Καθημερινές είναι, πλέον, οι διαρροές από την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα προκειμένου να μελετηθούν τα αίτια εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Κι ενώ συνεχίζονται τα ήξεις αφίξεις σχετικά με το εάν ο ιός ξέφυγε από κινεζικά εργαστήρια, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στην αποστολή εκφράζει μια ακόμη πιο ανατρεπτική άποψη.
Ο Τζον Γουότσον, μιλώντας στο BBC, εκτίμησε ότι το πέρασμα του ιού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο μπορεί να έλαβε χώρα εκτός κινεζικών συνόρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία πιθανόν να ξεκίνησε από κάποιο ζώο και να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιον «ενδιάμεσο ξενιστή».
Σε ερώτηση εάν είναι σίγουρος ότι ο ιός εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Κίνα, ο κ. Γουότσον απάντησε «όχι».
Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Πεκίνο αρνήθηκε να δώσει στον ΠΟΥ ανεπεξέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώτα της κρούσματα της COVID-19.
Αυτό ανέφερε προχθές η Wall Street Journal, επικαλούμενη επιστήμονες που έκαναν λόγο για έντονες συζητήσεις λόγω έλλειψης λεπτομερειών.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα, αναφέρει η εφημερίδα.
Σήμερα ήταν η σειρά του Reuters να φιλοξενήσει τέτοιο ρεπορτάζ, επικαλούμενο τον Αυστραλό επιδημιολόγο Ντομινίκ Ντουάιερ.
Ο επιστήμονας που συμμετείχε στην αποστολή του ΠΟΥ δήλωσε ότι του αρνήθηκαν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα αρχικά ευρήματα.
Επισήμανε ότι αντί να τους δοθούν ανεξέργαστα εξατομικευμένα στοιχεία για τους πρώτους ασθενείς, είχαν πρόσβαση μόνο σε μια περίληψη των κινεζικών δεδομένων.