Το μαύρο άσπρο έκανε για το αντεργατικό νομοσχέδιο ο Κ. Μητσοτάκης

“Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας”

Μια μαγική εικόνα παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για το νέο ν/σ για τα εργασιακά, χρησιμοποιώντας αλχημείες και παραπειστικά στοιχεία.

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με τον τρόπο αυτό παρέκαμψε τις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο, εξωραΐζοντας το γεγονός ότι ουσιαστικά μετατρέπει το 8ωρο σε 10ωρο και ότι παραπέμπει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων σε μια ατομική διαπραγμάτευση.

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ». Μια απολύτως παραπλανητική εικόνα για το τι αλλάζει δηλαδή, σε μια προσπάθεια να γίνει το μαύρο άσπρο και να παραπληροφορηθούν οι πολίτες.

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας ψευδώς: «Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

Δείτε επίσης: Αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Δεκάωρο με αμοιβή οκταώρου, συλλογικές συμβάσεις και συνδικάτα στον πάγο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί