Προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι παρά τους εμβολιασμούς, οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί
Τα ευρήματα από την αναζήτηση προέλευσης του κορωνοϊού από την αποστολή αναζήτησης που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της αποστολής, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, εμπειρογνώμονας του Οργανισμού δήλωσε ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος προβλέπει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «την εβδομάδα της 14ης-15ης Μαρτίου».
Σύμφωνα με τον ειδικό του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, που σχολίασε δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, τόνισε οτι ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο από τον ΠΟΥ για δημοσιοποίηση προσωρινού πορίσματος. «Ελπίζαμε ότι θα βγάλουμε στη δημοσιότητα μια περίληψη… Ο γενικός διευθυντής (του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς) θα λάβει την έκθεση από την ομάδα στο εγγύς μέλλον και θα συζητήσουμε τις προτάσεις της», πρόσθεσε.
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την χαλάρωση των μέτρων lockdown
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να βάλει σε πειρασμό τις χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σημείωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή, την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.
«Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων. «Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».
Στη Βραζιλία καταγράφονται θάνατοι ρεκόρ από τον κορωνοϊό αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνει εν μέρει το πιο μεταδοτικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί.
«Η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και μια στιγμή, όπου θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας» υποστήριξε ο ο Μάικ Ράιαν.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους περιέγραψε την επιδημία στη Βραζιλία ως «πολύ, πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας διασποράς στην ευρύτερη περιοχή. «Εάν η Βραζιλία δεν σοβαρευτεί, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες της και πέραν αυτών», τόνισε.