Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση του 1821, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Κρήτης έχει προγραμματίσει σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων, την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, ώρα 18:00-20:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Η Εκπαίδευση και η Ελληνική Επανάσταση του 1821». Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά Στρογγυλό Τραπέζι, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης στο πλαίσιο του επετειακού έτους, στο οποίο θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι εισηγητές και εισηγήτριες γνωστοί πανεπιστημιακοί καθηγητές:
- Κατερίνα Δαλακούρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Διαφωτισμός και παιδεία: το “όραμα”, οι σχεδιασμοί και η εκπαιδευτική πράξη (1780-1840)»
- Ελένη Φουρναράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, «”Μην αμελήσετε την παιδείαν των αγαπητών σας τέκνων, αρρένων τε και θηλέων”: εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στη δυναμική της Επανάστασης»
- Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Για την ενότητα του έθνους; Το εκπαιδευτικό σύστημα στην εποχή του Όθωνα»
Στην εκδήλωση οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα προσεγγίσουν τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της εποχής, την εκπαιδευτική πολιτική, τους σχεδιασμούς, την πράξη, το εκπαιδευτικό σύστημα την περίοδο του Καποδίστρια και την Οθωνική περίοδο καθώς και την επιρροή των επιλογών της εποχής εκείνης στις μετέπειτα εξελίξεις. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Η εσπερίδα θα διεξαχθεί σε αίθουσα τηλεδιάσκεψης webex και παράλληλα θα μεταδίδεται για όλους απευθείας (live-streaming) μέσω του YouTube (ιστοσελίδα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, μενού ‘’ΔΡΑΣΕΙΣ’’ ή https://pekes.pdekritis.gr/draseis ή απευθείας στο σύνδεσμο: https://youtu.be/ziMNMXx9c_k
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Για το σύνολο των δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΚΡΗΤΗΣ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης: https://pekes.pdekritis.gr
Βιογραφικά εισηγητών/τριών
Η Κατερίνα Δαλακούρα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Εκπαίδευσης και του Φύλου». Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ιστορία της Εκπαίδευσης από την Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Η ιστορική περίοδος που την ενδιαφέρει ερευνητικά είναι ο 18ος, 19ος και 20ός αιώνας και ο χώρος στον οποίο επικεντρώνεται είναι η Ελλάδα, τα Βαλκάνια καθώς και ο Οθωμανικός και ο μετα-οθωμανικός. Η ακαδημαϊκή διδασκαλία και η επιστημονική της έρευνα εστιάζεται στην ιστορία των εκπαιδευτικών θεσμών και των παιδαγωγικών ιδεών και θεωριών, την ιστοριογραφία, την μεθοδολογία της ιστορικής και εκπαιδευτικής έρευνας, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, εκδοτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχει εργαστεί ως Φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την περίοδο 1987-1998.
Η Ελένη Φουρναράκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο «Νεότερη Κοινωνική Ιστορία». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Paris 7, του Παρισιού. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Aspasia” για την ιστορία των γυναικών και του φύλου. Η ακαδημαϊκή διδασκαλία και η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνονται στη νεότερη κοινωνική ιστορία και ειδικότερα στην κοινωνική ιστορία της εκπαίδευσης, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την ιστορία της έμφυλης συγκρότησης του αστικού δημόσιου χώρου και της ιδιότητας του πολίτη, την κοινωνική ιστορία της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού και της σωματικής κουλτούρας.
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Εκπαίδευσης και Δημόσια Ιστορία». Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις διδακτορικές του σπουδές και την μεταδιδακτορική του έρευνα επικεντρώθηκε στην ιστορία της εκπαίδευσης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του ίδιου ιδρύματος και είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Το διδακτικό, εκδοτικό και ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην ιστορία της εκπαίδευσης, την ιστορία του εργατικού κινήματος και τη δημόσια ιστορία.