Πρόεδρος ΕΚΗ: «Πολύ χειρότερη σε σχέση με τα μνημονιακά χρόνια η υπάρχουσα κατάσταση» – Η θλιβερή πρωτιά της Κρήτης στην ανεργία έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια δυστυχώς, διαπιστώθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μεταξύ εκπροσώπων της διοίκησης και των σωματείων των εργαζομένων και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Βαρδάκη.
Από την πλευρά της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Στέλιος Βοργιάς, η γ.γ. κα Ελένη Μανουσάκη, η Ταμίας κα Σούλα Σαριδάκη, ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκος Κοκολάκης, ο έφορος κ. Νεκτάριος Μωϋσάκης, το μέλος και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης και η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων κα Σοφία Καρατσάλη.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν από την πλευρά τους τα προβλήματα που τους απασχολούν, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά ότι την περίοδο της πανδημίας έχουν αποκλειστεί από τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εποχιακά απασχολούμενοι. Επιπλέον, έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης των αναγκαίων δημοσίων υπηρεσιών που συνδέονται με τους εργαζόμενους, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ και η Επιθεώρηση Εργασίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους, αφού εκτός από τον φόβο της πανδημίας, αυξάνεται συνεχώς και ο φόβος της εργασιακής ανασφάλειας.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης, υπενθύμισε αρχικά στους εκπροσώπους των εργαζομένων για τα τρία εμβληματικά εργασιακά νομοσχέδια που είχε εισηγηθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δημιούργησαν ένα δίκτυ κοινωνικής και εργασιακής προστασίας για τους εργαζόμενους. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά αποψιλώνει ένα ένα αυτά τα νομοθετήματα επαναφέροντας την εργασιακή ανασφάλεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης, ανέφερε τις προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε στη βουλή, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις στο Υπουργείο Εργασίας, για μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από τα συνδικάτα. Τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις ήταν, η διατήρηση του χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων ως εποχικές και η μείωση των απαιτούμενων ημερομισθίων των νέων επιδοτούμενων από 80 σε 50, κατ’ εξαίρεση για το 2020.
Ενημέρωσε παράλληλα τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, σχετικά με την αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργού να συνεργαστεί ώστε να δώσει λύσεις στα δύο σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη περίοδο τους εργαζομένους και προανήγγειλε την συζήτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων στη Βουλή, με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε για τα δύο αυτά ζητήματα και στις οποίες ο Υπουργός έχει την υποχρέωση να απαντήσει διαζώσης.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στην έκθεση Πισσαρίδη, που κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι θα οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας να ζήσει ξανά την εργασιακή γαλέρα που βίωσε την περίοδο 2009 – 2014.