Με υπεκφυγές απάντησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος για το ρεσιτάλ ανευθυνότητας του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, όπου έλαβε μέρος σε φαγοπότι με συνωστισμό, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και διασύροντας τη χώρα διεθνώς.
Συγκεκριμένα, η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν κατά την οπτική της κυβέρνησης υπήρξε παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Ικαρία, πού αποδίδεται η ευθύνη, εάν οι πολίτες θα μπορούσαν να φάνε ένα «πρόχειρο γεύμα» με φίλους στο σπίτι και πόσα άτομα επιτρέπεται.
Όμως, επέλεξε απλά να μας θυμίσει ότι «ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό λάβει την απόφαση να επισκέπεται την ελληνική περιφέρεια για να εκπέμψει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες σ’ αυτές τις συνθήκες και ότι οι πολίτες δεν είναι ξεχασμένοι και μόνοι».
«Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτές τις περιοδείες. Είναι συνειδητή του απόφαση να επισκέπτεται ελληνικά χωριά και νησιά. Εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ικαρία ακυρώνουν την ουσία της επίσκεψης και στην ουσία θα ήθελα να μείνουμε» υποστήριξε.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην επέδειξε ίχνος ατομικής ευθύνης, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την εισηγητική τοποθέτηση επανέλαβε ότι ο πρώτος στην επίσκεψή του τόνισε ότι «παίρνουμε μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».
«Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια» υπογράμμισε η ίδια.
Καταστράφηκαν «λίγες δόσεις» λόγω του μπλακ άουτ
Eπίσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση υποστηρίζοντας ότι «παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές και αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες.
«Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική» επεσήμανε.
Μετά τις πρωινές δηλώσεις του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι καταστράφηκαν δεκάδες δόσεις εμβολίων της Pfizer λόγω του μπλακ άουτ στην Αττική, η κ. Πελώνη ρωτήθηκε σχετικά για να απαντήσει ότι χάθηκαν λίγες δόσεις.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό επεσήμανε πως « συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.
Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.
Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών.
Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύντομα θα «ανοίξει» και η ηλικιακή ομάδα 75-79, σύμφωνα με την ίδια.
«Στήριξη σε Κύπρο, ισχυρή η συνεργασία με Ισραήλ»
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική η ίδια αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία και βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων σε μια σημαντική συγκυρία για το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που αναμένεται να συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο», τόνισε.
«Η Ελλάδα στηρίζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό καθώς και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Στη συνέχεια σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου, στις 16.45 θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Ήδη, άλλωστε, η διμερής αμυντική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δρομολογούνται τα αποτελέσματά της».
Τέλος, είπε ότι «η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ -όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο πρωθυπουργός- είναι ισχυρή, συμπαγής. Είναι αυτόφωτη και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών. Μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες έχει, επίσης, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που θα αποτελέσει ειδικό αντικείμενο συζήτησης.
»‘Το Ισραήλ’ όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ‘είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού του έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στη χώρα μας’».