«Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει όρους πειθάρχησης της κοινωνίας με πρόσχημα την πανδημία, ξέρει ότι έρχονται μέρες εκρηκτικές»
Ο πρωθυπουργός είναι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερος που δεν θέλει να αξιοποιήσει το προσωρινό “κεϋνσιανό παράθυρο” αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο έχει ανοίξει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλει να βρει χρονικό σημείο για πρόωρες εκλογές διότι ξέρει πως όσο περνάει ο χρόνος τόσο η φθορά της κυβέρνησής του θα είναι μη αναστρέψιμη.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή “Ξυπνήστε”.
Επισήμανε την τρομερή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στη Δημοκρατία, στους θεσμούς και στον δυτικού τύπου κοινοβουλευτισμό, παρουσιάζοντας ως καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την εγρήγορση και την προώθηση της πολιτικής αλλαγής με προοδευτική αριστερή διακυβέρνηση.
Όσο για την αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων, επιστρέφει το μπαλάκι στην κυβέρνηση: “Εφόσον επιλέγει εν μέσω πανδημίας να ανοίγει θέματα που προκαλούν εντάσεις θα πρέπει να τις ανεχθεί κιόλας”. Και τονίζει: “Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει όρους πειθάρχησης της κοινωνίας με πρόσχημα την πανδημία διότι ξέρει ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι εκρηκτικές και εξαιρετικά δύσκολες”.
Αναλυτικά:
—- Η κατάσταση είναι τέτοια, με τις διαρκείς αποτυχίες στρατηγικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στο επίπεδο της οικονομικής κρίσης, που δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολη και μη αναστρέψιμη, κοινωνικά και οικονομικά, αν δεν υπάρξει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Η φθορά της κυβέρνησης θα είναι διαρκής, οι κοινωνικές διεργασίες θα πυκνώσουν και, επομένως, το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει το χαρακτήρα ενός αιτήματος για προοδευτική αριστερή αλλαγή.
Αυτό θα παιχτεί το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες. Άρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, πολιτικά κινητικοί και αυτό κάνουμε.
—- Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κοινωνία – και η αντιπολίτευση – έδωσαν στήριξη και ανοχή. Η κυβέρνηση την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει το ΕΣΥ, τίποτα για να δημιουργήσει όρους συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, άφησε τους χώρους εργασίας χωρίς ελέγχους, άφησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς στήριξη με τους ανθρώπους να σαρδελοποιούνται. Οδήγησε σε ένα δεύτερο κύμα που ήταν στην κυριολεξία φονικό.
Με αυτή την έννοια η κοινωνία δεν έχει πλέον ανοχή απέναντι στη ΝΔ, απέναντι στον κ.Μητσοτάκη. Κι αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται πλήρως στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
—- Έχουμε χιλιάδες λουκέτα, εργαζόμενους των οποίων το εισόδημα έχει καταρρεύσει και μία τρομερή επίθεση από την κυβέρνηση στη Δημοκρατία, στους θεσμούς, σε αυτά που συνθέτουν τη δημοκρατική παράδοση του δυτικού τύπου κοινοβουλευτισμού. Νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα της σημερινής ημέρας.
Οι διαρκείς απαγορεύσεις των συναθροίσεων με εντολές του Αρχηγού της Αστυνομίας, η εξακολουθητική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος διότι έτσι κάπνισε στον κ.Μητσοτάκη και στον κ.Χρυσοχοϊδη, είναι πραγματικά ανησυχητικά σημάδια.
Πλέον, οι επιλογές αυτές “σπάνε” μόνο στον δρόμο. Για μένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δεδομένο πως η μάχη απέναντι στην κυβέρνηση είναι και μάχη Δημοκρατίας.
—- Εφόσον η κυβέρνηση δεν θέλει τέτοιου τύπου κοινωνικές αντιπαραθέσεις και λέει ότι θέλει να τηρούνται ολοκληρωτικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (βεβαίως δεν κάνει το ίδιο στο λιανικό εμπόριο, είδατε τι έγινε στην Ερμού), καταλαβαίνεται ότι το επιχείρημά της είναι προσχηματικό.
