Ανατροπές και εκπλήξεις στα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Σημαντικές αλλαγές και ανατροπές σημειώνονται ως προς τα ενεργειακά έργα που συμπεριλαμβάνονται στην τελική λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης των ενεργειακών project, που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως αύριο Τετάρτη, φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες του Χάρη Φλουδόπουλου για το Capital.gr, τα 5 με 5,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων το ύψος των έργων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες των έργων του RRF (recovery and resilience fund).
Η μεγαλύτερη ανατροπή, αφορά στα δύο μεγάλα έργα διασυνδέσεων, την διασύνδεση Αττικής Κρήτης και την 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που βγαίνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που ούτως ή άλλως θα υλοποιηθούν και μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που έχει ήδη γίνει σε μεγάλο ποσοστό.
Για παράδειγμα η διασύνδεση Κρήτης Αττικής ύψους 1 δις. ευρώ έχει ήδη διασφαλίσει πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ έχει κινηθεί η διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από το ΕΣΠΑ ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αντίστοιχα στη διασύνδεση των Κυκλάδων το προς χρηματοδότηση υπόλοιπο φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη έργο που “κόπηκε” από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, από το ΔΕΣΦΑ. Το έργο ωστόσο, που είναι ενταγμένο στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή, θα υλοποιηθεί κανονικά και ανάλογα με το κόστος της χρηματοδότησης θα επηρεαστεί και το ύψος των τελών χρήσης.
Τέλος εκτός έμεινε η χρηματοδότηση των διμερών πράσινων συμβάσεων (PPAs) μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ, ένα project για το οποίο υπήρχαν αρχικές προσδοκίες ότι μέρος του θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το RRF.
Στα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες τρία διαφορετικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια: το πρώτο είναι το “εξοικονομώ – αυτονομώ” το οποίο μαζί με την ιδιωτική μόχλευση αλλά και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ξεπερνά σε ύψος τα 3 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο είναι το “εξοικονομώ” για μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Το τρίτο είναι το εξοικονομώ για δημόσια κτίρια, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η χρηματοδότηση από το RRF φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Στη λίστα των ενεργειακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένουν τα έργα του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν με 350 εκατ. ευρώ έργα βελτίωσης του δικτύου διανομής καθώς επίσης και το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
Χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ προβλέπεται να δοθεί για καινοτόμα έργα και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας ενώ ακόμη 70 εκατ. ευρώ θα δοθούν για έργα που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.
Τέλος σε εκκρεμότητα βρίσκεται η χορήγηση ποσού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες η πρόταση για χρηματοδότηση του ελλείμματος που προκλήθηκε από την πανδημία, ωστόσο παραμένει ανοιχτό και αντιμετωπίζεται θετικά να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΑΠΕ για το κόστος που αναμένεται να προκύψει στο λογαριασμό για τα νέα έργα ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο σύστημα μετά το 2021 αυξάνοντας τις εκροές του λογαριασμού.