Παρέμβαση Ανδρέα Ξανθού στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας
«Το ερώτημα προφανώς δεν είναι ποιος είναι με τη φωτεινή και ποιος με τη σκοτεινή και νόθα γνώση, όπως είπε ο εισηγητής της Ν.Δ.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει επίγνωση ή αγνόηση της πραγματικότητας και πολύ περισσότερο αν υπάρχει υποτίμηση κινδύνου και ωραιοποίηση της πραγματικότητας;;
Αυτό απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει ένα τρομακτικό αδιέξοδο, βιώνει το αποτέλεσμα μιας συνολικά αποτυχημένης διαχείρισης, η οποία παρά τα παρατεινόμενα λοκ νταουν δεν έχει καταφέρει ούτε να ελέγξει τη διασπορά του ιού, ούτε να στηρίξει το σύστημα υγείας και την πραγματική οικονομία.
Και αυτό παράγει πολιτική ευθύνη, η οποία αποτιμάται και προσμετράται πλέον από την κοινωνία.
Η Κυβέρνηση εν όψει αυτού του αδιεξόδου δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Έχει χάσει τον έλεγχο, πρωτίστως στο υγειονομικό πεδίο.
Και ο βασικός λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Βγήκε στην εξουσία εξαγγέλλοντας άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργία ζωτικού χώρου για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ήρθε η πανδημία και σας αναγκάζει να στηρίξετε σε κάποιο βαθμό το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά επειδή δεν το πιστεύετε, επειδή έχετε μεροληψία υπέρ του ιδιωτικού τομέα και είναι χαρακτηριστικό πως τον ενσωματώνετε στη διαχείριση της πανδημίας.
ΜΕ διαφορετική ταχύτητα, με χαριστικές ρυθμίσεις, με διπλάσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών όχι με βάση πόσους θα νοσηλευθούν, αλλά τι κλίνες θα δεσμεύσουν.
Απέναντι σε αυτή τη δυσκολία τι κάνετε; Επικοινωνιακή φυγή διά της αυτοεξέτασης. Αντί να παρέμβετε στη μαύρη τρύπα που ήταν η επιδημιολογική επιτήρηση, αναθέτετε αυτή την ευθύνη στον πολίτη παρουσιάζοντας τα self tests ως το «κλειδί ανοίγματος» της οικονομίας
Αντί να προχωρήσετε σε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους με αναβαθμισμένη παρουσία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας (pcr και rapid σε ΕΟΔΥ, νοσοκομεία) χρησιμοποιείτε μία πολιτική επιλογή που είναι υγειονομικά επισφαλής.
Το ίδιο το ECDC υποστηρίζει ότι τα self tests μπορούν να έχουν έναν πολύ συμπληρωματικό ρόλο
Και όλα αυτά με παράκαμψη του Υπουργείου Υγείας και τον εποπτευόμενων φορέων του.
Και έρχεστε με σχετική ρύθμιση που αφορά την κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις να αυτό-αναιρεθείτε όταν θεσπίζετε υποχρέωση για αρνητικό μοριακό τεστ 48/72 ώρες πριν, που προφανώς είναι η ασφαλής επιλογή.
Αυτό που θεσμοθετείτε για τις ένοπλες δυνάμεις να το κάνετε για όλους τους χώρους εργασίας, για τον κόσμο που δουλεύει στα εργοστάσια, για τον κόσμο που δουλεύει στα μαγαζιά, για τον κόσμο που θα δουλέψει αύριο στον τουρισμό για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, για τους εκπαιδευτικούς, για τους πάντες.
Θεσμοθετείτε τη διενέργεια και rapid test στα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά την τεκμηριωμένη αντίδραση και ανασφάλεια των φαρμακοποιών. Πως θα είναι υποχρεωτικό κάτι που στηρίζετε στην εθελούσια συμμετοχή του πολίτη;
Και μια τελευταία κουβέντα σχετικά με τι πρέπει να κάνουμε.
Αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και για να σωθούν ανθρώπινες ζωές χρειάζεται
- μία ελάχιστη πολιτική συνεννόηση, άρα δεν μπορούν να γίνονται κινήσεις πόλωσης και διχασμού όπως η χθεσινή
- Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης συμφωνημένο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Έμφαση στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού και πρωτογενής πρόληψη
- Ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι ενέργειες σαν τη σημερινή, όπου εκδικητικά απομακρύνεται συμβασιούχος γιατρός από τη ΜΕΘ του ΣΩΤΗΡΙΑ
- Επιτάχυνση των εμβολιασμών
- Πρόσβαση στα νέα φάρμακα
- Συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας
- Στήριξη της πραγματικής οικονομίας
- Πολύ προσεκτική και σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων»
Το video της παρέμβασης του Α. Ξανθού: