Το τελειωτικό χτύπημα στα πανεπιστήμια ετοιμάζεται να δώσει η Κεραμέως

Κυνική παραδοχή για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα – Φίμωση και διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων

Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών.

«Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια», σχολιάζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας.

Το τελειωτικό χτύπημα στα ελληνικά πανεπιστήμια ετοιμάζεται να δώσει η υπουργός Παιδείας. Δραματική μείωση των τμημάτων, σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς, ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις εκλογές είναι μερικά από τα «μελανά» σημεία που θα περιληφθούν σε επερχόμενο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγγελίες για ενιαίο ψηφοδέλτιο έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ολομέτωπη επίθεση στη δημόσια Παιδεία με τη θέσπιση της βάσης εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών, την εξίσωση των πτυχίων μας» λέει στην Άντυ Κουκλάδα για την Αυγή η Μελίνη Υφαντή, φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ και μέλος του bloco.

Δαιμονοποίηση κάθε πολιτικής δράσης

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί μέσω της θέσπισης ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές να φιμώσει κάθε φωνή αμφισβήτησης» τονίζει μιλώντας στην ΑΥΓΗ η Μ. Υφαντή. «Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτή της ρύθμισης σκοπός της είναι στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει και να διαλύσει τις φοιτητικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον αυτές που πηγαίνουν κόντρα στα σχέδιά της». Φυσικά, σύμφωνα με την ίδια, «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πάγιο αίτημα της παράταξης της Ν.Δ. ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τα αιτήματά του».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Μ. Υφαντή, «η στοχοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, ως κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι μια τακτική που επιχειρεί να δαιμονοποιήσει κάθε πολιτική δράση των φοιτητών και να δημιουργήσει πανεπιστήμια αποστειρωμένα και υποταγμένα στις ανάγκες της αγοράς».

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι εξαγγελίες για ενιαίο ψηφοδέλτιο έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ολομέτωπη επίθεση στη δημόσια Παιδεία με τη θέσπιση της βάσης εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών, την εξίσωση των πτυχίων μας κ.ο.κ. Σε συνδυασμό με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα πειθαρχικά στους φοιτητές, η Ν.Δ. θέλει να καταστείλει κάθε αντίδραση των φοιτητών απέναντι στο ‘Πανεπιστήμιο Α.Ε.’ που ονειρεύεται. Οι φοιτητές όμως, όπως έχει δείξει και η Ιστορία, δεν φιμώνονται και δεν εκφοβίζονται. Η απάντηση στο νομοσχέδιο Κεραμέως θα είναι μαζική και δυναμική μέχρι να νικήσουμε» τονίζει καταλήγοντας.

Φίμωση και διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων

Οι αλλαγές που έρχονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποδεικνύουν την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να ισοπεδώσει το φοιτητικό κίνημα, να φιμώσει τον πυρήνα αντίστασης στις σχολές και φυσικά να διαλύσει ό,τι απέμεινε όρθιο από τη δημόσια εκπαίδευση.  Όπως είπε η υπουργός Παιδείας τις προάλλες σε συνέντευξή της, οι παρεμβάσεις αφορούν την επαναφορά των Συμβούλων Ιδρύματος με διοικητικές αρμοδιότητες, ενώ θα προχωρήσει και η θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά μετά το 1974. Η υπουργός, σε σύμπλευση με την ακροδεξιά ρητορική των κυβερνητικών στελεχών, επιλέγει να ανοίξει μέτωπο με τη νέα γενιά καταλύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις συνελεύσεις, την πολυφωνία.

Επιπρόσθετα, αυτό που η Ν. Κεραμέως ονόμασε «ανάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη», που είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και η επισήμανση πως «τα τμήματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 460 και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων» δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει πληθώρα ολιγομελών τμημάτων -ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο-, πράγμα που έρχεται να «δέσει» με τη μείωση των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω της θεσμοθέτησης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, η υπουργός είπε ότι θα διευκολύνει τη σύμπραξη των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς. Αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει δίοδος ώστε πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό με συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση των ελληνικών ΑΕΙ.

Κυνική παραδοχή για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα

«Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε για να επιβεβαιώσει ότι ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών» σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως «θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της Ν.Δ., και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια». «Φαντάζεται πραγματικά η Ν.Δ. ότι μπορεί με την απειλή τέτοιων ρυθμίσεων να αποτρέψει τις αντιδράσεις τής νεολαίας στα σχέδιά της;  Ότι μπορεί να πείσει για τις ‘αγαθές’ προθέσεις της κατά της ‘κομματικοποίησης’ όταν έχει διορίσει στα υπουργεία τον μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μετακλητών σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση;» αναρωτιέται ο Ν. Φίλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί