περιέχουν ασάφειες και δύναται να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς σκοπούς (όπως το άρθρο 19 που ορίζει ζητήματα σφράγισης ξενοδοχείων) είτε καταστρατηγούν το δημόσιο συμφέρον (όπως το άρθρο 55 για τις θυρίδες υποστήριξης υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου που ήδη υπάρχουν σε ιδιωτικούς χώρους και πλέον θα μπορεί να εγκατασταθούν και σε δημόσιο χώρο, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό ως προς τη χωροθέτηση τους), είτε αφορούν τα Βιομηχανικά Πάρκα, ζητήματα που έχουν ήδη εγείρει πλήθος αντιδράσεων.