Γιατί η κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη νομοθέτηση ρυθμίσεων και διατάξεων οι οποίες προκαλούν τέτοιου τύπου κοινωνικές συγκρούσεις και εντάσεις στη διάρκεια της πανδημίας; Εφόσον επιλέγει εν μέσω πανδημίας να ανοίγει θέματα που προκαλούν εντάσεις θα πρέπει να τις ανεχθεί κιόλας. Δεν μπορεί να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να κάνει business as usual και η κοινωνία να παρατηρεί σιωπηλή.
Με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας έχουμε ένα Κοινοβούλιο που υπολειτουργεί και στο οποίο, κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων μηνών, έχει περάσει ο πτωχευτικός κώδικας και απίστευτες αντεργατικές διατάξεις, ενώ τώρα περνάει ένα νομοσχέδιο που κυριολεκτικά διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και ιδρύει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, κάνοντας κάτι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα.
—- Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει όρους πειθάρχησης της κοινωνίας με πρόσχημα την πανδημία διότι ξέρει ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι εκρηκτικές και εξαιρετικά δύσκολες.
Ξέρει ότι 10-11% ύφεση, η μεγαλύτερη στην ΕΕ και έχοντας περάσει μία δεκαετή κρίση, θα φέρει ανεργία, λουκέτα, κατάργηση μισθών, κατάργηση εισοδημάτων. Επομένως προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής, ενώ προετοιμάζει μία μεγάλη επιχείρηση καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων. Αυτό είναι το σχέδιο, με εμπνευστή τον κ.Μητσοτάκη και εκτελεστικό βραχίονα τον νεοδεξιό κ.Χρυσοχοϊδη.
—- Ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός καθηγητής κ.Συρίγος έκανε μία προσβλητική αναφορά, λέγοντας ότι και το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μιλάμε με για σχόλια που, στην κυριολεξία, δείχνουν το πραγματικά αυταρχικό πρόσωπο της νέας ΝΔ που αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ ακραίου νεοφιλελευθερισμού και αυταρχικής ακροδεξιάς.
Στο μυαλό του κ.Συρίγου μπορεί να θεωρούνται κανονικές δηλώσεις. Στο δικό μας μυαλό αποτελούν προσβολές απέναντι στην κοινωνία, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στον κοινοβουλευτισμό.
—- Το ξέρει και η κυβέρνηση ότι έχει μπει σε ένα κύκλο μη αναστρέψιμης φθοράς και αυτό είναι που καθοδηγεί τη σκέψη και τους σχεδιασμούς των επιτελών του κ.Μητσοτάκη.
Για εμάς οι εκλογές θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε το μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία.
—- Για να το πω πολύ απλά, ο κ.Μητσοτάκης θα ήθελε να βρει ένα ανοικτό χρονικό σημείο για να κάνει εκλογές, διότι γνωρίζει ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο θα φθείρεται η κυβέρνηση και θα διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.
Θέλει να προλάβει να συνεχίσει την ακραία νεοφιλελεύθερη και πλήρως παρωχημένη και εκτός των mainstream πολιτικών που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με την έννοια ότι η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι πρόσκαιρα υλοποιεί έναν ιδιότυπο κεϋνσιανισμό της κρίσης ώστε να καταφέρει να περιορίσει κατά το δυνατόν την ύφεση και να βγει από έναν φαύλο κύκλο στον οποίον κινδυνεύουμε να μπούμε.
Ο κ.Μητσοτάκης δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν το θέλει. Είναι τόσο φανατικά νεοφιλελεύθερος που δεν πρόκειται να αξιοποιήσει αυτό το “παράθυρο” διότι είναι ιδεοληπτικός. Είναι μία Θάτσερ από τα πανέρια.